Articol de GSP - Publicat sambata, 24 octombrie 2020 00:23 / Actualizat sambata, 24 octombrie 2020 00:35
Duminică dimineață, pe 25 octombrie, România va trece la ora de iarnă.
Sistemul orei de iarnă şi de vară, încă în vigoare, presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară (finalul lunii martie) şi toamnă (finalul lunii octombrie). Ora de iarnă este considerată, însă, ora standard.
Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. În acea noaptea, câștigăm o oră de somn în plus, iar ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.
În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).
Se renunță la ora de vară?
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de iarnă sau pe cea de vadă. Astfel, ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană.
Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.