GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  SPECIAL

VIDEO Cum arată o echipă de fotbal american din România: „Avem oameni în armată, avocați, contabili, chiar și medici”

Articol de , - Publicat miercuri, 27 septembrie 2023 13:02 / Actualizat marti, 03 octombrie 2023 13:33

Gazeta continuă seria despre fotbal american, de data asta raportându-ne la impactul sportului în Europa. Deși nu are o tradiție clădită pe decenii, există mai multe cluburi de amatori în România.

Reporterii GSP le-au făcut o vizită celor de la Bucharest Titans, unii dintre pionierii fotbalului american pe tărâm românesc. Cum încă e mai degrabă un hobby, cei de la Bucharest Titans se antrenează de două ori pe săptămână, seara, după ce voluntarii și-au încheiat socotelile cu locurile de muncă. Chiar și așa, unii dintre jucători sunt și plătiți, deși cei mai mulți reinvestesc sumele în competiții sau echipamente.

Florin Cojanu, figura serioasă din peisaj, este antrenor principal și are peste 15 ani în fenomen: „Încercăm să ne atragem lumea prin internet, ne promovăm pasiunea pe social media, investim recrutare și afișe. Anul trecut, au venit la club niște americani, care sunt de importanță majoră aici. Îmi aduc aminte că au adus la antrenament oameni abordându-i pur și simplu pe stradă. Sunt din 2007 în fenomen și, chiar dacă a trecut atât de mult timp, oamenii care vin spun că nu știau că se practică acest sport în țară”

Cine poate practica fotbalul american

Întrebat dacă există un tipar al celor care se înscriu pentru o astfel de experiență, Cojan spune că a întâlnit absolut toate categoriile: „Formarea unui jucător durează între 6 luni și un an pentru a deveni cât de cât acceptabil la o echipă. Toată lumea are alte job-uri, iar asta este prioritatea. Avem nevoie atât de persoane masive, cât și mai slăbuțe - pentru atac. Avem indivizi care lucrează în armată, avocați, contabili, în marketing, chiar și medici.”

Alex Marica, unul dintre cei mai vechi jucători ai celor de la Bucharest Titans, vorbește despre pasiunea sa pentru fotbalul american: „În tinerețe am practicat rugby-ul, dar nu mi-a plăcut atât de mult. Stând pe Facebook am văzut mai multe reclame legate de anumite recrutări pe fotbalul american. Am dat câteva mesaje, am intrat și de atunci am rămas axat doar pe acest sport. Plus m-a inspirat foarte mult filmul Any Given Sunday cu Al Pacino.”

Chiar și așa, fotbalul american încă duce lipsă de sponsori serioși în România, jucătorii fiind nevoiți să-și achite aproape totul, de la echipamente la deplasări: „ Deocamdată competiția din România mi se pare dusă la un nivel decent. E un sport care încă se dezvoltă la noi. Sunt și echipe mai bune, dar și mai modeste. De multe ori s-a întâmplat ca deplasările să le plătim noi, astfel că un întreg campionat este destul de dificil de dus la sfârșit. Totul se rezumă la un efort colectiv. Noi ne cumpărăm singuri echipamentul și venim pe timpul nostru”, a explicat jucătorul.

”Cel mult o mână ruptă, ne protejează echipamentul!”

Deși un sport care implică lovituri, contact, accidentările nu sunt întâlnite des în România: „Fotbalul american înseamnă foarte mult contact, un nivel de adrenalină ridicat la aproape fiecare mișcare. La fiecare play, linia ofensivă și cea defensivă sunt poziții care se lovesc constant. Accidentări nu prea există în România. O ruptură musculară, o mână sau un picior rupt cel mult, nu e așa de grav. Ne protejează echipamentul”

Cum arată și cât costă un echipament

CASCA - are pernițe de aer la interior, care te protejează de loviturile puternice la cap. De asemenea, aceasta e echipată cu o protecție pentru bărbie. Cele mai ieftine pleacă de la 150 de euro și ajung până la 500 de euro.

SHOULDER PAD - îți protejează umerii, coastele și puțin zona spatelui- ajunge de la 50 de euro până la 200 de euro

PROTECȚIE PICIOARE - protejează pulpele și genunchii, noadă și laterale

MĂNUȘI DE LINIE - ajută în contactul cu adversarii. Diferă în funcție de poziția jucătorului. Pleacă de la 100 de lei și ajung până la 500 de lei.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
Altele
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român
Superliga
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo
Stiri extrasport
Iker Casillas se iubește cu prezentatoarea TV care a petrecut o noapte acasă la Cristiano Ronaldo

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (1)
don_ramon
don_ramon  •  27 Septembrie 2023, 23:05

La nivel de NFL sportul acesta e foarte interesant, spectaculos și rafinat tactic. O echipă are un lot de 55-60 jucători activi plus o(un) Practice Squad de încă vreo 30. Cel mai mic salariu îl are un punter ( în jur de un milion $). Mai puneți echipa de antrenori și alte multe chestii care nu-mi vin acum în minte. După cum se vede, un sport de super bogați. Cine să se apropie? Poate Arabia Saudită, Qatar sau China. Au și fizicul adecvat...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează