Articol de GSP - Publicat joi, 26 septembrie 2024 17:44 / Actualizat joi, 26 septembrie 2024 17:45
Mișcarea este una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului și de îmbunătățire a stării de sănătate. Auzim acest lucru destul de des, dar cum funcționează, de fapt, exercițiile fizice în alungarea stresului și cât de eficiente sunt, cu adevărat?
A alunga sau a diminua pe cât posibil stresul cronic este important pentru protejarea stării de sănătate fizice și psihice. Stresul intens și prelungit poate provoca diferite afecțiuni: diabet, boli de inimă, obezitate, anxietate și depresie. În acest articol, vei afla cum să scapi de stres printr-o rutină adecvată de exerciții zilnice.
Cum ajută sportul la diminuarea stresului
Activitatea fizică îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza oxigenul de care dispune și ajută fluxul sanguin. Acestea au o influență directă asupra creierului. Totodată, mișcarea susținută reduce nivelul hormonilor de stres, care sunt adrenalina și cortizolul, crescând, în schimb, producția de endorfine în creier.
Orice formă de exercițiu poate acționa ca un eliberator de stres, dar în special: înotul, ciclismul, tenisul, dansul, canotajul, jogging-ul, mersul rapid, aerobicul în apă. Chiar dacă nu ești în formă, poți face diverse exerciții ușoare care sunt eficiente pentru calmarea sistemului nervos, cum ar fi o plimbare lungă în parc.
Pe lângă efectul direct de diminuare a stresului, exercițiile fizice mai ajută sănătatea și în alte moduri: întăresc mușchii și oasele, întăresc imunitatea, scad tensiunea arterială la fel de mult ca unele medicamente antihipertensive, cresc nivelul de colesterol bun din sânge (colesterol HDL) și mențin nivelul de energie.
Prin sport, corpul obosește, iar oamenii devin mai puțin stresați. Grijile de zi cu zi dispar sau nu mai au o intensitate atât de mare și, în locul lor, se instalează o stare de calm și de bine. Acest lucru favorizează un somn mai odihnitor. Însă, nu este recomandat să faci sport imediat înaintea programului de somn, ci, pentru un somn mai bun și fără întreruperi, este indicat să faci mișcare cu câteva ore înainte, cum ar fi după-amiaza.
Beneficii directe ale sportului pentru sănătatea fizică și mintală
Activitatea sportivă are numeroase beneficii pentru sănătatea fizică și psihică a unui om:
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Un program zilnic de exerciții fizice ajută la întărirea inimii, la îmbunătățirea circulației sanguine și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic.
Ajută în controlul greutății
Prin sport sunt arse calorii și metabolismul se menține sănătos, contribuind astfel la prevenirea obezității. Pe lângă sport este însă necesară și o alimentație sănătoasă, pentru a pierde în greutate și a te menține în formă.
Sportul reduce depresia
S-a demonstrat că sporturile de anduranță moderate ca intensitate, cum sunt antrenamentele cardio sau aerobice, reduc depresia ușoară sau moderată, având un efect asemănător medicamentelor antidepresive. Este însă necesar să practici aceste antrenamente timp de 30-45 de minute, de cel puțin trei ori pe săptămână.
Sportul crește încrederea și stima de sine
Prin exerciții bine dozate se construiește treptat o bună rezistență, dar se îmbunătățesc și forța, agilitatea și coordonarea. Progresele obținute te fac să devii mai energic, mai puternic și să-ți consolidezi stima de sine.
Prin sport avem o stare de spirit mai bună
Eliberarea unor substanțe în timpul sportului, cum sunt endorfinele (supranumite „hormonii fericirii”), te ajută să-ți îmbunătățești starea de spirit și să devii o persoană pozitivă și cu chef de viață.
Mișcarea îmbunătățește concentrarea și claritatea minții
Sportul poate îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi: memoria, concentrarea și capacitatea de rezolvare a problemelor. Acestea se datorează creșterii fluxului sanguin către creier și producerii de neuroni noi în hipocamp, o zonă cheie pentru învățare și memorie.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă cel puțin 150 de minute de aerobic moderat în fiecare săptămână pentru protejarea sănătății. Persoanele care nu pot scăpa de stres prin sport pot lua în considerare suplimentele naturale, la recomandarea medicului sau farmacistului, cum sunt cele din extracte de Ashwagandha și alte plante, pentru a se calma și a-și recâștiga echilibrul interior.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern