Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 06 decembrie 2024 03:46 / Actualizat vineri, 06 decembrie 2024 08:27
Iorgos Vardinoianis, 88 ani, ex-patron Panathinaikos, a fost o figură aparte în preajma marii echipe a Stelei 1986. Armatorul elen s-a apropiat de roș-albaștri grație prieteniei cu Valentin Ceaușescu și a avut un rol important în a-l convinge pe Anghel Iordănescu să evolueze în finala CCE. Are acum un speech devastator la adresa lui Dănuț Lupu, ajuns în pușcărie la Atena în 1990.
Are 88 de ani, o voce aproape stinsă, în ale cărei inflexiuni se citesc bătrânețile unui nonagenar.
Memoria nu lasă însă semne de alterare, iar engleza curge, firește, împănată cu tonalități elene.
Este Iorgos Vardinoianis, celebrul miliardar grec, fost patron al lui Panathinaikos în perioada 1979-2000. Armatorul s-a aflat multă vreme în preajma Stelei ‘86, inclusiv la Sevilla, cu ocazia marii finale a Cupei Campionilor Europeni, câștigată la penalty-uri în fața Barcelonei.
S-a conexat la regimul de la București în anii ‘70, când a ajutat la salvarea unei nave românești eșuată în zona Atenei, după care au urmat afaceri cu guvernul comunist, o amiciție cu Valentin Ceaușescu și, mai departe, apropierea de roș-albaștri.
Iorgos Vardinoianis: „Duckadam a scris o poveste fantastică pentru fotbalul mondial”
Iar acum discuția pornește de la vestea tragică a dispariției lui Helmut Duckadam, pentru care magnatul a avut o simpatie aparte.
În plus, portarul care a parat patru lovituri de la 11 m i-a oferit fiului lui Vardinoianis tricoul pe care l-a purtat în seara magică de pe ”Sanchez Pizjuan”!
Gestul s-a produs la scurt timp după triumful de la Sevilla, când Kir Iorgos i-a invitat pe toți jucătorii Stelei să petreacă o vacanță de vis în Grecia, alături de familii.
„Echipamentul lui Helmut stă la loc de cinste în biroul meu”, spune Vardinoianis. Cartierul general al companiei sale, pe care o echipă a Gazetei l-a vizitat în noiembrie 2013 pentru un interviu de gală cu omul de afaceri, se află într-o zonă galantă a Atenei, cartierul Kifissia.
„M-am simțit onorat să-l cunosc pe Duckadam. I-am spus chiar înaintea finalei de la Sevilla că e șansa lor de a deveni eroi dacă vor câștiga. Și au reușit un meci istoric! Îmi pare atât de rău că am auzit acum această veste a dispariției lui Duckadam! Am simțit o mare tristețe! Condoleanțe familiei!”, a spus Vardinoianis pentru GSP.
Duckadam? Un om grozav! Am multe amintiri plăcute despre Helmut. Iar familia lui trebuie să știe că are toate motivele să fie mândră de el. Asta fiindcă n-a fost doar un erou al României, ci a scris o poveste fantastică pentru fotbalul mondial
Iorgos Vardinoianis pentru gsp.ro
„I-am zis lui Iordănescu: «De mâine începi să te pregăteşti pentru finală!»”
Vardinoianis a avut un neașteptat rol secret în finala de la Sevilla, fiind cel care l-a împins de la spate pe Anghel Iordănescu să ia în calcul revenirea pe gazon la meciul cu Barcelona.
Puiu se retrăsese din 1984, când își încheiase contractul cu OFI Creta, club aflat tot sub patronajul familiei Vardinoianis.
Ideea s-a născut în momentul în care căpitanul Tudorel Stoica a încasat un cartonaș galben la returul semifinalei cu Anderlecht și a devenit suspendat pentru confruntarea de pe „Sanchez Pizjuan”.
„I-am cerut lui Iordănescu să joace în acea finală. I-am transmis că spaniolii nu vor putea învinge dacă va reuși să aducă pe gazon energia și mintea lui. A făcut-o într-un mod extraordinar! A ținut de minge, i-a înfuriat pe spanioli cu stilul său și a ajutat echipa să ducă meciul la acele lovituri de la 11 metri, la care Duckadam a încoronat-o pe Steaua drept campioana Europei”, punctează, azi, Vardinoianis. La Sevilla, Iordănescu l-a înlocuit pe Bălan în minutul 75 al partidei.
La sfîrşitul meciului cu Anderlecht de la București, am mers la vestiare şi chiar acolo i-am zis lui Iordănescu despre ideea mea. «De mâine începi să te pregăteşti, vei juca în finală! Vreau să te văd pe gazon!». Şi am ţinut permanent legătura cu el pînă la meci ca să-l încurajez să se antreneze şi să ia în serios această soluţie
Iorgos Vardinoianis pentru gsp.ro, 2013
„Prețuiți-i pe acești băieți unici și îmbrățișați-i din partea mea!”
Magnatul elen mărturisește că „am ținut foarte mult la acea echipă a Stelei, alături de care am trăit emoții nemaipomenite. M-am bucurat că Iordănescu a preluat ideea mea, a jucat la Sevilla, unde a făcut o treabă grozavă. N-am mai discutat de foarte mulți ani! Îi transmit toată aprecierea mea. L-am cunoscut ca pe o persoană amabilă și agreabilă”.
Și a adăugat: „Să-i prețuiți pe acești jucători cât încă mai sunt în viață! Să aveți grijă de toți cei din acea echipă de aur, care încă mai sunt printre noi! Vă rog să-i prețuiți, pentru că au fost unici! Și îmbrățișați-i din partea mea! Și-mi exprim încă o dată regretul că Duckadam, marele Duckadam!, s-a stins mult prea repede”.
„Ministrul Apărării Naționale îmi promisese că-i va da drumul lui Hagi la Panathinaikos”
Vardinoianis vine apoi cu noi dezvăluiri despre modul în care a vrut să-l recruteze pe Hagi la Panathinaikos, la sfârșitul anilor ‘80:
„Purtasem discuții repetate cu ministrul Sportului și cu ministrul Apărării Naționale de la București pentru a-l lăsa pe Hagi în Grecia. Primisem promisiunea că-i vor da voie, dar lucrurile nu s-au mai putut întâmpla așa cum îmi dorisem”.
Hagi se transferase în iarna lui ‘87 de la Sportul la Steaua și a marcat imediat golul victoriei în Supercupa Europei, 1-0 cu Dinamo Kiev la Monte Carlo, o lovitură liberă executată impecabil.
În 2013, Vardinoianis povestise în interviul memorabil pentru GSP:
„Știam de la Valentin Ceaușescu despre valoarea lui Hagi şi am vorbit personal cu el spre a-l sfătui să vină la Steaua. Planul meu era să aştept să evolueze un an sau doi acolo, după care să-l aduc la Panathinaikos. Am încercat inclusiv să obţin cetăţenia greacă pentru el, date fiind originile lui. Actele deja le întocmisem, documentele pentru transfer erau gata din '88, dar, din păcate, lucrurile nu s-au putut rezolva. A venit apoi Revoluţia la Bucureşti, iar Hagi a preferat să semneze cu Real Madrid".
Vardinoianis era gata să achite la acel moment 8 milioane de dolari pentru Hagi, ceea ce însemna recordul absolut al vremii, deținut atunci de Ruud Gullit, cumpărat de Milan de la Eindhoven pentru 7 milione de dolari, în 1987. Finalmente, Gică a ajuns la Real Madrid pentru 4 milioane de dolari, în 1990.
„Lupu e un mincinos și un hoț care fura din magazine și locuințe”
Râde și tușește, tușește și râde copios atunci când în discuție apare numele lui Dănuț Lupu. L-a cumpărat de la Dinamo în vara lui 1990 pe 1,2 milioane de dolari, dar mijlocașul n-a adunat decât 13 meciuri și un gol în tricoul lui Panathinaikos, fiind implicat într-o afacere tenebroasă, care l-a aruncat în închisoare pentru 78 de zile.
„Nu a fost deloc un băiat onest. Doar un hoț! A fost implicat în spargerea de case și magazine, asistentul meu a găsit în mașina lui o asigurare falsă. L-am dat pe mâna Poliției, care i-a percheziționat locuința și a găsit acolo o mulțime de lucruri furate. Făcea parte dintr-o bandă formată din mai mulți români. L-am dat afară de la Panathinaikos și l-am trimis la Korinthos”, declară Vardinoianis pentru GSP.
E amuzat când aude că Lupu a declarat în presa din România că l-a lovit cu un pumn când s-a acutizat conflictul dintre ei: ”Un mare mincinos, nu doar un hoț! Dacă m-ar fi lovit, ar fi fost pus imediat la pământ. Nu avea acest curaj. Un mincinos și un hoț, care fura din magazine!”.
Vardinoianis era un tip foarte ranchiunos, iar în 1990, când am plecat din Grecia, am dat în el. I-am dat un pumn, da! I-am dat un pumn, nu mai contează acum
Dănuț Lupu la „Prietenii lui Ovidiu”, 2020
De-a lungul timpului, Lupu s-a apărat explicând că la mijloc a fost, de fapt, o înscenare a lui Iorgos Vardinoianis, care ar fi instrumentat întreaga operațiune, grație puterii sale, pentru a-l pedepsi fiindcă l-a înfruntat și l-a lovit chiar în biroul său.