Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video), Cătălin Stroia - Publicat joi, 13 aprilie 2023 09:08 / Actualizat joi, 13 aprilie 2023 11:43
Numele lui Mihai Florescu (70 de ani) se confundă cu Romprim. E de peste trei decenii la club, a jucat pentru echipa fabricii, apoi a luat baza spre îngrijire și a transformat-o într-o poveste. Meciuri cu cântec, platou de filmare pentru Atletico Textila și amintiri cu Cătălin Munteanu, multe îl leagă de micuțul stadion din sectorul 4.
În sudul Bucureștiului, pe Șoseaua Olteniței, supraviețuiește, și încă "verde", stadionul Romprim, pestriț și plin de viață. Un stadion de sector ce a rezistat trecerii anilor. Echipa a bătut cartierele Capitalei și s-a mulțumit cu participarea în competiții de județ, cu un fotbal jucat de plăcere, cu prezențe sporadice în "B" sau "C".
În spate-i stă, de 30 de ani și mai bine, Mihai Florescu. "Ctitor" al bazei Romprim de azi, formație ce-a ținut de vechea fabrică, unul dintre cei mai mari carosieri și singurul producător de autospeciale de stins incendii din România. A fost, azi a rămas doar echipa de fotbal, "susținută din cotizații, chirii și sponsorizări, mai nimic", după cum povestește cu patos domnul Florescu. Are 70 de ani, iar mai mult de jumătate i-a dedicat Romprimului.
Mihai Florescu: „Ne susține băiatul potent”
"O minune, cine vede nu înțelege cum o ținem pe picioare! Fără să par vreun erou, o fac de plăcere. Singur! În ani am cumpărat un tractoraș, mașină de tușat terenul, ca să n-o mai dăm la pensulă. Îl tund de două ori pe săptămână, îl ud și uitați ce bine arată!".
Mihai Florescu are dreptate. Iar lunile de ger ne-au demonstrat că și la L1 sunt probleme mari cu gazonul. În schimb, Romprim se ține bine, e "biliard", cum zic fotbaliștii. Ca un bătrânel cu alură sportivă, cool, bunic model.
"Fotbalul la Liga a 4-a e plăcere. Pasiunea mă ține. Iubesc fotbalul, vorba lui Hagi. Sunt de 30 de ani la echipă, Dumnezeu mă ține sănătos să fac treaba cum trebuie. Am în echipă de toate, frizeri, șoferi, dar am și un băiat de băiat, lucrează în IT, el ne mai susține financiar, e mai potent".
Tabloul cu semnătura lui Maradona și "Cap de zmeu"
Club vechi, dar fără performanțe, Romprim își poate trece ca "trofeu" lansarea unui fotbalist cu 17 meciuri în națională, plin de trofee, cu grupări ca Steaua, Dinamo, Atletico Madrid sau Espanyol în CV. E vorba despre Cătălin Munteanu, al cărui prim pas în baza de pe Olteniței e încă viu în memoria lui Florescu:
"Țin minte că a venit la noi pe poartă făcând «duble» cu mingea de tenis. Era cu un alt prieten, Mazilu îi zicea. Împreună au plecat la Steaua. Prima dată l-au oprit pe Cătălin Munteanu. Unul fără altul nu s-au dus, apoi l-au luat și pe celălalt. L-am dat împrumut și am primit în doi ani de zile două plase și două mingi".
De aici până la cel mai important transfer din istoria clubului a fost un pas: "În 1997, i-au făcut actele de transfer - când Steaua a pierdut un mare jucător, pe Alin Stoica - și l-am dat pe grilă de formare. La Divizia A era 6.000 de dolari. Așa am luat pe Cătălin 6.000 de dolari în contul Asociației Romprim de la Steaua. Cea mai mare sumă pe care am primit-o vreodată! La Romprim, la Cătălin și la tabloul cu semnătura lui Maradona care stă în bar la noi țin cel mai mult", se destăinuie domnul Florescu.
Aici a crescut Cătălin Munteanu! Și Gheorghe Cătălin, care este secund la Dinamo. Mai am jucători care evoluează la Divizia C, dar cum viața este grea s-au lăsat majoritatea. Ca ei mai sunt, dar nu de valoarea celor doi jucători.
- Mihai Florescu
Avântul numit Atletico Textila
Baza Romprim a devenit în urmă cu aproape 8 ani și platou de filmare. Pentru un serial ce-a prins, difuzat în prime-time la Pro TV. Atletico Textila, echipa lui Costeluș, Ilie, Leonard și Vlăduț, a filmat timp de 2 ani pe terenul Romprim.
"Ne-a ajutat foarte mult. Și pe noi, și pe fosta întreprindere. La un moment dat, dădeam către fosta întreprindere bani pentru că i se părea sindicatului că eu iau mai mult. Nu era deloc așa, pentru mine era o mândrie că scria acolo, la final de serial, la sponsori, Baza Sportivă Romprim. Căutau o locație potrivită, mi-au zis că-s cei de la Las Fierbinți, eu fiind fan, n-am mai vrut să știu mari chestii. Am discutat vreo oră cu vreo 9 persoane care scriau la scenariu. Am acceptat, au filmat aici vreo doi ani", a mai povestit Mihai Florescu.
Mihai Florescu: „Băgați-mă în groapă și astupați!”
Sunt și povești de la miile de ore de filmare. Spuse cu tâlc, din suflet, care au uimit producția de la ProTV: "Mi-au propus să joc și eu, dar le-am zis că-s prea bătrân. Dar vă zic una. M-au așteptat o dată pentru că voiau să sape o groapă în fața băncii de rezerve. Aveau în scenariu să găsească o comoară fotbaliștii. Mi-au explicat ce vor și am stat așa două minute. Le-am zis că dacă vor să facă o groapă, să o facă în picioare, 1.20 pe 1.40. Mă întrebau cum vine asta. Le-am zis să mă bage în ea și să astupe! Nu le-a venit să creadă cât țin eu la gazon. Au schimbat scenariul. Iubesc locul ăsta, iar ei au înțeles că iubesc glia și că fac totul pentru ea".
