Articol de GSP - Publicat marti, 06 august 2024 13:25 / Actualizat marti, 06 august 2024 13:26
Hemoroizii reprezintă o afecțiune frecventă, caracterizată prin vene umflate situate în jurul anusului și rectului inferior. Aceștia pot fi interni, localizați în interiorul rectului, sau externi, situați sub pielea din jurul anusului. Hemoroizii determină boala hemoroidală, care poate afecta atât adulții, cât și copiii. Descoperă din articolul de mai jos care sunt simptomele exacte ale hemoroizilor și când este cazul să consulți un proctolog.
Simptomele hemoroizilor interni
Printre simptomele hemoroizilor interni se numără:
- Sânge roșu aprins în scaun sau pe hârtia igienică după defecare. Aceasta este una dintre cele mai frecvente manifestări ale hemoroizilor interni și, de obicei, nu este însoțită de durere;
- Prolaps hemoroidal (hemoroizii se extind din anus formând un nodul vizibil și palpabil);
- Iritații și disconfort în zona anusului și a rectului.
Hemoroizii interni se formează aproape de capătul rectului, unde există mai puține terminații nervoase. În general, nu provoacă simptome, chiar și atunci când se inflamează. Aceștia se manifestă de obicei când prolapsează.
Simptomele hemoroizilor externi
Hemorozii externi se manifestă prin următoarele simptome:
- Mâncărime sau iritație în zona anusului și a rectului;
- Durere, usturime și disconfort localizat în regiunea anusului;
- Inflamația în zona din jurul anusului;
- Sângerări în scaun sau pe hârtia igienică după defecare.
Unii pacienți pot avea hemoroizi externi fără a simți niciun simptom. De asemenea, simptomele hemoroizilor externi sunt similare cu cele ale fisurilor anale. În acest sens, consultul unui proctolog este recomandat pentru a obține un diagnostic precis și pentru a primi tratamentul fisurilor anale sau hemoroizilor.
Simptomele hemoroizilor trombozați
Hemoroizii trombozați apar atunci când se formează un cheag de sânge în interiorul lor. Majoritatea hemoroizilor trombozați sunt externi, dar pot fi și interni. Hemoroizii trombozați pot provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi:
- Durere severă;
- Culoare închisă și albăstruie;
- Inflamație în zona afectată;
- Apariția unui nodul dur și sensibil la atingere lângă anus.
Un doctor proctolog poate stabili diagnosticul corect în cazul hemoroizilor trombozați.
Când trebuie să consulți un proctolog?
Consultul unui proctolog este indicat în cazul în care simptomele sunt persistente sau severe. Ar trebui să te adresezi imediat unui proctolog dacă observi urme de sânge în scaun, pentru a exclude posibile afecțiuni grave, precum cancerul de colon.
De asemenea, dacă ai febră sau prezinți alte semne ale unei infecții, consultă imediat un medic specialist. Aceste simptome pot indica un abces perianal, o infecție dureroasă în care se formează o colecție de puroi în zona din jurul anusului.
Doctorul proctolog va începe prin a discuta cu pacientul despre starea generală de sănătate, începutul simptomelor, afecțiunile asociate și alte detalii relevante. În continuare, medicul va oferi scurte explicații despre anatomia tubului digestiv, bolile proctologice și cauzele acestora. Vizita se va încheia cu detalii despre procedurile și tratamentele specifice afecțiunii pacientului.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro