GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ANTRENOR ROMÂN ÎN VENEZUELA

Mircea Lisovschi e coordonatorul loturilor masculine de gimnastică ale Venezuelei: "Viaţa mea la Caracas"

Mircea Lisovschi
Mircea Lisovschi

Articol de - Publicat vineri, 22 ianuarie 2010 00:00

Antrenorul lucrează din '97 în America de Sud. Slalomează printre concursuri, antrenamente, jafuri şi împuşcături în ţara dictatorului Hugo Chavez, amicul lui Maradona

Se numeşte Mircea Lisovschi, are 68 de ani şi trăieşte în gimnastica masculină de aproape jumătate de secol. Aşa că traseele lui s-au intersectat deseori şi cu dublul de legendă Karoly - Comăneci.
Experienţele cele mai palpitante le-a trăit însă cînd a activat cu contract peste hotare: Indonezia, Grecia, Venezuela. În ţara dictatorului Hugo Chavez, amicul lui Maradona şi al lui Fidel Castro, lucrează din '97, pentru federaţia de la Caracas. 

"Au fibra românilor: neserioşi, leneşi, căpoşi"
"Pe mine m-a interesat doar sportul", fandează Lisovschi, parînd din start temele politice şi sociale delicate: sărăcia, infracţionalitatea ridicată, antiamericanismul. Vorbeşte doar ca şi coordonator al echipelor de băieţi ale Venezuelei, nu ca un analist al patriei sale de adopţie.

"Cînd m-am dus acolo, influenţă aveau cubanezii: şcoală de circari, cu rateuri multe. Am cultivat execuţia precisă, tipică stilului românesc. Dar a fost greu să schimb mentalităţi! Am dat peste aceeaşi fibră de popor ca la Bucureşti: neserioşi, leneşi, căpoşi!", explică Lisovschi. Se laudă însă cu un campion absolut panamerican şi cu cîte un finalist la CM (inele) şi JO (cal).

"Nevastă-mea a scăpat miraculos de trei hoţi"
Adaugă: "Renumele Nadiei m-a ajutat enorm în munca de acolo. Mai ales că era un sport aproape străin venezuelenilor, care au ajuns acum una dintre forţele gimnasticii din America de Sud. Am reuşit să creez acolo şi un nucleu de tineri tehnicieni care lucrează cu mult suflet".

Acceptă totuşi să discute şi despre pericole extraprofesionale la care se expune un străin venit în Venezuela. Şi oferă cîteva cazuri trăite pe propria piele. "Soţia s-a oprit pe drum să dea nişte bani unei cerşetoare. Imediat s-au luat după ea trei indivizi care văzuseră ce are în portofel. A sărit repede în primul taxi şi a scăpat la limită să fie jefuită", povesteşte Lisovschi.

Împuşcat pentru o pereche de adidaşi
Şi alte peripeţii: "Eram cu soţia şi cu grupul de gimnaşti în oraş. Nevastă-mea s-a dus să cumpere ceva peste drum şi, cînd se întorcea, s-au auzit pocnituri. Băieţii s-au aruncat pe burtă şi făceau semne disperate să procedăm la fel. Se furase o maşină şi poliţia trăgea după şofer. Puteai să cazi nevinovat în ambuscadă! Iar altă dată un sportiv de-ai mei s-a trezit cu două gloanţe în genunchi ca să i se fure o pereche de adidaşi noi, primiţi la lot".

Lisovschi admite însă că s-a obişnuit cu viaţa trepidantă din Venezuela, a învăţat să se ferească de pericole, cum să lucreze pentru performanţă şi unde să se relaxeze: "Sînt amic bun cu un român stabilit prin anii '70 la Valencia, Farado se numeşte. Are peste 90 de ani, o casă superbă pe malul Oceanului şi acolo mă retrag pentru poveşti. Şi omul chiar are o istorie specială, bunicul său a fost peisagistul Casei Regale şi a amenajat tot Bulevardul Kisseleff".

Reguli de supravieţuire la Caracas: "Dai şi chiloţii de pe tine dacă eşti atacat!"
- să nu mergi cu lucruri de valoare la vedere: lanţuri, brăţări, ceas, inel
- să nu te îmbraci foarte elegant: atragi atenţia hoţilor
- să nu-ţi etalezi portofelul în public să se vadă ce ai în el
- să eviţi să ieşi noaptea pe stradă
- să nu uiţi că hoţii atacă în haită: niciodată nu vei avea de-a face cu un singur individ
- dacă eşti atacat, să dai absolut tot ce ţi se cere; altfel, eşti împuşcat imediat

"La Caracas, cînd ies din bancă, bag toţi banii în chiloţi. Las afară doar o bancnotă de 50 de dolari să o dau repede dacă mă atacă cineva!"
MIRCEA LISOVSCHI

"Au încercat să mă cumpere, să-mi impună oameni în echipă, dar am lucrat egal cu toată lumea. De asta mi-am şi cîştigat respectul lor!"
MIRCEA LISOVSCHI

"Karoly mi-a povestit că, în America, a încercat la un moment dat să o ajute pe o fată la un exerciţiu sprijinind-o cu mîinile de fund. Iar micuţa i-a atras atenţia să n-o mai facă! Nu se mai poate cu duritatea, cine o face o dă-n bară!"
MIRCEA LISOVSCHI

"Concepţia mea e că nu ai nevoie neapărat de rezultate la copii. Gimnastica adevărată începe la 15-16 ani. Dacă se lucrează foarte tare la vîrste fragede, pierderile pot fi enorme"
MIRCEA LISOVSCHI

"Bela a fugit de frică în America. Simţea că i se pregăteşte tăierea capului în ţară dacă nu mai avea rezultate la nivelul Nadiei"
MIRCEA LISOVSCHI

"Pe ce criză e acum, Adrian Stoica e un erou pentru modul cum manageriază financiar federaţia de gimnastică. În condiţiile în care, prin ţară, s-au desfiinţat zeci de secţii de profil!"
MIRCEA LISOVSCHI

"Motivaţia lui Drăgulescu? Banii!"
Mircea Lisovschi crede că reapariţia în topul mondial a lui Marian Drăgulescu are explicaţii financiare: "Revenirea lui nu m-a surprins. A rămas fără bani! Iar antrenorul a ştiut cum să-l «gîdile»! N-am văzut sportiv talentat care să nu fie şi fudul. Şi fudulia duce la prostie! Au impresia că pot obţine rezultate şi fără pregătire serioasă dacă sînt talentaţi".

"Fugeam de Bela ca potîrnichile"
Întîmplare cu Bela Karoly în '83, cînd descoperitorul Nadiei se stabilise în America: "Eram în SUA la un concurs preolimpic, înainte de Jocurile de la Los Angeles. S-a apropiat de grupul românilor, dar fugeam ca potîrnichile din preajma lui, de teamă să nu apărem în vreo poză alături de el. Am fi fost terminaţi! Ne-am întîlnit pînă la urmă în cameră la mine, la o palincă. Şi-mi povestea cum, după un taifun, s-a postat în faţa sălii de gimnastică unde antrena şi vorbea singur: «Dacă se dărîmă asta, tu ce faci Bela?!»".

1998: martor la tentativa de asasinat asupra lui Toma Prădatu
Fostul secretar general adjunct al FRG, Toma Prădatu, a ajuns într-un scaun cu rotile, paralizat, după ce a fost împuşcat în Venezuela, în martie '98. Era la Caracas la un turneu cu lotul feminin. Lisovschi se afla şi el în America de Sud: "Îl aşteptam la Valencia, la 150 de kilometri de capitală. Dar s-a întîmplat nenorocirea. Ieşise cu fetele la cumpărături şi au năvălit asupra lui ca să-i ia geanta cu dolari. Tocmai scoseseră bani de la bancă. În momentul jafului, Toma i-a dat peste mînă tipului din faţa lui, însă cel venit din spate a tras. În Venezuela n-ai nici o şansă să te aperi. Te împuşcă în secunda unu!".


Hugo Chavez, preşedintele-clovn
- Maradona şi-a tatuat pe corp chipul lui Chavez, în semn de admiraţie;
- susţine la televiziunea naţională un show, "Alo, Presidente!", în care-şi expune ideile politice, realizează interviuri, cîntă şi dansează;
- a inaugurat la Caracas un lanţ de restaurante fast-food, unde un hamburger McChavez costă de cinci ori mai puţin decît unul de la McDonald's;
- a cerut venezuelenilor să facă duş maximum trei minute pentru a economisi energia;
- a sugerat cetăţenilor să consume paste din orez în locul spaghetelor şi să bea lapte de soia, explicînd că sînt produse care acţionează împotriva îmbătrînirii;
- a retras licenţele a 34 de radiouri şi televiziuni, avertizînd alte 200 de staţii cu măsuri similare
- în 2005 şi 2006, a fost desemnat de revista "Time" printre cei mai influenţi 100 de oameni din lume;
- aplaudat la scenă deschisă la Festivalul de film de la Veneţia, după proiecţia unui documentar regizat de Oliver Stone despre schimbările politice din ultimii 10 ani de pe continentul sud-american

Venezuela pe scurt
Suprafaţă: 916.445 km2 (a şasea din America de Sud, după Brazilia, Argentina, Peru, Columbia, Bolivia);
Locuitori: 26.814.843 (locul 40 în lume)
Bogăţie: a cincea producătoare mondială de petrol
Moneda: 2,6 bolivari/USD (la importuri), 4,3 bolivari/USD (la exporturi)
Limbă: spaniola
Religie: 92% romano-catolici; 8% protestanţi
PIB: 6.467 USD/cap de locuitor
Sporturi principale: baseball, baschet
Inedit: deţine 5 titluri de Miss World, 6 de Miss Universe

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (3)
 •  22 Ianuarie 2010, 18:09
Postat de pe 22 Ianuarie 2010, 12:26

ignorati primul comentariu,face dansuri populare!scuze Andrei,n-am putut sa ma abtin:)

macar eu stiu sa pastrez traditia "tsg".altii au uitat-o

 •  22 Ianuarie 2010, 12:26

ignorati primul comentariu,face dansuri populare!scuze Andrei,n-am putut sa ma abtin:)

 •  22 Ianuarie 2010, 01:20

dragiilor am fost in venezuela anul trecut intr-un turneu de dansuri populare un sport nu prea bagat ins eama de nimeni.si tot ce spune acest domn este adevarat despre venezuela.daca nu cunosti pe cineva de acolo esti ca si mort.desi sunt primitori ca tot asa de poate si ufura in plina zi pe strada mai ales daca esti european.o spun inca o data otara frumoasa (in unele parti) dar in acelasi timp periculoasa.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează