Articol de GSP - Publicat luni, 13 aprilie 2020 10:55
Starea de urgență a fost instituită în România pe data de 16 martie, perioada de 30 de zile a acesteia urmând să ajungă la final marți. Totuși, președintele Klaus Iohannis poate prelungi durata acesteia cu acordul parlamentului.
Conform legilor în vigoare, președintele poate prelungi durata stării instituite cu acordul Parlamentului. De asemenea, acesta poate recurge la măsuri precum extinderea sau restrângerea ariei de aplicare a decretului, informează Mediafax.
Iohannis, așteptat să prelungească starea de urgență
Președintele Klaus Iohannis e așteptat să anunțe oficial prelungirea stării de urgență astăzi. În urmă cu o săptămână, președintele a afirmat că prelungirea stării de urgență este necesară:
„Trăgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. În cursul acestei săptămâni, vom elabora decretul, iar săptămâna viitoare voi anunța prelungirea stării de urgență.
E o măsură necesară pentru a ține epidemia sub control”, a declarat Iohannis, după ședinta de Guvern avută.
Ce se întâmplă dacă Parlamentul votează împotrivă
Parlamentul trebuie să încuviințeze măsura de prelungire a stării de urgență în cel mult cinci zile de la adoptarea deciziei. În cazul în care parlamentarii decid împotrivă, Klaus Iohannis este nevoit să revoce de îndată decretul, măsurile încetând imediat.
GALERIE FOTO. Cadre inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19
MESAJ. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!
Citește mai multe știri despre COVID-19:
Un bărbat din Tulcea a fugit din carantină ca să meargă la frizer » A primit o amendă uriașă