GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

Lectură obligatorie pentru Simona Halep în tentativa de a o detrona pe actuala campioană WTA » Caiet de campioană

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 19:39

Serena Williams, 33 de ani, și-a dezgolit o parte a sufletului său, dezvăluind cine este și cum a ajuns să fie una dintre candidatele serioase la a o depăși pe Steffi Graf, deținătoarea recordului de 22 de turnee de Mare Șlem cîștigate

Cu toții am savurat succesul fulminant, 6-0, 6-2, pe care Simona Halep a noastră l-a repurtat împotriva Serenei Williams, în Grupa Roșie, în ultimul Turneu al Campioanelor de la Singapore. Cu toții ne-am strîmbat de nervi cînd americanca, pe care mulți experți o consideră cea mai mare tenismană all-time, a spulberat-o pe româncă în finală, 6-3, 6-0.

"Adoră concurența. Nu face cadouri, indiferent de scor, este disperată să cîștige fiecare punct"
Maria Șarapova, tenismană

A colaborat la scris

Cine este Serena? Numărul 1 all-time în privința cîștigurilor, două decenii în circuitul profesionist, o forță a naturii care servește cu 200 km/h, o fostă "Black Cinderella" ce a trecut peste gloanțele din Compton-ul copilăriei și politica rasială ca să ajungă regina tenisului feminin. O incursiune în intimitatea unei supersportive, cum se vede ea pe sine, cum se motivează, cum a reușit să urce în tenis și cum și-a revenit după ce-a căzut de pe locul 1 pînă aproape de 200, o cădere provocată și de uciderea surorii ei celei mari, Tunde. Cea mai mică dintre cele cinci fete Williams s-a confesat prin intermediul unei cărți biografice, "Pe linie", la care a contribuit și ea cu scriitura. Și descoperim omul din spatele rachetei.

Mingea zbura, gloanțele se auzeau

"Povestirile pe care le-am ales din viața și din cariera mea sînt cele care mi se par acum cele mai bune surse de inspirație, cele mai motivante, cele mai ilustrative. Sînt clipele pe care le văd ca pietre de hotar și influențele primite în formarea mea. Cereți-mi peste douăzeci de ani să reflectez asupra copilăriei mele și a devenirii mele pe terenul de tenis și cu totul alte gînduri s-ar putea să iasă la suprafață", a comentat Serena, ușor poetică. Tatăl ei, Richard, a vrut să facă din ea și din sora ei mai mare, Venus, două campioane. A reușit. Cu lux de amănunte, Serena a povestit de unde a început. Pe două terenuri din parc, în Compton, California, antrenîndu-se după ce înlătura seringi, resturi de droguri și tuburi. Cea mai bogată tenismană a crescut schimbînd mingi în timp ce auzea schimburi de focuri în cartier. Dar după ce tatăl lor le aducea la teren, într-o dubiță Volkswagen, de culoare galben murdar, cu acoperiș alb, cele cinci fete se țineau doar de tenis. Ore și ore și ore întregi.

"Pe teren, Serena este cea mai competitivă adversară pe care am întîlnit-o, iar în afara terenului este o soră iubitoare şi o prietenă adevărată. Serena a fost pentru mine un model şi o sursă de inspiraţie"
Venus Williams, tenismană

"Joc să înving! Banii sînt ciubuc"

Un sfat pentru Simona Halep: sînt multe capitole în care Serena a colorat, practic, diverse victorii la nivel înalt repurtate cînd durerile, medicale sau sufletești, voiau s-o tragă în jos. Meeka, așa cum o alintă și acum părinții ei, a povestit ce a motivat-o întotdeauna în carieră și unde și-a găsit sprijin, chiar și-n timpul meciurilor: "Am caiete de meciuri, unul pe an, în care trec precizări, mesaje și aforisme. Notez orice lucru care cred că ar putea să mă inspire. Însemnările nu sînt altceva decît o grămadă de citate sau metode de a-mi aminti să mă folosesc de o anumită slăbiciune din jocul adversarei ori să corectez una din propriul meu joc".

Tot Simona va trebui să afle cum poți detrona o jucătoare care spune: "Nici acum nu mă gîndesc la premiile în bani. Joc să cîștig! Chiar și azi, directorii turneelor vin după mine să-mi amintească să ridic premiile. În cazul meu, totul se reduce la competiție, la trofeu. Restul e ciubuc".

Trișa în fața lui Venus

Idolul, exemplul de urmat, modelul Serenei a fost sora ei mai mare, Venus. Care a fost și ea numărul 1 WTA, a cîștigat 7 turnee de Mare Șlem, două cucerite în detrimentul Serenei, alte două pierdute în fața mezinei. Ca toate relatările, iese în evidență apetitul extraordinar al Serenei de a fi mereu numărul 1. Confesiunile privind perioada copilăriei sînt haioase: "Singurul mod în care puteam s-o înving în copilărie era să trișez. Acum, privind în urmă, detest modul în care trișam împotriva surorii mele celei altruiste, optimiste și îngăduitoare. Ea știa că trișam cu tușele, eu știam că ea știa că trișez. Dacă o tușă era la limită, eu o cîștigam mereu". Chiar dacă Venus îi dădea ei sandwich-ul cu friptură de pui, rămînînd ea nemîncată.

Sora, motivație și adversar

Cum gîndește Serena? "Inspir adînc. Pentru mine nu contează dacă adversara este învinsă de mine însămi sau dacă se-nvinge singură. Tot ce contează este să fie învinsă, chiar dacă este vorba de sora mea. O iubesc mult (este cea mai bună prietenă a mea!), dar îmi șterg acest lucru din minte cînd jucăm. În timpul meciului, este ca orice altă fată care mă ține departe de ceea ce doresc. Iar ea simte același lucru. Putem fi surori mai tîrziu".

Venus a fost și principala adversară a ei, surorile Williams împărțind, o perioadă, primele două locuri în clasamentul WTA: "V este cea mai bună întruchipare a sinelui meu. Ea era jucătoarea și persoana care speram eu să fiu. O urmăream cînd juca și cum mergea la școală și cum comanda la restaurant. "Cîndva, voi fi și eu ca ea!". Fără ea, nu cred că aș fi cîștigat nici măcar turneele pe care le-am cîștigat".

 Virginia Ruzici a făcut-o superstar

Capul familiei Williams, Richard, a decis ca fetele sale să se țină de tenis, ca un mod de a-și cîștiga existența. O afacere! A povestit Serena cum o româncă i-a influențat destinul: "Tata urmărea un meci la TV și privea un meci jucat de Virginia Ruzici, campioana din 1978 de la French Open. Comentatorul tocmai menționase că Ruzici cîștigase într-o săptămînă 40.000 de dolari, mai mult decît lua tata într-un an întreg. El a verificat în ziar, a doua zi, autenticitatea informației, apoi a venit la mama și i-a zis: "Trebuie să mai facem doi copii și să-i transformăm în mari stele ale tenisului". Eu și Venus. A fost o mișcare calculată".

"Am "balcoane" mari, un fund enorm, îmi place la nebunie!"

Serena, 33 de ani, are 1,75 metri înălțime, 82 de kilograme, este o femeie sigură pe propriile ei forțe. Chiar și cînd ziariștii au numit-o "vacă grasă". Replica americancei: "Mă simt bine cu înfățișarea mea. Sînt mare și sportivă, știu că n-o să am niciodată corp de fotomodel, un trup ca șina de tren. Nu sînt o chestie blondă cu ochi albaștri. Am "balcoane" mari și un fund enorm. Așa sînt eu și-mi place la nebunie! În oglindă, cînd mă privesc, văd ceva fierbinte și sexy".

" Serena Williams - Pe linie"

Autori: Daniel Paisner, Serena Williams
Număr de pagini: 363
Editura: Publica
Preț: 39 de lei

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Stiri extrasport
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale: „Când nu mai BOȚI, mai BOȚI puțin”
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2
Stiri extrasport
Gigi Becali, candidat AUR la parlamentare, a văzut rezultatele exit-poll-urilor și a reacționat cu un derapaj grolosan » Pe cine susține în turul 2

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează