Articol de GSP - Publicat duminica, 22 martie 2020 19:43
Fundația Estuar, un ONG experimentat în lupta contra bolilor psihice, a pus la dispoziția medicilor care tratează bolnavii de coronavirus trei linii telefonice la care aceștia pot suna pentru a primi consiliere. Totodată, directoarea fundației a dezvăluit cea mai mare frică a medicilor care au apelat, informează Libertatea.
Pandemia de coronavirus ce a pus stăpânire pe Europa reprezintă cea mai dificilă încercare cu care s-au confruntat mulți dintre medicii noștri. Aceștia întâmpină mai multe probleme în această perioadă: pe lângă vulnerabilitatea în fața bolii și oboseala fizică, se întâmplă să intervină și stresul.
Cadrele medicale din Italia sunt cel mai bun exemplu în acest sens. În urmă cu câteva zile, o asistentă medicală din Italia care lucra cu bolnavii de coronavirus a decis să se sinucidă.
Care este cea mai mare frică a medicilor
Conform directorului Fundației Estuar, cea mai mare frică a medicilor este aceea de a duce virusul acasă, unde ar putea contamina și membrii familiei.
„O parte dintre ei au povestit că le este frică să nu ducă mai departe acasă virusul. Se confruntă cu incertitudinea, ce trebuie să facă, cât tip va dura problema asta, cum vor face faţă dacă intră în carantină, cum să gestioneze cu familia, frica de a duce virusul aduce casă, teama că vor poate vor infecta pe cineva şi va muri”, a declarat Amedeea Enache.
Sprijin pentru medici
Psihologii și psihoterapeuții fundației Estuar încearcă să le ofere sprijin psihic medicilor, sub sloganul „Întindem o mână de ajutor celor din linia I”.
„Cei care sună pot vorbi cu specialiși și pot primi sprijin profesionist referitor la cum să facă față acestei traume, cum e lucratul 24 de ore din 24 aprope, fricilor cu care se confruntă”, a spus directorul Fundației.
Cu toate acestea, medicii nu sunt obișnuiți să ceară ajutor. Numărul celor care au apelat la liniile telefonice speciale este destul de mic.
„Încă nu am ajuns la ceea ce se întâmplă în Italia. Nevoia va creşte în viitor. Este şi lipsa de obişnuinţă a celor din sistemul medical de a cere sprijin de la alţii”, spune Amedeea Enache.
Numerele de telefon la care cadrele medicale pot suna sunt: 0758.119.314, 0758.119.313 şi 0758.119.304.
#vafibine Campanie GSP: „Lăsați coronavirusul în ofsaid!”
Citește și alte știri despre coronavirus:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern