Articol de GSP - Publicat marti, 14 aprilie 2020 18:37
Autoritatea Națională Sanitară Veterniară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ghid ce servește ca răspuns pentru unele dintre întrebările pe care toți românii le au în această perioadă, cu privire la posibilitatea de contaminare cu noul coronavirus de pe ambalajele alimentare.
Conform ANSVSA, coronavirusurile nu se pot multiplica în interiorul alimentelor. Anunțul vine ca răspuns pentru oamenii care continuă să se întrebe dacă este necesar ca alimentele cumpărate să fie dezinfectate, informează Libertatea.
ANSVSA a publica un ghid ce conține răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor în această perioadă:
- Care este riscul de a te contamina cu SARS-CoV-2 de pe ambalajele alimentare?
Deși, conform unui studiu recent, s-a demonstrat că agentul cauzal al COVID-19 (SARS-CoV-2) poate persista timp de până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure, cum ar fi oțelul și materialele plastice, în condiții experimentale (de exemplu, umiditate relativă în mediu controlat și temperatură controlată), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate, care au fost expuse la diferite condiții de mediu și temperatură, transmit infecția.
- Pot să mă contaminez dacă, la magazin, ating alimente/produse ce au fost manipulate de persoane posibil infectate?
- Potrivit agențiilor de siguranță alimentară din Statele Membre ale Uniunii Europene, este foarte puțin probabil să puteți contracta COVID-19 din manipularea alimentelor. În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a declarat că, în prezent, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.
- Care este riscul infecției cu COVID-19 din produsele alimentare?
- În ciuda amplorii pandemiei, până în prezent nu s-a raportat transmiterea COVID-19 prin consumul de alimente. Astfel, după cum se menționează de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), nu există nicio dovadă care să ateste că produsele alimentare reprezintă un risc pentru sănătatea publică în ceea ce privește COVID-19. Principalul mod de transmitere a COVID-19 este de la o persoană la alta, în principal prin stropii respiratorii, pe care persoanele infectate îi răspândesc atunci când strănută, tușesc sau expiră.
Citește mai multe în Libertatea!