GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

Putem merge la mare în starea de alertă? Poliția Română răspunde la 5 întrebări importante despre restricții

Poliția Română a răspuns unor întrebări importante privind starea de alertă. foto: Guliver/Getty Images +30   FOTO
Poliția Română a răspuns unor întrebări importante privind starea de alertă. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat luni, 25 mai 2020 19:09

România se află în stare de alertă începând din 15 mai, iar Poliția Română a oferit astăzi noi detalii despre restricțiile impuse asupra populației în decursul acestei luni. 

„Putem merge la mare?”, „Ce înseamnă cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună?” sau „Putem părăsi localitatea pentru o săptămână” sunt trei dintre întrebările la care reprezentanții Poliției au oferit clarificări.

Întrebarea 1: Putem merge la mare? Este considerat mersul pe plajă/înotul în mare ca fiind „activitate recreativ-sportivă individual desfășurată în aer liber”, la fel ca și drumeția?

 Răspunsul Poliţiei Române: În situația în care mersul la mare presupune o deplasare în afara localității/zonei metropolitane, motivul trebuie să se încadreze în prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la capitolele care prevăd excepțiile de la interdicția de părăsire a localității/zonei metropolitane și trebuie completată corespunzător declarația pe propria răspundere. 

Întrebarea 2: Ce înseamnă „cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună”? De exemplu, putem pleca, într-o drumeție, o familie de 5 persoane care locuiesc la aceeași adresă, împreună cu doi prieteni de familie care locuiesc, fiecare, la o alta adresă?

Răspunsul Poliţiei Române: Dacă drumeția nu presupune părăsirea localității/ a zonei metropolitane acest lucru este permis. În cazul în care deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, va fi necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere, raportat la prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Întrebarea nr. 3: Dacă părăsim localitatea/zona metropolitană, completăm declarația pe propria răspundere pentru drumul dus-întors (locul în care mergem – locul în care ne întoarcem)? Sau completăm o declarație la dus și o alta atunci când ne întoarcem acasă? Dacă da, ce bifăm, la întoarcere, pentru motivul deplasării?

Răspunsul Poliţiei Române: Este suficientă completarea unei singure declarații pe propria răspundere, cu precizarea traseului de deplasare dus-întors.

Întrebarea 4: Sunt valabile, în continuare, declarațiile pe propria răspundere completate olograf, pe o simplă foaie de hârtie de către cei care nu au acces la o imprimantă/xerox/smartphone?

Răspunsul Poliţiei Române: Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități și pentru părăsirea zonei metropolitane poate fi scrisă și de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În situația în care este scrisă de mână, nu trebuie trecute toate motivele din formularul tip, ci doar motivul pentru care se face deplasarea.

Întrebarea 5: Putem părăsi localitatea/zona metropolitană pentru o săptămână sau mai mult? Care este perioada maximă permisă?

Răspunsul Poliţiei Române: Nu este prevăzută o limită de timp în care trebuie efectuată deplasarea în afara localității/zonei metropolitane, atunci când există motive justificate, care trebuie bifate pe declarația pe propria răspundere.

Citește mai multe despre acest subiect pe libertatea.ro!

FOTO. Cadre inedite surprinse în București, în timpul pandemiei de COVID-19: 

+25 FOTO

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește mai multe știri despre coronavirus: 

COVID-19. EXCLUSIV Imagini de la Arena Națională: s-a pus totul la punct pentru testarea în masă a 10.500 de bucureșteni

CORONAVIRUS. Ultima oră » Bilanț în România: 18.283 de cazuri de coronavirus, 213 în ultimele 24 de ore

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
rocky2
rocky2  •  26 Mai 2020, 02:11

Scopul acestor declaratii idioate care este? Are cineva vreo explicatie logica? Scoteti draku prostiile astea!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează