GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  SPECIAL

Respect #4 - Relația dintre sportivi și spectatori: exemple minunate de respect reciproc

„Santiago Bernabéu”, 19 noiembrie 2005: fanii Realului l-au ovaționat pe Ronaldinho după „dubla” din El Clasico, deși Barcelona câștigase cu 3-0 // FOTO: Guliver/GettyImages
„Santiago Bernabéu”, 19 noiembrie 2005: fanii Realului l-au ovaționat pe Ronaldinho după „dubla” din El Clasico, deși Barcelona câștigase cu 3-0 // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 octombrie 2021 10:45 / Actualizat vineri, 22 octombrie 2021 10:58

Respectul dintre spectatori și sportivi este un drum cu dublu sens. Reprezintă sarea și piperul fenomenului, o conexiune de neclintit.

În week-end-ul precedent, arena St. James Park a fost în sărbătoare. Fanii lui Newcastle au întâmpinat cum se cuvine noua eră, una în care se anunță investiții masive din partea finanțatorilor din zona arabă. Rezultatul nu a fost cel scontat, dar partida va rămâne în istoria Premier League datorită unui gest plin de empatie al spaniolului Sergio Reguilon.

În minutul 41, fundașul lui Tottenham a remarcat zarva dintr-un sector al tribunei secunde. S-a apropiat și a observat că un suporter avea nevoie de asistența medicilor. A sprintat către arbitrul Marriner, i-a explicat rapid cazul, iar "centralul" a decis oprirea temporară a meciului. 

Echipele medicale ale celor două echipe s-au mobilizat exemplar, au sărit în tribună și l-au resuscitat pe fanul cu probleme. După aproape un sfert de oră de pauză, meciul a fost reluat, iar tânărul, aflat acum în afara oricărui pericol, a fost transportat la spital.

"Cele trei puncte sunt mereu un motiv de bucurie, dar mult mai importantă era sănătatea acelei persoane. L-am văzut pe tânăr prăbușindu-se și am realizat că este ceva dramatic. Arbitrul, un om tare amabil, a oprit imediat ostilitățile. Suporterul este bine acum, mi s-a confirmat că a fost stabilizat", au fost cuvintele prin care Reguilon a demonstrat încă o dată că merită respectul întregii lumi a fotbalului.

Ronaldinho, ovaționat pe tărâm rival

Cel mai frumos episod din istoria El Clasico s-a petrecut pe 19 noiembrie 2005. Brazilianul Ronaldinho, cel care a readus fotbalul cu zâmbetul pe buze pe stadioane, plutea pe gazonul de pe Santiago Bernabeu. A marcat două goluri încântătoare și a contribuit la o victorie clară a catalanilor, scor 3-0. Ultima reușită a fost o capodoperă, în fața a doi fotbaliști legendari. 

L-a depășit cu o fentă din corp pe Sergio Ramos, apoi a trimis cu eleganța caracteristică pe lângă Iker Casillas. Portarul Los Blancos a dat din umeri, un gest de respect venit natural, involuntar: "Ce să-i faci? E prea bun!".

În schimb, zecile de mii de fani de pe grandiosul Santiago Bernabeu au renunțat la subtilitate. Ca la un semn, un val imens de suflete s-a ridicat de pe scaune și l-a aplaudat pe Ronaldinho.

"Dințosul" n-a realizat ce tocmai se petrecuse: "Nu mi-am dat seama pe moment. Îmi amintesc că am ajuns în vestiar și toți colegii mei vorbeau despre asta. Am aprins televizorul și am revăzut faza. Am fost prea bucuros că am marcat, nu mai vedeam nimic în jur. E special! Puțini jucători au obținut asta în istoria El Clasico".

Fanii madrileni au mai demonstrat în două rânduri că respectul bate rivalitatea și au salutat în picioare fotbaliștii rivalei Barcelona. În 1983, Diego Maradona primea tratamentul cuvenit unui zeu al fenomenului, iar în anul 2015, "Don Andres" Iniesta, un propovăduitor al fair-play-ului pe stadioane, obținea o doză meritată de aplauze.

Gică Hagi și o carieră demnă de respect

Respectul se câștigă în timp, dar este veșnic. Dovadă este tratamentul aparte pe care îl primește Gică Hagi, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, din partea adversarilor din Liga 1. Rapid București și recent FC Argeș sunt două dintre echipele care au pregătit momente speciale înaintea partidelor directe cu Farul din acest sezon.

Nu doar jucătorii și oamenii din conducere și-au scos pălăria în fața "Regelui", ci și spectatorii. Corul miilor de fani giuleșteni care i-au scandat numele la unison l-a mișcat vizibil pe Hagi. În tot acest tumult al emoțiilor, n-a uitat să întoarcă gestul de curtoazie și a făcut o plecăciune sinceră în fața peluzei.

După meci, antrenorul dobrogenilor a amintit că un gest de respect, oricât de mic, poate avea implicații mari, poate ajunge și la oameni neimplicați direct: "Le mulțumesc celor de la Rapid pentru respectul arătat, unchiul meu este rapidist, s-a uitat la TV și sigur s-a bucurat".

* Articolul face parte din demersul RoMâine, platforma României sănătoase. RoMâine înseamnă o idee, un proiect, un plan, o viziune, un efort comun de însănătoșire morală pentru noi toți. O școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități și oameni de rând pentru a găsi soluții să facem România bine.

#RoMaine #RespectRoMaine #RespectRoMaineMedLife

Respect #3 - Cum treci de pe pistă direct în istorie: exemple înălțătoare din atletism

Respect #2 - Ce înseamnă „garda de onoare”: exemple superbe din sport

Respect #1 - Exemple spectaculoase din fotbal: cum refuzi un penalty sau un gol de dragul fair-play-ului

Citește și:
Louis Munteanu, despre faza golului cu Dinamo: „L-am împins puțin, doar ca să îl sperii! Arbitrul a comis-o” + Ce spune despre accidentare
Superliga
Louis Munteanu, despre faza golului cu Dinamo: „L-am împins puțin, doar ca să îl sperii! Arbitrul a comis-o” + Ce spune despre accidentare
Verdictul specialistului după cea mai încinsă fază din Dinamo - CFR Cluj: „Am fost uimit de decizie”
Superliga
Verdictul specialistului după cea mai încinsă fază din Dinamo - CFR Cluj: „Am fost uimit de decizie”
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă
Superliga
Lovitura primită de Mario Iorgulescu » Procurorii cer pedeapsă MAXIMĂ. Data în care va fi anunțată decizia definitivă

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (1)
knxdan
knxdan  •  23 Octombrie 2021, 08:40

mandru ca sunt rapidist!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează