GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Articol de GSP - Publicat luni, 03 iunie 2024 15:10 / Actualizat luni, 03 iunie 2024 15:13

București, 3 iunie 2024: Zece dintre cei mai buni șahiști ai lumii, conform clasamentului actual FIDE, vor sosi la București, la sfârșitul lunii iunie a.c., pentru cea de-a doua etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour – Superbet Chess Classic Romania 2024, turneu fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov. Competiția de la București se va desfășura în perioada 24 iunie – 6 iulie.

Iată cine sunt cei 10 Mari Maeștri ai șahului, care vor concura în cadrul Superbet Chess Classic Romania, ediția 2024:

Bogdan Daniel Deac, România (22 ani, locul 42 mondial, numărul 2 în România)    

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Tânărul Bogdan Deac este un jucător de bază al lotului olimpic masculin, actualul număr doi al României. La 12 ani și șapte luni a devenit cel mai tânăr Maestru Internațional la șah din lume, iar la 14 ani a devenit Mare Maestru, devenind unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care a reușit acest lucru.

Deac a depășit pentru prima dată bariera de 2700 de puncte în septembrie 2022 atunci când a ajuns la cel mai înalt rating FIDE, de 2710, ceea ce l-a plasat pe locul 34 mondial. Bogdan este câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale de șah, printre care și al recentului turneu Reykjavik Open (martie 2024). În prezent, jucătorul român are un rating FIDE de 2.692 puncte și ocupă locul 42 în clasamentul mondial.

Deac a primit un wildcard și va concura și anul acesta în competiția locală a circuitului Grand Chess Tour – Superbet Chess Classic Romania. Prezența sa devine o tradiție în cadrul turneului, aceasta fiind cea de-a patra sa participare în etapa de la București.

A început să joace șah la îndemnul părinților, care intenționau să îi găsească o activitate extrașcolară, fiind un copil energic. Dacă ar putea să joace o partidă de șah cu un nume celebru din istoria șahului, Bogdan Deac și-ar dori să îl aibă în față pe americanul Bobby Fischer (fost campion mondial de șah).

Deac speră ca, într-o zi, să joace pentru titlul mondial și să fie primul român care ajunge campion mondial la seniori.

Fabiano Caruana, SUA (31 ani, locul 2 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2023)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Fabiano Caruana, Mare Maestru de origine italiană, născut la Miami și crescut în New York, este dublu campion al Statelor Unite ale Americii. Caruana ocupă, în prezent, poziția a doua în clasamentul mondial. Cu un rating FIDE maxim de 2844 și actual de 2805, Caruana se află în posesia celui de-al treilea cel mai mare rating de șah clasic înregistrat vreodată.  

A obținut titlul de Mare Maestru (GM) la vârsta de 14 ani, iar în 2018, a câștigat Turneul Candidaților FIDE, calificându-se astfel      să joace un meci împotriva campionului en-titre Magnus Carlsen, pentru titlul suprem din șah. Caruana l-a înfruntat pe celebrul Magnus Carlsen, actualul număr unu la nivel global, la Campionatul Mondial de Șah de la Londra, în 2018, pierzând în playoff-ul de la departajare. De asemenea, Fabiano Caruana este de trei ori campionul Americii la șah (edițiile din 2016, 2022 și 2023).

În 2023, Fabiano a câştigat competiţia de şah Superbet Chess Classic România, cu 5,5 puncte, fiind urmat în clasamentul competiției de la București de Richard Rapport, care joacă în prezent pentru România.

Caruana a ales să joace șah profesionist datorită spiritului competitiv al jocului, dar și prin prisma laturii artistice, care îi inspiră idei geniale în timpul partidelor. În timpul liber se relaxează jucând șah, pe plajă și cu prietenii.

Ian Nepomniachtchi, FIDE (33 ani, locul 4 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Ian Nepomniachtchi, originar din Bryansk, Rusia, se numără printre cei mai buni jucători ai lumii, ocupând locul 4 în clasamentul mondial. A devenit Mare Maestru la doar 17 ani și este de două ori campion al Rusiei. El a câștigat și titlurile de campion mondial și european la individual în rândul tinerilor.

Nepomniachtchi este unul dintre puținii jucători care au câștigat consecutiv Turneul Candidaților FIDE, atât în 2021, cât și în 2022. Cu un rating FIDE maxim de 2795 (martie 2023) și actual de 2770, este al 16-lea cel mai bine cotat jucător din toate timpurile.

Nepomniachtchi are succes în partidele de șah rapid & blitz, unde abilitatea sa de a ataca și de a forța mâna adversarului îi oferă un avantaj.

În cadrul Turneului Candidaților 2024, a condus în poziția de lider o bucată bună din competiție, dar a rămas în urmă cu o jumătate de punct la intrarea în runda finală. Ian nu a reușit să forțeze un baraj, iar Gukesh Dommaraju a câștigat turneul respectiv.

Nodirbek Abdusattorov, Uzbekistan (19 ani, locul 5 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Nodirbek Abdusattorov, originar din Tașkent, Uzbekistan, în vârstă de 19 ani, ocupă locul 5 la nivel mondial și este unul dintre cei mai buni jucători de șah din lume, cu un rating FIDE de 2765.

El a câștigat Campionatul Mondial de Șah Rapid în 2021, la vârsta de 17 ani și 3 luni, devenind cel mai tânăr campion mondial la orice format de joc. De asemenea, Abdusattorov este fost campion mondial la juniori, dar și deținător al multor recorduri la juniori.

În 2022, Abdusattorov a condus Uzbekistanul către o medalie de aur pe echipe în Olimpiada de Șah din Chennai, India, câștigând și o medalie de argint la individual. După ce a câștigat Prague Masters în 2024, Abdusattorov a urcat pe locul 4 în clasamentul mondial, precum și pe locul 1 la juniori. Este unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri din toate timpurile, câștigând titlul la doar 13 ani și 1 lună.

“Am început când aveam patru ani, așa că practic joc de 15 ani. Tatăl meu mi-a adus o tablă de șah și m-a învățat. Am început să mă joc cu el, apoi am început să-l bat. A văzut ceva talent natural în mine, așa că m-a dus la un antrenor de șah. De atunci, joc șah”, a precizat Nodirbek Abdusattorov.

Gukesh Dommaraju, India (17 ani, locul 6 mondial)   

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Dommaraju Gukesh este un Mare Maestru din India și actualul numărul 6 mondial. El a câștigat recent Turneul Candidaților FIDE 2024, devenind cel mai tânăr jucător din istorie care va lupta pentru titlul mondial.    

Gukesh este, de asemenea, al treilea cel mai tânăr jucător care a obținut vreodată titlul de GM, reușind această performanță la 12 ani și șapte luni. Pe lângă numeroasele titluri obținute în categoria de tineret, printre cele mai mari realizări ale lui Gukesh se numără câștigarea Chennai Master din 2023, precum și obținerea unei medalii de aur la individual la Olimpiada de Șah din 2022rezultat ce a condus India către obținerea bronzului pe echipe. 

Anul acesta va avea prima participare în cadrul turneului internațional Grand Chess Tour.

Wesley So, SUA (30 de ani, locul 9 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Wesley So este de trei ori campion al Statelor Unite ale Americii și câștigăror al Turneului Grand Chess Tour de două ori. Originar din Filipine, So a reprezentat SUA în mai multe Olimpiade și a câștigat atât aurul la echipe, cât și aurul la individual în Olimpiada din 2016, de la Baku.

În prezent ocupă locul 9 în lume. So a fost anterior pe locul 2 mondial, avândun rating FIDE maxim de 2822, actual 2757. În 2019, Wesley So l-a învins pe Magnus Carlsen în primul Campionat Mondial FIDE Fischer Random, devenind primul Campion Mondial oficial la această probă.

El a învățat să joace șah când avea șase ani, iar la nouă ani a început să participe la turneele locale de șah pentru tineret. Prima victorie majoră a lui So a venit când a câștigat grupa de vârstă sub 10 ani la Campionatele Naționale de Șah din Filipine, din 2003.

La doar 14 ani, Wesley So a devenit cel mai tânăr Maestru Internațional filipinez din istorie, precum și cel mai tânăr membru al echipei naționale masculine la cea de-a 37-a Olimpiada de Șah. Anul următor, în 2007, So a confirmat că este o minune a șahului. La 14 ani, o lună și 28 de zile, a devenit al nouălea cel mai tânăr Mare Maestru din istorie, ceea ce l-a făcut și cel mai tânăr Mare Maestru filipinez, realizare pe care încă o deține. În momentul în care Wesley So a devenit Mare Maestru, a fost desemnat cel mai puternic jucător din lume sub vârsta de 16 ani.

Praggnanandhaa Rameshbabu, India (18 ani, locul 14 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Rameshbabu Praggnanandhaa, cunoscut sub numele de Pragg, este un Mare Maestru din India, numărul 14 la nivel mondial. A fost de mai multe ori campion mondial la tineret și este al cincilea cel mai tânăr jucător din istorie care a devenit Mare Maestru – la vârsta de 12 ani și zece luni – devenind practic GM înainte de a ajunge la vârsta adolescenței. La doar zece ani, el era Maestru Internațional, iar în prezent are un rating FIDE de 2747.

În 2019, Praggnanandhaa a câștigat grupa de vârstă sub 18 ani la Campionatele Mondiale de Tineret, când nu avea încă nici măcar 14 ani.  În aprilie 2021, Pragg a câștigat Polgar Challenge în cadrul turneului Challengers Chess Tour, care l-a calificat pentru categoria New In Chess Classic din cadrul circuitului Champions Chess Tour.

Considerat, alături de Gukesh Dommaraju, unul dintre cele mai mari talente din India, Praggnannandhaa va participa pentru prima dată la GCT, ediția 2024. Recent, Pragg s-a calificat la Turneul Candidaților din 2024, după ce a ocupat un loc secund fenomenal la Cupa Mondială în 2023.

Anish Giri, Olanda (29 de ani, locul 15 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Anish Giri este un GM de origine ruso-olandeză, care în prezent joacă sub egida Federației Olandeze de Șah. Este de patru ori campion al Olandei     , a ajuns până pe locul trei în lume, actualmente ocupând locul 15 la nivel mondial. Cel mai ridicat rating FIDE l-a obținut pe 15 februarie 2019, când a avut 2802, în prezent având 2745.

În 2011, a participat la primul său turneu Tata Steel și a obținut un respectabil scor de 6,5/13, terminând în fața Marilor Maeștri Ian Nepomniachtchi, Wang Hao, Alexander Grischuk sau Alexei Shirov și a câștigat chiar în fața lui Magnus Carlsen.

Giri a împărțit primul loc la London Chess Classic 2015 cu Carlsen și cu Maxime Vachier-Lagrave (deși a pierdut playoff-ul împotriva lui Vachier-Lagrave).

Într-un interviu oferit în 2021, în România, Giri susținea că joacă șah atât pentru frumusețea și complexitatea acestui sport al minții, cât și pentru banii și faima aduse de această carieră. Vorbește șase limbi străine, este considerat un expert al deschiderilor, are o memorie fantastică și este fan al rețelelor de socializare.

Alireza Firouzja, Franța (20 de ani, locul 16 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Alireza Firouzja, Mare Maestru cu dublă cetățenie (iraniană și franceză), se află în prezent pe locul 16 în clasamentul mondial. La vârsta de nouă ani, Firouzja, care în prezent joacă pentru Franța, a câștigat primul concurs național în categoria copiilor de 12 ani. A obținut titlul de campion al Iranului în categoria seniori, iar ulterior, la 14 ani și 10 luni, devenea cel mai tânăr campion din istoria Iranului. În prezent, el are un rating FIDE de 2737.

După obținerea titlului de GM la vârsta de 14 ani, Firouzja, născut în orașul Babol, Iran, Firouzja a devenit cel mai tânăr jucător care a ajuns la ratingul FIDE de 2800, doborând recordul norvegianului Magnus Carlsen la vârsta de 18 ani și 5 luni.

Traiectoria lui Firouzja a continuat să crească în 2021 atunci când a câștigat Grand Swiss, la Riga, unde a obținut 8/9 puncte, Campionatele Europene pe echipe, cu echipa Franței și a urcat vertiginos până pe locul 2 în clasamentul mondial, cu un rating FIDE de 2804. Victoria de la Riga l-a calificat pe Firouzja la Turneul Candidaților din 2022, la vârsta de 18 ani, fiind unul dintre cei mai tineri jucători care au reușit această performanță.

În 2019, Firouzja a părăsit Federația Iraniană de Șah din cauza politicii împotriva jucătorilor de șah israelieni și a jucat sub steagul FIDE până la jumătatea anului 2021, moment în care a devenit cetățean francez și a început să reprezinte Franța.

Maxime Vachier-Lagrave, Franța (33 de ani, locul 20 mondial)

Cine sunt cele 10 minți remarcabile care se vor întrece în competiția de la București a circuitului internațional Grand Chess Tour 2024

Maxime Vachier-Lagrave, cunoscut drept MVL, este triplu campion al Franței, fost campion mondial la juniori și câștigător al Campionatului Mondial de Blitz din 2021. Este un Mare Maestru, care începând din 2016, a fost clasat printre primii cinci jucători din lume. În prezent, Vachier-Lagrave se află pe locul 20 la nivel mondial.

Totodată, MVL este de cinci ori câștigător al Turneului de Mari Maeștri de la Biel, Elveția, și de două ori câștigător al Cupei Sinquefield. În plus, el a fost unul dintre cei mai tineri Mari Maeștri din toate timpurile, obținând titlul de GM la vârsta de 14 ani. Cu un rating maxim de 2819, MVL este al șaptelea cel mai bine cotat jucător din toate timpurile. În prezent, are un rating FIDE de 2732.

Maxime Vachier-Lagrave a reprezentat Franța la cinci Olimpiade de Șah, precum și la numeroase competiții europene și mondiale pe echipe.

Despre Grand Chess Tour, ediția 2024

Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția de la București va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu închis, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. Competiția de la București va fi deschisă publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete de AICI, pentru urmărirea jocurilor celor 10 Mari Maeștri, direct în sala de competiție. Biletele, deja puse la vânzare, sunt în număr limitat, iar toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renașterea caiacului românesc.

Premiile etapei din România ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 dolari pentru fiecare etapă de șah rapid și blitz. Totodată, ediția de anul acesta va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasați la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere în ediția 2024 este asigurat de principalii sponsori: Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Federația Română de Șah va fi co-organizator și partener al etapei din România.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări rețelele sociale ale Fundației Superbet și GCT.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 1, Antena 3

Partener comunicare: Porter Novelli România

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.  

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

Vezi toate știrile și promoțiile Superbet

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează