Articol de GSP - Publicat joi, 07 octombrie 2021 19:21 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 20:18
Garda de onoare reprezintă gestul de respect suprem în sport. Britanicii au introdus-o pe stadioane, iar timpul a transformat-o într-o tradiție universală.
Sportul este sinonim cu respectul. Absoarbe și înglobează cele mai frumoase aspecte din societate, cum este și cazul gărzii de onoare, un gest împrumutat din cadrul armatei. Această formă de manifestare reprezintă, încă din vremuri imemoriale, un omagiu adus eroilor căzuți la datorie sau unor înalți demnitari.
Formele gărzii de onoare au suferit modificări de la cultură la cultură, de la moment la moment. Manifestările, diverse și ele. Salve de tun, prezentări de arme sau calde aplauze. Constanta era reprezentată de efectul vizual, un culoar format din două înșiruiri de oameni. Aceeași formă a fost preluată și în sport.
Sir Matt Busby și „casa” gărzii de onoare
Prima gardă de onoare din fotbal nu putea să apară în altă parte decât pe tărâmul Reginei, pe magnificul „Old Trafford”, într-o perioadă în care Europa încă se recupera după al II-lea Război Mondial.
În 1955, Chelsea, condusă de Ted Drake, punea primul titlu în panoplie și urma să ridice trofeul în fața lui Manchester United. Rivalul era Sir Matt Busby, incontestabil unul dintre cei mai mari antrenori ai tuturor timpurilor. Dârzul scoțian avea să devină și un promotor al fair-play-ului. Bonusul primit, un loc definitiv în istorie.
Și-a aliniat vedetele la ieșirea de pe tunel și a aplaudat campioana. Sincer, fără resentimente. Un gest de respect pe care fotbalul l-a transformat în tradiție. „Matt Busby ne-a întins covorul roșu. S-a asigurat că vom avea parte de cel mai frumos tratament. A fost un moment încântător”, rememora Roy Bentley, căpitanul din acel moment al lui Chelsea.
Când fotbalul le aranjează pe toate: „Trebuie să arăți respect în casa altuia”
Gestul gărzii de onoare capătă o profunzime aparte când este împărtășit între două rivale. E dovada perfectă că sportul sparge bariere. Un astfel de moment s-a petrecut în aprilie 2013. Arsenal a primit vizita campionilor de la Manchester United, în chiar ultimul episod al celei mai mari rivalități din istoria Premier League, cea dintre Sir Alex Ferguson și Arsene Wenger.
Zeci de „lupte”, multe momente tensionate, toate au fost lăsate în urmă și înlocuite cu aplauzele gărzii de onoare. A fost uitată chiar și antipatia față de Robin van Persie, olandezul care „trădase” pe ruta Emirates - Old Trafford. Nimic mai presus decât respectul!
„E parte a tradiției fotbalului britanic și vreau ca acest lucru să fie respectat. Sunt francez, dar mi-am petrecut o bună parte a vieții în Anglia. Când pășești undeva trebuie să tratezi cu respect cultura gazdelor”, motiva Wenger.
Că așa e în sport, nu doar în fotbal
Fotbalul nu este singurul sport în care garda de onoare a devenit tradiție. Probabil cel mai strălucitor episod din istoria recentă a României a fost cel din iulie 2019. Simona Halep revenea acasă după o nouă pagină pusă în istoria tenisului, de data asta cusută cu firele verzi ale ierbii londoneze.
Garda de onoare creată la „gura” Arenei Naționale a fost una de aur. Mari campioni ai țării, Gabriela Szabo, Mihai Covaliu, Ion Țiriac, Ilie Năstase, Marius Urzică, Gheorghe Hagi sau Virginia Ruzici, au ridicat tricolorul și au purtat-o pe Halep spre scena unde era așteptată de 30.000 de fani. Morala? Oricât de mare ai fi și oricât de sus ai ajuns, tot e loc pentru o doză de respect!
Dubla gardă de onoare
Rugby-ul este un sport al paradoxurilor. Deși contactele sunt dure, sportivii sunt considerați adevărați gentlemeni. Era firesc ca garda de onoare să îmbrățișeze și balonul oval, strecurându-se prin haka și alte tradiții unice. Anul 2015 a fost unul de referință.
Băieții masivi, cu aspect fioros în timpul grămezilor, au oferit atunci un moment de-a dreptul antologic la Cupa Mondială. O altă arenă legendară, Twickenham Stadium, din Londra, a fost gazdă. Protagoniste, naționalele din Anglia și Australia.
Cu pretenții la trofeu, gazdele nu au avut replică în fața sportivilor de la Antipozi. Au pierdut, scor 13-33, și au părăsit prematur competiția. Finalul a fost excepțional. Rugbyștii englezi au creat o gardă de onoare pentru echipa câștigătoare.
Reacția „cangurilor” a fost, la rândul ei, plină de respect. S-au oprit la capătul tunelului, au creat propria gardă de onoare și au aplaudat minute în șir. Un gest de mulțumire pentru organizatori, pentru fair-play-ul arătat pe teren și un mesaj pentru întreaga planetă: sportul este sinonim cu respectul.
De o gingășie aparte a fost garda de onoare primită de naționala Japoniei, după cea mai importantă victorie din palmaresul reprezentativei nipone, 34-32, contra Africii de Sud, la același turneu final. Reveniți acasă, sportivii au fost primiți ca niște eroi de către 1.200 de elevi ai Colegiului Brighton.
* Articolul face parte din demersul RoMâine, platforma României sănătoase. RoMâine înseamnă o idee, un proiect, un plan, o viziune, un efort comun de însănătoșire morală pentru noi, toți. O școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități și oameni de rând pentru a găsi soluții să facem România bine.
#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife