GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

Klaus Iohannis, declarații importante despre restricțiile de după 15 mai: ce se redeschide și ce se întâmplă cu activitățile sportive

Articol de GSP - Publicat marti, 12 mai 2020 16:57

Klaus Iohannis, președintele României, a susținut în urmă cu scurt timp declarații despre ridicarea stării de urgență din România și măsurile care vor fi adoptate după 15 mai.

  • Președintele a dat undă verde reluării antrenamentelor sportivilor profesioniști, dar nu și startului competițiilor. 
  • Măștile vor fi obligatorii după data de 15 mai, în mijloacele de transport în comun și în spațiile interioare.
  • Declarațiile pe proprie răspundere rămân valabile doar pentru deplasarea în afara localității.
  • Nu se redeschid mall-urile, dar se pot deschide magazinele cu intrare din exterior. Se redeschid saloanele, muzeele, iar slujbele se vor desfășura în condiții speciale.

 „Din păcate, epidemia e încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem foarte rapid de numărul de 1.000 de victime ale acestri epidemii. În continuare, avem în fiecare zi sute de cazuri noi. Totuși, se apropie data de 15 mai, când vom intra într-o altă formă de organizare: starea de alertă. Foarte mulți se întâmplă ce se schimbă înainte și după 15 mai. 

În primul rând, aș menționa ce devine obligatoriu după 15 mai. Devine obligatoriu portul măștii când mergem la cumpărături, când mergem cu metroul. În interior, masca e obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanțe. Distanța obligatorie este de 1,5 metri. Igiena mâinilor devine obligatorie și e foarte importantă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cât se poate de des și de fiecare dată când venim de la magazin.

Ce se redeschide? Nu este cazul să ne relaxăm, dar anumite activități trebuie reluate. Se redeschide parțial comerțul. Se pot deschide magazinele care au acces din exterior, direct din stradă. Se redeschid saloanele de îngrijire personală și se redeschid muzeele. Recomandăm autorităților locale să redeschidă parcurile.

La ce se renunță? Se renunță la obligația de a sta acasă și se renunță la obligația unei declarații atunci când ne deplasăm în interiorul localității. Putem să ne deplasăm în interiorul localității fără să avem nevoie de declarație. Totuși, în interesul nostru și al celor pe care dorim să-i protejăm, nu trebuie să exagerăm. Trebuie să renunțăm la deplasările care nu sunt obligatorii. Se poate merge în afara localității pentru muncile agricole, pentru sporturile individuale. Totuși, când ieșim din localitate, e nevoie de o declarație. Mai puțin în zonele metropolitane. Dacă mergeți din București într-un oraș din provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă!

O temă pe care o consider importantă vizează bisericile. Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Serviciile se pot relua în exterior, în afara biserici. Cu mască, cei care vin la biserică vor respecta măsurile de distanțare. În următoarele faze, aceste condiții vor fi rediscutate”.

Klaus Iohannis: „Competițiile sportive nu vor începe”

„A rămas o categorie pe care aș menționa-o. Avem două situații. Profesioniștii își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă și verificări medicale. Competițiile sportive, în această primă etapă, NU vor începe.  Pentru sportivii amatori, e posibil să-și reia activitatea doar acolo unde se face sport individual. Pentru amatori, repet, e posibil să-și reia activitatea la sporturi individuale și doar în aer liber. Dacă se folosește o bază sportivă, accesul nu e permis. 

În final, mă adresez Parlamentului, care are în lucru o lege care reglementează activitățile și felul în care se gestionează starea de alertă. E nevoie urgentă de această lege și solicit parlamentarilor să decidă pe această lege cu maximă celeritate!”, a declarat Klaus Iohannis.

Vreau să mulțumesc și să apreciez munca celor din prima linie în lupta cu această epidemie: medicilor, personalului medical. Astăzi, în mod special, felicitări asistenților medicali fiindcă e ziua lor internațională.

 

FOTO. Imagini inedite surprinse în București, în timpul pandemiei de COVID-19:

+25 FOTO

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

Citește și alte știri despre coronavirus:

Ultima oră » Bilanț în România: 15.778 de cazuri de COVID-19 confirmate » 190 în ultimele 24 de ore

COVID-19. Împărtășire cu lingurițe de unică folosință? BOR respinge recomandarea INSP: „Aceste obiecte nu există în uzul ortodox”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (16)
10156661614577582
Mircea Rusu  •  13 Mai 2020, 11:05
Postat de Florin Marinescu pe 12 Mai 2020, 21:20

Mai, gago747....Bine ca ti-a luat doar atat. Daca te gaseai acum intr-un costum de lemn, model stejar, fag sau alege tu ce culoare vrei,cum iti mai scriai tu frustrarile pe aici?

mai usor cu mobila...mor doar aia bolnavi..apropo am vazut azi pe prosport o statistica cu cati oameni au murit in ian feb mar aprilie in 2018 2019 si 20202 si nu sunt mari diferente ...

cpt.ahab
cpt.ahab  •  12 Mai 2020, 22:26
Postat de Florin Marinescu pe 12 Mai 2020, 21:20

Mai, gago747....Bine ca ti-a luat doar atat. Daca te gaseai acum intr-un costum de lemn, model stejar, fag sau alege tu ce culoare vrei,cum iti mai scriai tu frustrarile pe aici?

Cu toții ajungem acolo. Contează viața pe care o duci: liber sau rob!

anarhist
anarhist  •  12 Mai 2020, 21:51

Nu putem noi, in Romania, fara hartie si pace! Adica, asta era, hartia ne protejeaza sau protejeaza pe altii de raspandirea virusului? Sau cum o sa ma urmareasca pe mine statul, daca am fost chiar acolo si am facut chiar ceea ce am scris in declaratie? Ca daca-i scriu in declaratie ca merg de la Constanta la Sighetu Marmatiei sa duc mancare la o batrana, o sa trimita o masina de politie sa ma insoteasca? Si astfel, n-o sa pot opri la o gagica cu care vreau sa mi-o pun? Si daca o sa iau virus de la gagica respectiva e treaba mea! Ma bag in izolare si astept sa-mi treaca tusea, mucii, *** sau ce drac o mai produce guvidu´ asta. Sau o mierlesc, e tot treaba mea, nu a guvernului sau a presedintelui. Ca daca mor de foame, pe presedinte si pe aia din guvern, fix la basca-i doare! E vina mea, or sa zica ei si, intzr-un fel, au dreptate. Dar, ati vazut ce mai este interzis? Protestele, manifestatiile etc. De parca astea nu s-ar putea organiza pastrand distata intre participanti. Dar nu le convine *** sa iasa lumea in strada si sa strige un pic "jos" ala sau alalalt... Sau poate nu le convine sa se intample una ca asta si sa se vada ca nu prea se raspandeste virusul mai mult decat se raspandeste in prezent.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează