Articol de GSP - Publicat marti, 09 iunie 2020 15:53
Al doilea eșalon din Spania confirmă faptul că diviziile secunde reprezintă un adevărat purgatoriu pentru jucători sau antrenori. Segunda Division este și în acest an un campionat care sigur ne va ține cu sufletul la gură până-n ultimele secunde.
Reamintim că în La Liga vor urca automat primele două clasate, iar locurile 3-6 se vor bate într-un ”play-off” cu semifinale și finală pentru o singură poziție care va promova în Liga Stelelor. Vor retrograda ultimele patru din tabelă, iar cu 11 runde înainte de finiș lucrurile sunt extrem de echilibrate. De pildă, Rayo Vallecano, aflată pe locul 11, cu 40 de puncte, este la doar șase puncte de barajul de promovare, dar și la numai cinci lungimi de retrogradare. Alege-ți favoriții și plasează pariul câștigător. [Deschide cont și pariază la Superbet!]
De ce Segunda este atât de palpitantă
”LaLiga2” are în componență mai multe cluburi importante, nu numai în Spania. Astfel, Real Zaragoza, câștigătoare în 1995 a Cupei Cupelor, este acum pe locul 2, cu 55 de puncte și visează la revenirea în elită. În schimb, Deportivo La Coruna, una dintre cele mai frumoase echipe din Champions League, la începutul anilor 2000, este în cursa pentru salvarea de la retrogradare. Acum, galicienii sunt pe poziția 19, cea care duce în Segunda Division B! Să nu uităm de alte trupe cu activitate consistentă în Primera, de-a lungul timpului, precum Sporting Gijon, Racing Santander, Rayo Vallecano sau Malaga. [Vezi aici toată oferta pentru etapa din Segunda Division!]
În același timp, statisticile arată cât de delicate sunt diferențele între echipe. Cel mai frecvent scor din acest sezon este 1-1, consemnat în 19% dintre jocuri. De asemenea, 38% dintre partide au avut rezultatul de 0-0 la pauză!
Să mai precizăm că opt din cele 11 meciuri ale ultimei etape jucate în Segunda, în martie, au avut scoruri la o diferență de maximum un gol.
Cele mai importante statistici înaintea rundei a 32-a:
- Rayo și Racing au adunat 16 remize până acum, adică mai bine de jumătate din meciurile disputate de ele până acum s-au terminat nedecis.
- Malaga, aflată abia pe locul 15, are cea mai bună defensivă, cu numai 27 de goluri primite.
- Almeria are cel mai productiv atac, cu 51 de reușite.
- Deportivo are viață grea în cursa pentru supraviețuire, alb-albaștrii având cea mai proastă apărare (46 de de golrui încasate).
- Huesca, aflată pe poziția a 4-a, are cel mai bun bilanț domestic, cu 38 de puncte în 16 meciuri.
- Cea mai stranie linie ”externă” o are Alcorcon, aflată pe 9. Această echipă este singura din Segunda fără eșec în deplasare, acolo unde a bifat cinci victorii și zece egaluri!
- Meciurile lui Mirandes sunt cele mai ofensive, surpriza din acest sezon de Copa del Rey având 17 dueluri stagionale cu ”Over 2,5 goluri”.
- Malaga, în schimb, are doar șase meciuri cu minimum trei goluri, media de reușite din partidele andaluzilor fiind de doar 1,7/joc.
Sezonul se reia cu o jumătate de meci!
Primul meci după întrerupere va fi pe 10 iunie, de la ora 21:00. Va fi de fapt o semi-restanță, între Rayo Vallecano și Albacete. Partida s-a întrerupt la pauză în 15 decembrie 2019, din cauza scandărilor la adresa ucrainianului Roman Zozulya, de la Albacete. Acesta din urmă fusese legitimat la Rayo, dar fanii acestui club au refuzat venirea acestuia în Vallecas, din cauza unor presupuse simpatii de extremă dreaptă din partea ucraineanului. Jocul va fi continuat de la scorul de 0-0. Albacete va evolua cu un jucător mai puțin, Silvestre fiind atunci eliminat. [Instalează gratuit cea mai tare aplicație de pariuri sportive din România!]
Elche – Extremadura (12 iunie, ora 20:30). Două garnituri aflate în posturi extreme. Elche este pe locul 6, cu 46 de puncte și trebuie să rămână în zona barajului, în vreme ce Extremadura este pe penultimul loc, cu 31 de puncte, la patru lungimi de salvare. Ultimele două jocuri oficiale ale gazdelor au fost reușite: 2-0, acasă cu Numancia și 3-2, în deplasare cu Rayo. În schimb, vizitatorii au pierdut în precedenta rundă trei puncte mari acasă, 1-2 cu Oviedo și au doar un triumf în ultimele cinci etape. În tur, a fost 2-0 pentru Extremadura; în sezonul anterior, Elche s-a impus acasă cu 2-0, iar în retur a fost 2-2.
Fuenlabrada – Tenerife (12 iunie, ora 20:30). Se anunță una dintre cele mai imprevizibile partide ale etapei a 32-a, între două vecine de clasament. Locul 13, cu 39 de puncte versus locul 12, tot cu 39. Fuenlabrada și-a complicat viața în acest an, având două eșecuri la rând. Ultima victorie a amfitrionilor s-a consemnat în 1 decembrie 2019, 1-0, acasă cu actualul lider, Cadiz. Insularii au avut în ultimele patru etape numai meciuri cu 0-1 goluri. De-altfel, în tur, Fuenlabrada s-a impus cu... 1-0.
Malaga – Huesca (12 iunie, ora 20:30). Gazdele stau prost în clasament, cu 38 de puncte, pe poziția a 15-a, la Malaga existând și probleme financiare. Salvarea de la retrogradare ar fi aur curat pentru trupa care în ultimul deceniu a jucat la un moment dat în sferturile de finală ale Champions League! În schimb, Huesca, retrogradată anul trecut, are șanse mari de revenire în elită, fiind acum pe locul 4, cu 50 de puncte. Deși este una dintre trupele redutabile din Segunda, Huesca are doar 12 puncte adunate în 15 deplasări. De-altfel, oaspeții au pierdut în fiecare din ultimele trei dueluri de pe teren străin. Malaga are nu mai puțin de opt jucători incerți pentru confruntarea cu Huesca.
Real Oviedo – Ponferradina ( 12 iunie, ora 20:30). Un alt meci cu implicații directe în zona inferioară. Gazdele se chinuie să iasă din zona fierbinte: asturienii sunt pe locul 17, cu 35 de puncte și, cu 43 de goluri încasate, au una dintre cele mai modeste apărări din ”LaLiga2”. Totuși, Oviedo vine după două victorii la rând în campionat. Ponferradina, cu doar nouă meciuri cu ”Over 2,5 goluri” în 2019/20, nu a mai bătut afară din 22 decembrie 2019, atunci când s-a impus surprinzător la fruntașa Almeria (3-2). Oaspeții sunt pe 10, cu 40 de puncte.
Racing Santander – Lugo (13 iunie, ora 18:00). Va fi un joc foarte tensionat în Cantabria: pentru Racing, ar putea fi una dintre ultimele șanse de a mai prinde plutonul. Gazdele sunt pe ultimul loc, cu 28 de puncte, iar Lugo este pe 20, cu 34 de puncte. Cantabrienii au prins curaj înainte de întrerupere, atunci când au scos un 2-2 acasă cu Zaragoza și s-au impus cu 2-1 la Numancia. Nici Lugo nu stă rău, având cinci meciuri la rând fără eșec în campionat.
Las Palmas – Girona (13 iunie, ora 20:30). Insularii intră într-o situație complicată dacă nu înving: acum, galben-albaștrii sunt abia pe 14, cu 38 de puncte, la trei puncte deasupra liniei retrogradării. Nici bilanțul domestic nu e unul optimist, ei având cinci egaluri și cinci înfrângeri pe propria arenă. Dar, catalanii au și ei problemele lor în deplasare. Girona nu a acumulat decât 13 puncte în cele 15 dueluri externe. Speranța oaspeților stă în veteranul Stuani. Uruguayanul de 33 de ani are nu mai puțin de 23 de goluri marcate în actualul sezon! În tur, catalanii s-au impus cu 1-0.
Zaragoza – Alcorcon (13 iunie, ora 22:30). Va fi un meci foarte atractiv, chiar dacă e o distanță de șapte locuri între oponente. Gazdele sunt pe locul 2, cu 55 de puncte și sunt văzute ca favorite pentru promovare – Zaragoza merge foarte bine sub comanda lui Victor Fernandez, antrenorul cu care în 1995 lua Cupa Cupelor. Aragonezii sunt fără eșec în ultimele 12 etape de campionat. Ultimul eșec domestic datează din 16 noiembrie 2019, 0-1 cu Albacete. Alcorcon are însă argumentul deplasărilor foarte bune acolo unde, așa cum am scris mai sus, nu a pierdut deloc în acest sezon. Madrilenii se simt bine în Aragon: acolo, au câștigat cu 1-0, respectiv 2-0, în ultimele două vizite oficiale.
Deportivo La Coruna – Sporting Gijon (14 iunie, ora 18:00). Galicienilor le vor lipsi mult fanii, mai ales că acum sunt pe 19, cu 35 de puncte, iar victoria contra asturienilor este una obligatorie pentru ca viața lui Depor să nu se complice și mai tare. Sporting este pe 8, cu 41 de puncte și, cu doar 30 de goluri, are una din cele mai tari apărări din Segunda. Dar, afară, gruparea din Gijon, antrenată de Miroslav Djukic, a scos doar 13 puncte și a marcat numai opt goluri. Un motiv de optimism pentru Deportivo: Sporting nu a reușit să se impune în fața ei în ultimele șase ”directe”.
Mirandes – Numancia (14 iunie, ora 18:00). Înainte de întrerupere, Mirandes a câștigat cu 2-1 la Alcorcon, aceasta fiind prima victorie după șapte meciuri oficiale fără succes. Cu acest triumf, gruparea din regiunea Burgos a rămas în zona barajului, cu 42 de puncte, pe locul 7. Dincolo, trupa din Soria are trei înfrângeri consecutive, fiind acum pe locul 16, cu 38 de puncte. Ultima izbândă a Numanciei datează din 18 ianuarie a.c., 2-0 cu Gijon. În tur, Numancia s-a impus cu 2-0. Mirandes are și ea aptitudini... șahistice, adunând până acum 15 remize!
Albacete – Almeria (14 iunie, ora 20:30). Contrast total în jocul de pe stadionul ”Carlos Belmonte”. Castillanii luptă pentru supraviețuire, fiind pe 18, cu 35 de puncte, în timp ce Almeria antrenată de Guti este pe locul 3, cu 50 de puncte. Contrastul este înregistrat și la capitolul spectacol: ”Alba” are doar opt meciuri cu ”Over 2,5 goluri”, Almeria având în schimb 16 dueluri cu ”+3” goluri la final. Ultimele etape le dau totuși speranțe gazdelor. Albacete are cinci meciuri la rând fără eșec, patru dintre ele terminându-se egal, la același scor, 1-1. Almeria a învins-o în ultimul joc din martie pe Deportivo cu 4-0, dar respectivul triumf a fost primul după șase runde la rând fără victorie. În tur, Almeria s-a impus cu 3-0.
Cadiz – Rayo Vallecano (14 iunie, ora 22:30). Liderul Cadiz are 56 de puncte și pentru a fi sigură că păstrează fotoliul din top trebuie să treacă de Rayo, aflată pe poziția a 11-a, cu 40 de puncte. Cadiz are un traseu stabil acasă, acolo unde a adunat 31 de puncte în 15 jocuri, dar madrilenii sunt o grupare foarte capricioasă. Rayo a adunat zece remize externe, primind doar 16 goluri în deplasare! Deși e lideră, trupa din Cadiz a consemnat nu mai puțin de 11 partide oficiale la rând cu scoruri strânse. Rayo, care a pierdut cu Elche în ultima etapă, 2-3, are un singur triumf în ultimele opt etape.
CITEȘTE ȘI:
Supersăptămâna în care se întorc Ronaldo, România și campionatul de pe locul 1 în Europa: La Liga!
La Liga ha vuelto! Titlul, o afacere în doi, între marile rivale Barcelona și Real