GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Finanțări de 600.000 de euro de la Kaufland România pentru proiecte din sport, cultură și viață sănătoasă depuse de ONG-uri

Articol de GSP - Publicat sambata, 20 aprilie 2024 16:38 / Actualizat sambata, 20 aprilie 2024 16:42

· În cadrul programului În Stare de Bine, sportul este considerat un instrument de lucru diferit și inovator pentru a aborda problemele sociale ale comunităților

· Printre posibilele activități eligibile în domeniu se regăsesc: evenimente sportive deschise și incluzive, înființarea și utilizarea de spații sportive comunitare, programe de recuperare și terapie prin sport pentru persoane cu nevoi speciale și altele

·  Programul În Stare de Bine este o inițiativă finanțată integral de Kaufland România cu un buget de un milion de euro în 2024, implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)

Cel mai mare program de granturi private acordate organizațiilor neguvernamentale din țara noastră, În Stare de Bine, deschide săptămâna viitoare înscrierile în primul apel de proiecte pentru ONG-urile care doresc să deruleze proiecte sau programe de sport pentru comunitățile vulnerabile din România.

Programul În Stare de Bine este o inițiativă finanțată integral de Kaufland România cu un buget anual de un milion de euro, alocat sub formă de granturi organizațiilor neguvernamentale care derulează proiecte sau programe în trei mari direcții tematice: cultură, sport și, respectiv, viață sănătoasă. Programul se desfășoară în România începând din 2018, până în prezent Kaufland România oferind finanțări de circa 6,2 milioane de euro pentru proiecte implementate de ONG-uri (suma nu include ediției 2024, a șaptea la număr). Din 2023, sunt organizate câte trei apeluri de proiecte în fiecare an.

Finanțări de 600.000 de euro de la Kaufland România pentru proiecte din sport, cultură și viață sănătoasă depuse de ONG-uri

Programe sportive deja finanțate

Primul apel din acest an, lansat pe 28 martie, are un buget de 600.000 de euro și pune la dispoziție o finanțare maximă de 60.000 de euro per proiect, organizațiile fiind așteptate să își înscrie propunerile de proiecte în perioada 24-26 aprilie 2024, după ce parcurg informațiile din Ghidul Solicitantului https://instaredebine.ro/wp-content/uploads/2024/03/Ghidul-Solicitantului_2024.pdf.  În cadrul acestui prim apel sunt finanțate proiecte cu durata de până la 10 luni.

În cele șase ediții anterioare ale În Stare de Bine, printre proiectele care au obținut finanțare s-au numărat un program de antrenamente de caiac adaptate pentru persoanele cu sindrom Down (organizat în parcul Titan din București), un maraton organizat într-o comunitate vulnerabilă de romi (Ștafeta pentru educație, desfășurată la Castelu) sau un turneu internațional de judo pentru copiii cu dizabilități psihice și copiii instituționalizați.

Finanțări de 600.000 de euro de la Kaufland România pentru proiecte din sport, cultură și viață sănătoasă depuse de ONG-uri

Implementarea programului În Stare de Bine este gestionată de către Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). Proiectele câștigătoare vor fi selectate printr-un proces competitiv care include o primă etapă de selecție pe baza criteriilor generale, urmată de o prezentare și un interviu susținute în fața unui juriu format din reprezentanți ai Kaufland România și FDSC.

Sportul e pentru toată lumea. Inclusiv pentru copiii cu dizabilități

Dacă sponsorizarea sportului de către companiile private este ceva obișnuit, finanțarea proiectelor cu specific sportiv pentru beneficiari cum sunt, de exemplu, copiii din medii defavorizate este mult mai rar întâlnită. Cum s-a ajuns ca o mare companie privată să finanțeze astfel de proiecte?

Finanțări de 600.000 de euro de la Kaufland România pentru proiecte din sport, cultură și viață sănătoasă depuse de ONG-uri

„Urmărim în special proiecte de anvergură cu impact pe termen lung, precum și inițiative inovatoare, unite de un obiectiv comun: îmbunătățirea calității vieții în comunitate”, spune Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România & Moldova. Potrivit oficialilor Kaufland România, compania investește anual aproximativ un milion de euro în proiecte ce promovează mișcarea și sportul, nu doar în componenta dedicată proiectelor de sport implementate de ONG-uri.