Mihai Florescu, în lacrimi pentru baza Romprim
Pentru Mihai Florescu baza Romprim e totul. Nu își dorește nimic altceva. Se vede până la finalul vieții la Romprim, iar o înlăturare de la locul pe care l-a îngrijit mai mult de 30 de ani e sinonim cu sfârșitul pentru el: "Mi-aș dori din suflet să... Mă ia plânsul. Să rămânem liniștiți, așa. Să nu ne trezim afară".
Sfârșitul dialogului l-a găsit pe nea Mihai cu lacrimi în ochi: "Dacă nu erau acte de proprietate, baza era vândută. Noii proprietari mi-au cerut chirie. Cum să plătesc chirie? El credea că e a nimănui. Când a văzut că SC Romprim e ceva și AS Romprim e altceva. A rămas prost avocatul lui! A vrut să-mi ceară 7.000 de euro chirie! Păi, eu plătesc impozitul anual 250 de milioane pe ce e aici. E tupeu să-mi ceri chirie. Să vină cineva să-mi dea cu titlu de concesionare pe 25 de ani! Aș fi în stare să mă târăsc pe jos ca râma!
Nu m-a ajutat nimeni. Îmi pare rău că băiatul meu n-a stat lângă mine. A fost jucător, a fost antrenor, mare arbitru. A murit mă-sa și s-a lăsat. Dacă cred că m-aș prăpădi, m-aș prăpădi de asta. Dacă ar veni unul să-mi spună să ies din bază, aș cădea pe jos de tot. Cred că aș muri! Aveți cuvântul meu de om că aș cădea și aș muri! Atât de mult iubesc ceea ce fac și nu pentru mine, că nu plec pe lumea cealaltă cu ceva și nu strâng ceva în plus. De la un litru de vopsea pe care îl cumpăr până la tuns gazonul. 30 de milioane m-a costat mașina de tușat ca să nu mai facem asta cu mătura, cum se făcea pe vremuri. Atât timp cât este Dumnezeu, sper să ne mai lase să facem sport. Ăsta pe care-l facem".
Am avut de curând derby cu Știința București, la Buftea, dar, atenție: s-a jucat cu VAR! Wow! Au fost 3 opriri de 4 minute. Nu îmi place, nu înțelegi nimic. Te bălăcărești, apoi dă ofsaid.
- Mihai Florescu
Pub plin de suveniruri
La doi pași de teren, nea Mihai a improvizat un bar. La propriu improvizat, un spațiu ce era și "cartier general" pentru Atletico Textila. E greu să pui o etichetă. E ceva între kitsch și haos. Creat voit de Mihai Florescu, cu zeci de mingi agățate de tavan, "tapet" de poze, fanioane și amintiri, copete lipite, toate cu povești: "Sunt mingile noastre pe care le cumpărăm la început de an. Fie că sunt 5,10, 20. S-au spart și ca să nu le arunc la gunoi, am reușit să le pun pe sus. Multe dintre copetele pe care le-am pus pe tavan sunt uitate de antrenori pe teren. Drept pildă, le-am luat și nu le-am mai dat înapoi și le-am pus pe tavan. Ca să nu le mai uite!".
Blatul cu Aversa
Florescu a povestit, fără să se ascundă, și un meci cu "cântec", cu iz de "județ", deloc rar întâlnit la nivelul unde fotbalul se practică pe "burta goală": "Juca Aversa București cu Întreprinderea Romprim. Știm și noi fotbal, dar și directorii de nivel mare aveau cunoștințe și ne țineau. Ei au ținut și aceste baze sportive dacă ne gândim bine. Trebuia să câștige Aversa aici. Și au câștigat printr-un jucător, al cărui nume nu vreau să-l dau, de la noi. A făcut preluare și direct în vinclu a pus-o! Din 6 metri și le spune adversarilor: «Așa se dă gol!»".
Prime de 100 de lei
La fotbalul mic, și recompensele sunt pe măsură. La Romprim se joacă pe prime simbolice. Iar banii vin de la jucătorul-investitor, care lucrează în IT: "Din sponsorizarea colegului nostru de la IT le dau prima de joc băieților. 100 de lei dacă nu pierd. Nu poți să vii pe degeaba. Nu știu dacă e mult sau puțin. Am uitat să menționez că am și un avocat în echipă și alți 2-3 care sunt bine. Ei nu primesc bani și ce rămâne le dau rezervelor".
Bătăi ca-n filme
Blaturile, dar și îmbrâncelile fac parte din rețeta de la "județ". Iar Romprimul n-a fost ocolit de evenimente. "Hai că vă zic una urâtă. Aveam meci cu Electrica, acum e în Liga a 4-a. Cum sunt fel de fel de jucători, și-au dat în petic. Să moară, să facă! A venit unul cu o sticlă spartă, de unde-o fi luat-o? Celălalt, între timp, a sunat la poliție. Poliția a venit și n-a bătut nimeni pe nimeni. Amenda au luat-o cei care au făcut sesizarea că s-a întâmplat pe terenul de fotbal și nu s-a petrecut mai nimic. La play-off am mai avut o fază, când un jucător de la o echipă i-a dat un pumn în gură arbitrului. Direct! L-a lăsat lat! A venit poliția și restul. Apoi arbitrul a ajuns în Divizia C fără să mai dea examen, Ionuț Iulian".