Articol de Viorel Tudorache - Publicat marti, 03 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 03 ianuarie 2012 11:10
Generalul Ioan Hurdubaie, 64 ani, fostul şef al Interpolului în România şi ofiţer de integritate la FRF, spune că în fotbalul românesc există legături periculoase cu crima organizată pentru spălarea banilor la pariuri.
Oficialul e plătit direct de UEFA. El dezvăluie cum funcţionează mecanismul folosit de forul continental împotriva meciurilor trucate. Liga a II-a e considerată vulnerabilă din cauza problemelor financiare.
De formaţie criminalist şi jurist, Ioan Hurdubaie, 64 ani, e pensionar de un deceniu şi face parte din reţeaua specială înfiinţată anul acesta de UEFA, cu scopul de a lupta împotriva meciurilor trucate şi a pariurilor ilegale. Fost şef al biroului Interpol din România ('95-'99), generalul în rezervă acţionează de aproape trei luni ca intermediar şi coordonator între Federaţie şi organismele naţionale de aplicare a legii (Poliţie, Procuratură etc), asigură schimbul de informaţii cu administraţia UEFA, supervizează procedurile disciplinare ale comisiilor FRF şi va organiza programe de prevenire pentru jucători, arbitri şi antrenori, în cadrul unei strategii UEFA.
- Domnule Hurdubaie, aţi avut vreun caz de meci trucat de cînd sînteţi ofiţer de integritate?
- Da, avem în Liga a II-a un caz bănuit de manipulare la pariuri, un meci din campionatul în curs, disputat în toamnă. Sîntem aproape de finalizarea raportului şi vom trimite concluziile la UEFA. Nu lucrez singur, mai am un coleg, Lucian Ghiţă, fost colonel, specializat în anticorupţie. E mai vechi în structurile federale, activează şi ca membru în Comisia de disciplină.
100 de milioane de pariuri şi 29.000 de meciuri pe sezon
- Despre ce meci e vorba?
- Nu vă pot spune, cazul e încă în lucru.
- Cum aflaţi că un meci e suspectat de trucare la pariuri?
- Ne anunţă UEFA cînd sesizează oscilaţii dubioase de cote la vreun meci din campionatele noastre. Forul european deţine un sistem de detectare a pariurilor frauduloase, prin care sînt controlate 100 de milioane de pariuri şi aproape 29.000 de meciuri pe sezon.
Aranjamente sesizate prin poştă
- Şi cum vă anunţă UEFA?
- Pînă în prezent sesizarea «Betting Fraud Detection System» se făcea prin trimiterea prin poştă a unui raport detaliat cuprinzînd elementele care stau la baza suspiciunii de meci aranjat. Probabil însă că, pe viitor, vom fi alertaţi telefonic şi prin poşta electronică. Nu e exclus ca, avînd în vedere calitatea de membru în Comitetul Executiv al UEFA a lui Mircea Sandu, să fie informat direct şi domnia sa.
- Mai departe cum procedaţi?
- În primul rînd, informez FRF despre iminenţa unei astfel de fraude sportive. Cînd un meci pare suspect, începem audierile prin Comisia de Disciplină. Iar dacă suspiciunile se confirmă, vor fi alertate şi autorităţile de aplicare a legii.
- Sînteţi angajatul FRF?
- Am contract cu FRF, lucrez la Casa Fotbalului, dar sînt plătit de UEFA. Preşedintele FRF, Mircea Sandu, mi-a spus: «Sînteţi oarecum independent, nu ne amestecăm în treburile dumneavoastră, vă sprijinim!".
"Trei meciuri suspecte în doi ani"
- Credeţi că acţiunile UEFA îi vor speria pe cei care aranjează meciuri?
- Nu. Nici pedeapsa cu moartea la americani n-a avut un efect deosebit! De stopat nu poate fi vorba, doar menţinerea fenomenului în limite rezonabile. Se pune accent pe prevenire şi limitare. Pe piaţa pariurilor sportive se estimează că sînt rulaţi anual între 350 şi 400 de milioane de dolari, iar aproape 50% din mize sînt plasate pe piaţa gri sau neagră.
- Piaţa pariurilor din România cum e considerată?
- Nu avem semnalări deosebite. În ultimii doi ani, UEFA ne-a sesizat trei cazuri, toate din Liga a 2-a, dintre care două anul trecut. Au fost audiaţi jucători, antrenori, conducători, dar nu au rezultat elemente de corupţie.
"Infracţiune penală distinctă"
- Există sprijin politic în lupta pentru combaterea mafiei din pariuri?
- Parlamentul European a recomandat îndeosebi ca fraudele legate de pariurile sportive să fie calificate ca infracţiuni penale distincte în toată Europa, lucru care s-a întîmplat deja în unele ţări, precum Italia, Spania, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia şi Portugalia. În România, doar regulamentul FRF face referire directă la pariurile trucate.
- Cum se truchează meciurile?
- Cu oameni care au relaţii cu sportivi, antrenori, arbitri sau conducători. Ei au o colaborare periculoasă, cu implicaţii în crima organizată pentru spălarea banilor la pariuri. Nu orice amărît de pe stradă mizează sute de mii de euro. Unii profită de neînţelegerile din cluburi, iar jucătorii neplătiţi sînt tentaţi să blătuiască meciuri pentru a-şi întreţine familiile. Se merge pînă acolo încît îi provoacă pe arbitri să le dea cartonaş galben exact în minutul pe care s-a pariat că se va da avertisment sau fac cornere cînd trebuie.
- Casele de pariuri vă ajută în lupta de combatere a meciurilor trucate?
- Vom apela şi la sprijinul lor, deşi nu prea vor. Sînt ca băncile. Dar şi ele sînt interesate să fie jocuri corecte.
"Mediul fotbalistic românesc? Mă distrează sau mă amărăşte!"
- Ca poliţist de carieră, cum vi se pare mediul fotbalistic din România?
- Uneori mă distrează, alteori mă amărăşte. Toată lumea vrea să cîştige. Pînă să fiu însărcinat cu această funcţie, mă uitam puţin la emisiunile sportive. Acum le urmăresc cu mare atenţie şi citesc zilnic ziarele de specialitate. Presa are mai multe mijloace de informare decît avem noi.
- Vă plac Gigi Becali şi Dumitru Dragomir?
- Ambii au temperamente formidabile. Sînt simpatici, dar cîteodată mai sar calul. Păcat, fiindcă suporterii preiau din comportamentul lor. Şi le dau dreptate cînd fac ce fac pe stadioane!
Dumitru Tudor: " Snagov, campioana blaturilor"
În turul campionatului Ligii a II-a au existat mai multe meciuri suspectate pe zona de pariuri. Unele chiar au fost taxate la nivel declarativ de oameni de fotbal. Preşedintele Gloriei Buzău, Dan Tulpan, a făcut o acuzaţie directă după înfrîngerea categorică, 0-4, suferită pe 24 octombrie de echipa din Crîng, pe teren propriu, în faţa celor de la Săgeata Năvodari: "A fost un joc foarte necurat şi asta mă face să mă gîndesc la case de pariuri, prietenii şi altele! Orice este posibil". Fostul impresar Dumitru Tudor a completat tabloul suspiciunilor postînd pe 29 octombrie, pe facebook mesajul: "În România, campioana la blaturi pentru pariuri sportive este FC Snagov de ani de zile şi nimeni nu se sesizează! Mulţi din FRF au case la Snagov".
"Meciurile din ligile inferioare sînt uşor de trucat, fiindcă jucătorii au salarii mici, nu sînt nici plătiţi la timp, iar tentaţiile sînt uriaşe" (Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate FRF)
"Sper ca fotbalul românesc să iasă bine din anchetele DNA. N-aş putea crede că atîţia oameni să ia o decizie importantă împotriva unei echipe fără o bază legală. Situaţia trebuie clarificată, nu face bine incertitudinea" (Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate FRF)
"Provin din zona Vasluiului. În copilărie am ţinut cu Steaua, pe vremea CCA, apoi am devenit dinamovist cînd am intrat în Poliţie. Acum ţin cu Vasluiul" (Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate FRF)
"Probabil că şi în România există o mafie a pariurilor sportive, dar nu am elemente să afirm categoric acest lucru. Meciuri se mai aranjează, dar UEFA e interesată doar de cele pe care ni le sesizează" (Ioan Hurdubaie, ofiţer de integritate FRF)
400 de euro este salariul lunar al ofiţerilor de integritate UEFA
20 de milioane de euro va oferi FIFA Interpolului, în următorii 10 ani, pentru a pregăti specialişti în lupta anticorupţie
10 milioane de euro se pariază lunar în România.
2 miliarde de euro se pariază zilnic în Asia
152 de milioane de euro pe an este cifra de afaceri a tuturor caselor de pariuri din România
Meciuri suspectate în ultimii 2 ani
2009
Dinamo II - CSM Ploieşti 3-4
Buftea - Snagov 4-2
Dinamo II - Snagov 6-1
Buftea - CSM Ploieşti 3-5
2010
Botoşani - Snagov 5-0
Dunărea Giurgiu - Dinamo II 2-4
2011
FC Botoşani - Farul 4-4
Farul - Snagov 3-3