Ca direcție prioritară de finanțare pentru proiectele organizațiilor neguvernamentale, sportul a fost ales însă pentru capacitatea sa de a aduce laolaltă comunitățile, spun oficialii programului. „Inițial, a fost un efort comun al Kaufland România și FDSC de a extinde oportunitățile de finanțare către ONG-urile în România și pentru tematici care sunt mai puțin finanțate, cum ar fi cultura și sportul. La momentul lansării programului, sportul (de masă, nu cel de performanță) era unul din domeniile de interes al sponsorului Kaufland România, dar și unul care beneficia de cea mai firavă finanțare”, explică Laura Cireașă, coordonator de program în cadrul FDSC. „În cadrul programului În Stare de Bine, sportul este considerat un instrument de lucru diferit și inovator pentru a aborda problemele sociale ale comunităților. Din acest motiv, una dintre condițiile pentru organizațiile care doresc să propună proiecte în acest domeniu este să dovedească fie că lucrează cu comunități sau grupuri vulnerabile, fie vin în parteneriat cu organizații sau în colaborare cu alte entități cu experiență în lucrul cu astfel de grupuri sau comunități.”

De-a lungul anilor, bugetele câștigate de proiectele cu tematică sportivă au crescut de la un an la altul, deși, observă oficialii FDSC, organizațiile tind în general să propună oricum proiecte cu bugete apropiate de suma maximă finanțabilă. „Astfel, proiectele din domeniul sport cu bugetul cel mai mare s-au concentrat în ediția de anul trecut”, spune Laura Cireașă.

Un astfel de exemplu este programul de antrenamente de judo derulat de Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău și destinat copiilor cu dizabilități psihice, proveniți din sistemul de protecție socială sau din familii cu venituri reduse. Cei 250 de copii participanți, proveniți din 10 județe, au avut astfel acces la antrenamente săptămânale de judo adaptat și la oportunitatea de a participa la Turneul Internațional ,,Judo se joacă, CE Spui?”.

Ce fel de proiecte sportive pot primi finanțare

„Proiectele din sport ce pot fi finanțate trebuie să folosească o metodologie sportivă pentru a aborda o tematică socială”, spune Laura Cireașă. „Mai clar spus, ne dorim proiecte care să facă intervenție prin sport, nu proiecte de mișcare fizică sau proiecte care să sprijine sportul de performanță. Anul acesta, în mod particular, avem un focus pe comunitate și prin urmare ne dorim proiecte care nu doar să sprijine beneficiarii direcți, ci să implice și comunitatea. În acest sens pot fi eligibile proiecte care construiesc infrastructură sportivă, dar doar în condițiile în care este clară nevoia comunității și a grupului de beneficiari pentru acest gen respectiv de amenajări, iar comunitatea în sine este implicată în toate etapele – de la consultare și decizie la implementare. Proiectele de infrastructură sportivă construită doar pentru că organizația are nevoie de spațiu unde să realizeze activități sportive nu vor fi eligibile.”

Finanțări de 600.000 de euro de la Kaufland România pentru proiecte din sport, cultură și viață sănătoasă depuse de ONG-uri

Astfel, printre posibilele activități eligibile în domeniul sportului se pot afla: organizarea de evenimente sportive deschise și incluzive, cu participarea activă a comunității vizate în toate etapele de organizare și desfășurare; înființarea și utilizarea de spații sportive comunitare (săli de fitness, terenuri de sport, piste de alergare etc.) în cadrul comunităților vulnerabile; organizarea de turnee sportive pentru echipe din diferite comunități, promovând astfel înțelegerea interculturală prin sport; dezvoltarea de programe adaptate pentru grupuri specifice din comunitate (seniori, persoane cu dizabilități sau tineri); programe de recuperare și terapie prin sport pentru persoane cu nevoi speciale, cu focus pe incluziunea socială; programe de activități sportive menite să încurajeze comunitatea să conștientizeze prezența inegalităților și să contribuie la combaterea acestora. Ponderea finanțărilor este, în intenție, aceeași pentru toate cele trei arii tematice din cadrul programului „În Stare de Bine” (cultură, sport, viață sănătoasă), spune Bogdana Popa, responsabil comunicare CSR Kaufland România. „Însă în practică alocările depind și de înscrierile din fiecare apel de proiecte. Din experiența edițiilor anterioare, avem aproximativ 30% de proiecte sportive la fiecare apel, ceea ce se reflectă și în distribuirea bugetului.”

Potrivit reprezentanților FDSC, explicația este că „în acest domeniu se înscriu și cele mai puține proiecte. Probabil că nevoia este atât de mare pe partea de infrastructură sportivă, încât organizațiile nu mai au capacitatea sau deschiderea de a construi intervenții care să utilizeze sportul ca model de intervenție socială și atunci se descurajează în a mai aplica.”

În ultimii șase ani, programul În Stare de Bine a finanțat 182 de inițiative depuse de 140 ONG-uri, cu o sumă totală de circa 6,2 milioane de euro.

Citește și:
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Special
Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Stranieri
Românul de 4 milioane de euro, OUT » A rămas fără echipă, oficial: „Sunt recunoscător”
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”
Superliga
Îl recunoști? » Imagini geniale cu șeful din Superliga la 14 ani: „Primul idiot din generația mea care a învățat să facă asta”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează