Articol de GSP - Publicat joi, 01 octombrie 2020 18:06 / Actualizat joi, 01 octombrie 2020 18:06
Puține competiții oferă un spectacol de nivelul Copei Libertadores. Chiar dacă spectacolul din tribune a fost forțat să ia o pauză în 2020, cel din teren este remarcabil. America de Sud e locul în care fotbalul rămâne „joga bonito”, în care viitoarele vedete ale fotbalului mondial se pot remarca și în care SuperStarurile generației trecute revin pentru a readuce gloria cluburilor care i-au dat fotbalului mare.
Superbet vă prezintă topul celor mai buni fotbaliști care au revenit în cealaltă parte a Atlanticului pentru finalul carierei și sunt prezenți în ediția 2020 din Copa Libertadores! Trăiește fotbalul în pași de samba cu SuperCote și SuperSpeciale pe Superbet!
10. Lisandro Lopez (37 ani) – Racing Club de Avellanda
Îl știm pe Lisandro Lopez de la Porto și Olympique Lyon, echipe pentru care a condus linia ofensivă între 2005 și 2013. Argentinianul are în vitrina cu trofee 4 titluri ale Portugaliei, 2 cupe și o cupă a Franței, iar la nivel individual a fost numit Fotbalistul Sezonului 2009-10 în Ligue 1. După Lyon, pentru Lopez au urmat 2 ani și jumătate în Qatar și Brazilia, înainte de a reveni la prima dragoste: Racing Avellanda. Acolo și-a început cariera, în 2001, și acolo o va încheia. Lisandro Lopez s-a întors „acasă” în 2016 și a contribuit din plin la titlul Argentinian cucerit de Racing în 2018-19, fiind golgheterul și căpitanul echipei. Racing mai are un meci de jucat dar este deja sigură de prezența în optimile Copei Libertadores.
9. Paolo Guerrero (36 ani) – Internacional Porto Alegre
Pentru atacantul peruan situația e diferită: a jucat în țara natală doar ca junior, el fiind cumpărat de Bayern la 18 ani. După un deceniu cu numai 4 trofee în Germania (la Bayern și Hamburg), Guerrero a luat drumul Braziliei. Jucător de bază la giganții Corinthians, Flamengo și – acum – Internacional, Guerrero a înscris peste 100 de goluri în țara cafelei și s-a remarcat ca lider al echipei naționale din Peru. În Copa Libertadores, Internacional mai are nevoie de un singur punct în ultima etapă pentru a merge în optimi.
8. Luiz Adriano (33 ani) – Palmeiras
Luiz Adriano a fost descoperit și lansat în fotbalul mare de Mircea Lucescu, care l-a adus la Șahtior pe când avea doar 19 ani. Atacantul a stat 8 ani în Ucraina, a înscris de peste 100 de ori și a contribuit din plin la 16 trofee câștigate de Șahtior. Ultimul sezon acolo a fost și cel cu care a intrat în istoria Ligii Campionilor, devenind primul fotbalist care a marcat hattrick-uri în meciuri consecutive! Chiar dacă Șahtior a fost eliminată în optimile Ligii, Luiz Adriano a fost atunci la un singur gol distanță de golgheterii competiției – Ronaldo, Messi și Neymar. A jucat apoi pentru AC Milan și Spartak, cucerind alte trei trofee, iar din 2019 s-a întors în Brazilia și e golgheterul lui Palmeiras. A marcat de 4 ori în Copa Libertadores și e sigur de calificarea în optimi!
7. Filipe Luis (35 ani) – Flamengo
15 ani în Europa l-au văzut pe Filipe Luis la Ajax, Deportivo și Chelsea, dar cea mai mare perioadă a fost petrecută la Atletico Madrid. Titular de drept în banda stângă a apărării lui Simeone, Luis a pus umărul la un titlu de La Liga, o Copa del Rey, 2 trofee de Europa League, 2 Supercupe ale Europei și 2 finale de Champions League (ambele pierdute). În toată această perioadă s-a evidențiat ca unul dintre cei mai buni fundași laterali din lume, singurul motiv pentru care nu a fost o piesă de bază și în națională fiind concurența (pierdută) cu Marcelo. Vara trecută a revenit în Brazilia, la Flamengo, mutare ce s-a dovedit foarte inspirată. A luat 3 medalii interne și trofeul suprem al Americii de Sud, Copa Libertadores, după o victorie cu 2-1 cu River Plate în finală. Și Flamengo e deja sigură de calificarea în optimi!
6. Ramires (33 ani) – Palmeiras
Coechipier cu Luiz Adriano, Ramires și-a lăsat o amprentă mai puternică asupra fotbalului european. A fost cumpărat de Benfica la 22 de ani și, după un singur sezon în Portugalia, s-a transferat la Chelsea. A devenit rapid unul dintre cei mai buni mijlocași centrali ai lumii și a fost de neclintit din linia mediană cu care Chelsea a cucerit singurul său trofeu de Liga Campionilor și, în anul următor, pe cel al Ligii Europa. Vârful carierei a fost sezonul 2011-12, când a fost votat cel mai bun jucător din lotul campioanei Europei! A stat doar 5 ani și jumătate la Chelsea, după care a ales să plece în China. În 2019 s-a întors în Brazilia, la Palmeiras, cu care tocmai s-a calificat în optimile Copei Libertadores.
5. Mauricio Isla (32 ani) – Flamengo
Un fundaș dreapta cu mare apetit ofensiv, Isla a debutat la profesioniști direct în Europa, fiind cumpărat de Udinese direct de la juniori. În 13 sezoane a evoluat pentru Udinese, Juventus, QPR, Marseille, Cagliari și Fenerbahce, reușind să-și adjudece trofee doar ca fotbalist al lui Juve. Marile realizări ale lui Isla au fost, însă, cu naționala chiliană. Component al Generației de Aur – alături de Claudio Bravo, Arturo Vidal sau Alexis Sanchez – Isla a jucat 115 meciuri internaționale și are în palmares singurele trofee câștigate vreodată de Chile: Copa America 2015 și 2016! A semnat cu Flamengo în vară și s-a impus rapid în primul 11.
4. Diego (35 ani) – Flamengo
Flamengo reușește să atragă mai mulți sud-americani aflați în apusul carierei. Diego, Isla și Filipe Luis sunt principalele nume, dar în lotul lor mai sunt Diego Alves (portar cu 10 sezoane în La Liga), Gerson (mijlocaș pentru care AS Roma plătise 15 milioane de euro în 2016) sau Gabriel Barbosa (atacant cumpărat de Inter tot în 2016, cu aproape 30 de milioane). Dintre toți, cel mai bun CV îi aparține lui Diego Ribas, playmaker-ul care încânta Bundesliga pentru Werder și Wolfsburg. Are 12 ani în Europa și a mai jucat la Porto, Juventus, Atletico și Fenerbahce – dar va rămâne în memoria noastră pentru prestațiile din Bundesliga, unde a marcat peste 50 de goluri și a pasat decisiv de și mai multe ori. Din 2016 e la Flamengo și a evoluat în finala Copei Libertadores de anul trecut.
3. Roque Santa Cruz (39 ani) – Olimpia Asuncion
Cel mai surprinzător nume din această listă e al lui Santa Cruz. Și-a început cariera europeană tocmai în 1999, la 18 ani, când a fost cumpărat de Bayern Munchen. După 8 sezoane în care a jucat constant dar nu a reușit să se impună în primul 11 a luat cu asalt Premier League, marcând 19 goluri pentru Blackburn în stagiunea de debut. Acela a rămas vârful carierei, deși a continuat în Europa la Manchester City, Betis și Malaga. Rămâne cu peste 100 de goluri și 13 trofee cucerite, toate cu Bayern. În 2016 a revenit la Olimpia Asuncion pentru a-și încheia cariera acolo unde a început-o în 1990, la 9 ani, în academie. Roque a fost golgheterul Olimpiei în fiecare sezon, primind și banderola de căpitan. Viitorul lui în Copa Libertadores 2020 poate fi decis chiar în această noapte: Olimpia joacă acasă, cu Santos, de la ora 1:00. Vezi cotele Superbet pentru această partidă și alege cele mai bune SuperSpeciale!
2. Carlos Tevez (36 ani) – Boca Juniors
Copilul teribil al fotbalului e ținut minte pentru problemele create în afara terenului în Europa, dar la Buenos Aires e o legendă vie. Ne-a entuziasmat cu prestațiile în tricoul lui Manchester United, Manchester City și Juventus și, în același timp, ne-a șocat în permanență cu controversele create. A făcut parte din tripleta de vis cu care Man United cucerea Europa în 2008, alături de Ronaldo și Rooney, și a plecat la marea rivală – City – după doar un an. A fost golgheterul lui Juventus și adorat de fanii „Bătrânei Doamne” și a declarat public că vrea să plece. A mers în China și a devenit cel mai bine plătit fotbalist al lumii, dar a recunoscut că totul e doar „o vacanță”. Pe La Bombonera, însă, numele lui nu aduce decât admirație. Carlitos a adus cu el magia, a marcat goluri decisive, a făcut stadionul să explodeze și a donat toți banii în scop caritabil. Calificat deja cu Boca în optimile Copei Libertadores, Tevez are ca obiectiv trofeul pe care l-a mai câștigat în 2003, tot cu Boca, la doar 19 ani.
Dani Alves (37 ani) – Sao Paulo
Cariera lui Dani Alves ar putea fi rezumată cu o singură dată statistică: e fotbalistul cu cele mai multe trofee din istoria fotbalului, 43. Două Cupe UEFA, 2 Ligi ale Campionilor, 4 Supercupe ale Europei și zeci de trofee interne. Dani Alves a revoluționat fotbalul și a arătat noii generații că un fundaș dreapta trebuie să fie la fel de activ și în defensivă, și în atac. A „explodat” la Sevilla, a fost un membru important al Barcelonei în generația lui Messi, Xavi și Iniesta, iar după catalani a jucat pentru Juventus și PSG. Vara lui 2019 l-a găsit în Sao Paulo, semnând cu echipa pe care o susținea încă din copilărie. Poartă numărul 10 și, surprinzător, evoluează ca mijlocaș ofensiv. Din păcate pentru Alves, sezonul 2020 nu-i va aduce și Copa Libertadores: Sao Paulo a dezamăgit în grupe și este deja eliminată, chiar dacă mai are un meci de jucat.
BONUS: Juanfran (35 ani) – Sao Paulo
În categoria legendelor din Copa Libertadores e și Juanfran. Spaniolul a urmat exemplul lui Clarence Seedorf, David Trezeguet sau Daniele De Rossi și a ales America de Sud pentru ultimii ani ai carierei, deși e european. Juanfran a jucat 8 sezoane la Atletico Madrid, cu care a câștigat La Liga și două Ligi Europa, dar are în palmares și EURO 2012 cu „Furia Roja”. În vara lui 2019 a mers la Sao Paulo, pentru a deveni coechipier cu rivalul din La Liga (Dani Alves) și primul european care evoluează pentru echipa de pe Morumbi în peste 50 de ani.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul