Articol de GSP - Publicat marti, 23 iulie 2024 14:48 / Actualizat marti, 23 iulie 2024 14:48
Te-ai decis să investești în proiecte de energie regenerabilă și nu știi ce tehnologie este mai potrivită pentru nevoile tale? Află în continuare cele mai importante detalii despre panouri fotovoltaice și sisteme de energie eoliană. Cu ajutorul recomandărilor prezentate, vei reuși să alegi modalitatea optimă de producere a energiei!
Panouri fotovoltaice (PV): avantaje și dezavantaje
Panourile fotovoltaice (PV) sunt dispozitive care convertesc lumina soarelui în energie electrică. Acestea sunt compuse din celule solare, care absorb lumina soarelui și produc curent electric. Funcționarea lor se bazează pe efectul fotoelectric, un fenomen fizic prin care electronii pot fi eliberați din materia unui obiect atunci când acesta este expus la lumină.
Panourile solare pot fi instalate aproape oriunde unde este expunere la soare. După instalare, necesită foarte puțină întreținere și pot funcționa până la 25-30 de ani. Nu poluează mediul înconjurător, așa că le poți utiliza în condiții ecologice. De asemenea, ai posibilitatea de a adăuga ulterior mai multe panouri, în funcție de necesități. Dacă te gândești „vreau să cumpăr în rate de la Dedeman”, să știi că această variantă chiar este la dispoziția ta, prin intermediul cardului de cumpărături în rate fără dobândă*, CardAvantaj.
Totuși, ia în considerare faptul că producția de energie cu ajutorul panourilor solare este redusă în zilele noroase și inexistentă pe timp de noapte. Asigură-te că ai o suprafață suficientă, pentru a instala un număr adecvat de panouri, în concordanță cu necesitățile tale.
Energie eoliană: avantaje și dezavantaje
Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă cu numeroase avantaje. Este o alternativă curată la combustibilii fosili, nu produce emisii de carbon și poate ajuta la reducerea dependenței de sursele clasice de energie. În plus, turbinele eoliene pot fi instalate în zone îndepărtate sau izolate, unde conectarea la rețeaua electrică este dificilă sau costisitoare, transformând astfel regiunile defavorizate în producători de energie.
Astfel, poți produce energie și pe timp de noapte sau în condiții meteorologice nefavorabile pentru panourile solare. Dar productivitatea poate varia în funcție de condițiile de vânt. Turbinele eoliene produc zgomot, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru locuințele din apropiere. Vei avea nevoie de o sumă considerabilă pentru investiția inițială și de un spațiu vast, în câmp deschis, de preferință nepopulat.
Cum să alegi cea mai bună variantă de producere a energiei?
Analizează resursele naturale locale. Dacă zona ta are mult soare, panourile solare ar putea fi mai eficiente. Dacă ai acces la vânt constant, energia eoliană poate fi mai potrivită. Vezi care sunt costurile inițiale, subvențiile disponibile și potențialele economii pe termen lung. Analizează oportunitățile de achiziții în rate cu dobândă zero*, de la magazinele din rețeaua de parteneri CardAvantaj.
Determină cât spațiu ai la dispoziție pentru instalarea sistemului și alege soluția optimă. Ambele opțiuni sunt ecologice, dar verifică impactul asupra mediului local (de exemplu, zgomotul, în cazul turbinelor eoliene). O combinație a celor două surse de energie poate reprezenta un mod de maximizare a producției de energie, pentru a asigura o sursă constantă de electricitate.
*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat