Articol de Alex Nicodim (foto), Justin Gafiuc - Publicat sambata, 04 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 04 iunie 2011 10:54
De-a lungul plajei, zeci de miniterenuri de fotbal sînt ocupate pînă tîrziu în noapte de puşti care fac spectacol cu mingea. Finalul înseamnă mereu o baie în oceanul rece sau un cocktail de maracuja.
E iarnă în Brazilia, sînt în jur de 25 de grade peste zi, dar freamătul din Rio are o fascinaţie aparte chiar şi în afara sezonului. Copacabana a trecut de lunile începutului de an în care e luată cu asalt de turişti, vîntul agită alene nisipul fin şi ridică valuri nervoase, străzile din buza plajei sînt mai aerisite, dar un lucru e neschimbat: fotbalul îşi vede aici de treabă nestingherit, cu aceeaşi intensitate secundă de secundă, nepăsător în faţa anotimpurilor, a temperaturilor sau a mersului lumii.
Sute de Ronaldinho şi Pato
Un păienjeniş de porţi brăzdează partea superioară a plajei, care, de la zona de promenadă pînă la buza apei, se întinde pe circa 150 m. Sînt zeci de miniterenuri, trasate cu o sfoară de jur împrejur, unde brazilienii joacă fotbal aproape nonstop. Cînd se lasă seara, pe la 18:00, mici instalaţii de nocturnă se aprind de la un capăt la altul spre a lăsa să se vadă mai bine spectacolul perpetuu oferit de sute de Ronaldinho, Pato sau Robinho, ei înşişi cu glezne şlefuite la malul oceanului în drumul spre milioanele de euro cîştigate în Europa.
Jorge are 17 ani, a jucat la Guarani, familia l-a forţat să se ocupe întîi de şcoală, dar acum e hotărît să se întoarcă la club, fiindcă sîngele îl îndeamnă să nu renunţe. E unul dintre puştii care face senzaţie pe Copacabana, nimic din ce e brazilian nu-i este străin: goluri din foarfecă, driblinguri abracadabrante cu piciorul înfundat în nisip, mişcări de felină, ai jura că Meme Stoica merită să-şi ia repede bilet de avion pentru Rio spre a se revanşa după "ţeapa" Elton.
Acqua do coco, finalul din nucă
Nu e nici o urmă de încordare în clinciurile băieţilor şi fetelor de pe plajă. Cad, se ridică, îşi şterg repede cu palma nisipul intrat în gură sau în ochi şi continuă bucuria unui fotbal pur, care depăşeşte orice bariere de orgolii personale. Scorul nu contează, curcubeul de tricouri Flamengo, Fluminense, Vasco da Gama, Milan, Barcelona sau Manchester stăpîneşte atmosfera.
Cînd un grup de prieteni încheie reprezentaţia, altul o continuă, într-un du-te vino gălăgios, pe care poliţiştii îl supraveghează discret de pe margine, acaparaţi şi ei uneori de show-urile cu balonul rotund. Finalurile se lasă de multe ori cu o baie comună în apa rece, care nu topeşte însă niciodată focul fotbalului de pe nisip. Iar continuarea e şi la terasele din preajmă, unde se "arde" un cocktail de maracuja, fructul pasiunii, cum îi spun brazilienii, o băutură calmantă şi acrişoară, servită cu gheaţă şi cu zahăr după gust. Plus o acqua do coco, lichidul dulceag băut direct din nuca de cocos, retezată în vîrf, pe loc, cu un instrument care aduce cu o mică sabie. Povestea asta nu te poate costa mai mult de 3 reali, adică un euro şi-un pic.
"Preţurile deja s-au dublat pentru Mondial şi Olimpiadă"
Mihai Cauli, un român stabilit aproape de Copacabana de prin anii '60, spune că acum e chiar linişte. "Vara însă aici e o nebunie de nedescris. Şi nici nu vreau să mă gîndesc la ce va fi în 2014, la Mondiale, şi în 2016, la Olimpiadă! Preţurile deja au explodat în construcţii şi în imobiliare, s-au dublat, un apartament de o sută de metri pătraţi situat la 6-7 kilometri de plajă se duce acum şi pe la un milion de dolari. Nu cred că vreţi să ştiţi cam cît e o locuinţă chiar lîngă Copacabana!", povesteşte arhitectul de 66 de ani, care, pînă la pensionarea din 2008, a lucrat în coordonarea serviciilor de urbanism din Rio.
Nu e un mare fan al sportului, dar recunoaşte că pe fiul său, Marcelo, n-a avut cum să-l ţină departe de febra fotbalului, aşa că băiatul e unul dintre tipii care se produc des pe plaja de lîngă Atlantic.
Unde şi suporterilor români le-ar sta bine peste trei ani, la Mondiale, cu două condiţii: "naţionala" să ne ducă, în sfîrşit, la un turneu final, iar fanii să lase deoparte tentaţiile găinăriilor balcanice, căci aici vor nimeri peste un loc unde legea jafului şi a asasinatelor are reguli stricte şi căi impenetrabile, deşi autorităţile se laudă că, în ultimul an, criminalitatea din Rio ar fi scăzut cu 40%.
Volei, surfing şi vînzători ambulanţi
Nu numai fotbalul produce spectacol pe Copacabana. Volei, handbal, badminton, tenis cu piciorul, surfing, toate sporturile îşi au locul pe plaja de la Rio, unde salvamarii şi serviciile de siguranţă veghează din cinci mici clădiri cu etaj, distribuite la intervale egale pe toată întinderea de nisip. Vînzătorii ambulanţi fac şi ei parte din peisaj, oferind prosoape, eşarfe, genţi, alune, fructe, negociezi orice la sînge, iar cînd te faci că pleci omul de culoare cedează în cele mai multe cazuri.
Românii din Rio vin la meci
"Tricolorii" vor avea parte şi de o mică galerie de români care va veni din Rio să-i încurajeze pe Marica şi compania la meciul cu Brazilia. Consulatul din Janeiro i-a capacitat pe puţinii compatrioţi din Rio special pentru această partidă, fiecare primind o invitaţie şi steaguri pe care să le folosească în timpul întîlnirii. Vor fi, în total, circa 20 de români, care se vor adăuga celor care stau în Sao Paulo, astfel încît grupul complet se aşteaptă să aibă în jur de 50 de oameni.
4 kilometri are plaja Copacabana, în continuarea căreia se află un alt loc celebru de relaxare, Ipanema, unde merge de obicei lume mai selectă
"Din cauza aglomeraţiei, Copacabana a început să piardă teren în faţa altor plaje apropiate, mai liniştite, Ipanema, Leblon, Barra de Tijuca, dar rămîne marea atracţie a Braziliei"
Burmambet Merdin, manager român al unui hotel din Rio