Articol de GSP - Publicat miercuri, 30 martie 2022 10:09 / Actualizat miercuri, 30 martie 2022 10:41
Magnatul rus Roman Abramovich joacă un rol enigmatic în negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, analizează Guardian. Oficial, nu reprezintă pe nimeni, dar neoficial este ascultat de ambele părți ale conflictului armat.
După ce Wall Street Journal a publicat informația că Roman Abramovich ar fi avut simptome de otrăvire pe 3 martie, la Kiev, atât guvernul american, cât și Kremlinul au negat această posibilitate. Însă surse Guardian au confirmat că rusul a fost bolnav și chiar și-a pierdut vederea pentru câteva ore.
Mai mult, reporterul Christo Grozev, de la siteul de investigații Bellingcat și unul dintre jurnaliștii care s-a specializat pe cazuri de otrăvire ale Kremlinului, spune că va publica informații suplimentare în zilele care urmează.
Dar ce rol joacă, cu adevărat, Roman Abramovich în negocieri?
Asta este una dintre marile întrebări ce au apărut în ultima perioadă. Ieri, la Istanbul, magnatul rus în vârstă de 55 de ani a fost văzut lângă Erdogan și ceilalți membri prezenți.
De obicei timid și fără să urmărească publicitatea, Abramovich este o prezență rară în fața camerelor TV. Acum, conform Ukrayinska Pravda, delegația ucraineană a declarat că rusul joacă un rol neutru, un intermediar care ar „traduce poziția noastră șefului său”.
Alexander Rodnyansky, un consilier pe probleme de economie a președintelui Zelensky, a spus pentru Guardian că Abramovich a fost implicat în negocieri de tatăl său, un producător de filme care-l cunoaște bine pe oligarh. Patronul lui Chelsea este văzut de ucraineni drept un interlocutor serios pentru a transmite mesaje lui Vladimir Putin.
„Putin nu are încredere în discuții la vedere”
În plus, Abramovich ar apela și la suspiciunea de fost kgb-ist cu care Putin adresează orice problemă. „Putin caută mereu să vorbească pe la spate. Nu are încredere în nimic ce se discută pe față. Totul trebuie să fie puțin conspiraționist”, spune un jurnalist rus.
Mulți cred că Roman Abramovich reprezintă în continuare interesele lui Vladimir Putin în negocieri. Alții spun că miliardarul rus lucrează pentru pace, dar și ca să se salveze din calea sancțiunilor occidentale, care deja i-au blocat banii din Marea Britanie.
Scurt istoric al lui Roman Abramovich
- Oligarh apropiat de toți președinții ruși din ultimii 30 de ani, Roman Abramovich a cumpărat Rosneft cu numai 250 de milioane de dolari în 1995, după o licitație aranjată.
- A vândut compania petrolieră în 2005, cu 13 miliarde $, fraudând statul rus cu 2,7 miliarde.
- BBC l-a acuzat pe Abramovich și pentru privatizarea Slavneft, altă companie petrolieră. Și atunci, licitația a fost aranjată. Abramovici se asociase cu alți oligarhi, însă avea ca rival un trust chinez, ce oferea dublu. Chiar înaintea încheierii tranzacției, asiaticii s-au retras, după ce unul dintre reprezentanții lor a fost răpit cum a sosit la Moscova. Și Abramovici a cumpărat Slavneft.
- Sancționat de Guvernul Britanic, Roman Abramovich a anunțat la începutul lunii că dorește să vândă clubul Chelsea. Oligarhul rus a declarat ca toții banii pe care îi va obține din vânzarea clubului vor fi donați familiilor ce au avut de suferit în urma invaziei Rusiei.
- Rusul a cumpărat Chelsea în 2003. Cu el, echipa a câștigat, printre altele, 4 titluri în Anglia și 2 Ligi ale Campionilor. Acum, el care 3,3 miliarde de euro pentru club
Citește și:
Unde fug Abramovich și ceilalți oligarhi ruși » Cumpără proprietăți de zeci de milioane de euro