GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Domenii de afaceri care au crescut în ultimii ani pe piața de resurse umane din România

Articol de GSP - Publicat marti, 04 iunie 2024 10:07 / Actualizat marti, 04 iunie 2024 10:07

În funcție de cum evoluează societatea, anumite locuri de muncă sunt mai mult sau mai puțin căutate în economie. Mediul de afaceri reacționează rapid la orice tendință conturată în piață, astfel că în anumite perioade de timp există anumite domenii care solicită mai multe resurse umane și altele care își diminuează numărul de angajați.

Inteligența artificială pare să amenințe anumite posturi în marile companii, dar pentru moment nu este clar care va fi impactul acestor evoluții tehnologice în sectorul HR. În România, tot mai multe companii aleg să recruteze din mediul online. În condițiile în care economia se dezvoltă, se observă un deficit de personal în unele sectoare de activitate, existând chiar necesitatea de a aduce forță de muncă din afara țării.

Iată 6 categorii din care provin numeroase companii foarte active în domeniul locurilor de muncă, unde sunt încadrați tot mai mulți salariați:

Curierat

Domenii de afaceri care au crescut în ultimii ani pe piața de resurse umane din România

Ascensiunea comerțului electronic în ultimii ani a revoluționat comerțul în România. Aproape toate firmele din retail, indiferent de domeniul de activitate, aleg să vândă produsele și serviciile inclusiv pe internet, chiar și în cazul în care conceptul fundamental al unor business-uri este legat de mediul offline. Implicit, nevoia de angajați în companiile de curierat a crescut continuu.

Există tot mai multe comenzi de livrat în fiecare zi, la adresele clienților și în puncte fixe de ridicare. Pe lângă pachetele care sunt transportate la nivel național, există zeci de mii de comenzi de livrat zilnic în țara noastră, plasate în magazine online din afara României, chiar și de pe alte continente.

Comerț electronic

Așa cum menționam mai sus, zona e-commerce este pe val. Și aici este nevoie de tot mai mult personal. Magazinele online au nevoie de angajați în diverse departamente precum IT, relații clienți, operare și ambalare comenzi, administrare website, marketing și nu numai. În plus, foarte multe companii din comerțul clasic aleg să își creeze departamente dedicate vânzărilor pe internet, pentru a profita de oportunitățile din piață.

Servicii tip taxi

Mobilitatea este absolut necesară și trebuie să fie cât mai simplă. Pe lângă transportul în comun, în oraș sunt folosite automobile personale și servicii tip taxi. Însă taxi-urile obișnuite nu mai sunt de ajuns, fiind reglementat transportul bazat pe aplicații mobile unde sunt plasate comenzi de transport cu șofer. Poți desigur să plătești cu cardul, direct în aplicație, știind înainte de cursă suma pe care o vei datora. Interesant este că aproape oricine poate în acest fel să fie nu doar client, ci chiar prestator de servicii de specialitate.

Livrare de produse din restaurante și supermarketuri

Curieratul obișnuit are o ramură nouă: livratorii de mâncare preparată în restaurante și de produse achiziționate din supermarket. Din nou, totul se comandă în aplicații speciale de mobil. Platformele de acest gen se bucură de un real succes în mediul urban. Implicit, companiile care activează în acest domeniu sunt permanent interesate să își extindă echipele de livratori.

Jocuri de noroc

Un alt sector foarte efervescent în economia românească este reprezentat de jocurile de noroc. Dacă în trecut pasionații de astfel de resurse de divertisment aveau la dispoziție doar agenții de pariuri și săli de jocuri stradale, alături de destul de puține cazinouri terestre, acum lucrurile s-au schimbat radical.

În România, sunt câteva zeci de platforme de cazino online licențiate ONJN, pe care poți juca ruletă, blackjack, baccarat, poker, bingo și sloturi video. Foarte populare sunt jocurile de masă cu dealer live, dar și sloturile, mai ales că unii operatori oferă utilizatorilor și posibilitatea de a juca pacanele gratis - aceleași jocuri, dar fără mize reale.

Domeniul este bine reglementat, cazinourile active având nevoie de licențiere pe plan local pentru a putea opera în condiții legale. Se estimează că zeci de mii de persoane lucrează în mod direct în firmele de profil cu activitate online și offline.

IT&C

Domenii de afaceri care au crescut în ultimii ani pe piața de resurse umane din România

Chiar dacă firmele de profil IT&C nu mai fac angajări în același ritm precum în trecut, domeniul grupează unii dintre cei mai importanți angajatori din economie. Mai mult decât atât, de specialiști IT&C este nevoie în tot mai multe firme din alte domenii - de exemplu cele din domeniul bancar, pentru care business-ul de tip mobile banking este acum o prioritate.

Sursa foto canva.com

Citește și:
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Europa League
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează