Articol de Mirela Neag - Publicat miercuri, 20 februarie 2008 00:00
Cei mai în vîrstă sportivi români calificaţi la Beijing se află în lotul olimpic de tir, decanul fiind Ioan Toman, 50 de ani. În gimnastică, o sportivă de 20 de ani e deja bătrînă. La fel şi la înot, unde graniţa dintre juniori şi seniori a dispărut. Atletismul încă mai oferă performanţe maxime la 25-30 de ani şi chiar peste. Boxul, canotajul, kaiacul-canoe, dar şi sporturile de echipă păstrează şi ele un raport decent între rezultate şi ani. Există însă şi discipline în care vîrsta nu are nici o legătură cu marea performanţă.
Situat ironic lîngă Grădina Zoologică, Poligonul "Iosif Sîrbu", fost "Tunari", este în acest an tabăra de bază a celor patru tirişti români calificaţi la Jocurile Olimpice de la Beijing: Ioan Toman, Lucia Mihalache, Iulian Raicea şi Alin Moldoveanu.
Cei patru se antrenează, mănîncă şi dorm în complexul din Pădurea Băneasa. "Este linişte deplină aici. E exact ce ne trebuie", mărturiseşte Mihalache, care la 40 de ani va participa în premieră la Olimpiadă. Calificată în proba de talere (skeet), sportiva crede că pentru a reuşi în această disciplină trebuie să "stai bine cu nervii, cu vederea, să ai o putere maximă de concentrare şi mîini ascultătoare".
De la Barcelona, la Beijing
Cu părul uşor grizonat, Ioan Toman poate fi lesne confundat cu un antrenor. În 2007, cînd avea 49 de ani, a realizat o performanţă notabilă prin cîştigarea argintului mondial şi, implicit, a biletului pentru Beijing. "Tirul este un sport care-ţi poate oferi o carieră longevivă", a spus Toman, care a participat şi la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, unde a fost la un pas de podium: locul 4 la talere.
Munţi de muniţie
Cea mai importantă parte a zilei este cea de dimineaţă. Atunci, tiriştii sînt relaxaţi. Se antrenează separat. "Nu ne putem suprapune, mai ales eu cu Lucia, care sîntem în aceeaşi probă. Nu putem să ţintim talerele împreună", a explicat Ioan Toman. După masa prînz, fiecare se odihneşte cum doreşte. Urmează apoi şedinţele tehnico-tactice. Cina o servesc tot la complex, iar ziua se încheie.
Toman şi Mihalache trag la o şedinţă între 125-150 de cartuşe şi tot atîtea talere. "Este pentru prima dată cînd nu ne mai zgîrcim la antrenament. Mereu ne-a bîntuit gîndul că a doua zi nu vom mai avea cu ce sau în ce să tragem, dar acum s-a terminat. Probabil pentru că e an olimpic!", a spus Lucia Mihalache. Arătînd cu mîna spre stivele de cutii cu talere şi cartuşe din faţa sediului FR Tir, sportiva recunoaşte că niciodată nu au avut atîta muniţie. "Nu e spaţiu pentru depozitarea ei, aşa că stă la aer."
"Ăsta e «Mercedesul» meu"
Federaţia şi-a permis multe cumpărături în ultimul timp. Pe lîngă echipamentul de antrenament, oficialii au achiziţionat şi arme de calitate. "Mie mi-au cumpărat o puşcă marca Beretta DT10 Trident. Este meu. Pot să mă duc la concursuri cu fruntea sus", a spus Lucia. Arma a costat 9.000 de euro. "Sigur, sînt şi altele mai bune şi mai scumpe, de 25.000 de euro, dar nu mă pot plînge deloc de Beretta".
Alin a fost primul
La nici un an de la Olimpiada de la Atena, România avea deja un sportiv calificat la ediţia din 2008, de la Beijing. Performanţa a fost realizată atît de rapid, în vara lui 2005, de tînărul de 21 de ani, Alin Moldoveanu. Proaspăt absolvent al unei facultăţi de psihologie, tiristul nu mai are nevoie de un preparator. Acum se pregăteşte singur. "Concentrarea e componentacea mai importantă în acest sport. Calmul de sine, răbdarea şi detaşarea de orice lucru sau fapt ce ţi-ar putea distrage atenţia în timpul tragerilor sînt obligatorii", explică Alin motivele pentru care tiriştii trebuie să lucreze mult cu oameni specializaţi în psihologie. "În ceea ce mă priveşte, şedinţele de relaxare le realizez singur".
Antrenamente în Thailanda
Al patrulea tirist român ce va concura la Beijing este Iulian Raicea. Medaliatul cu bronz la Olimpiada din 2000, de la Sydney, a preferat să părăsească frigul din ţară şi în ianuarie şi februarie se antrenează în Thailanda. "Acolo doreşte Raicea să se pregătească. Cantonamentul este aprobat de comisia tehnică olimpică", a explicat Adrian Ilie, preşedintele FRT, adăugînd că Iulian a mai fost în Thailanda şi în 2007, timp de 4 luni.
Wild-card pentru Babii
Federaţia Română de Tir doreşte să trimită la Beijing nu patru, ci cinci români. Pe lîngă cei deja calificaţi, oficialii români încearcă să obţină şi un wild-card pentru Sorin Babii. Campionul olimpic de la Seul, din 1988, doreşte să-şi mai încerce puterile la a şaptea participare a sa la o ediţie a JO, fapt ce ar reprezenta un nou record româneasc, performanţa fiind deţinută în prezent de Elisabeta Lipă, care a concurat la şase Olimpiade. În cazul unui răspuns pozitiv, Sorin Babii (44 de ani) va fi desemnat mai mult ca sigur şi portdrapelul României la ceremonia de deschidere de la Beijing, din 8 august 2008.
1,15 lei
reprezintă costul unei singure trageri la talere. 35 de bani e preţul unui taler, iar 80 de bani cel al unui cartuş. La un antrenament se fac 150 de trageri
5 kilograme
cîntăreşte puşca lui Alin Moldoveanu. El o ridică la un antrenament de cel puţin 125 de ori
2 medalii
este obiectivul FRT la Olimpiada de la Beijing
Întîi vănători
Lucia Mihalache şi Toman Ioan susţin că înainte de a fi sportivi profesionişti ei sînt vînători. "Vînez de aproape 30 de ani. De obicei, merg la vînat mic, fazani, iepuri, raţe şi mai rar la căpriori, mistreţi şi urşi", a mărturisit Lucia. În ultima vreme, au început să zărească din ce în ce mai des cum animalele se refugiază din pădure în poligon. "Vedem la lizieră căprioare. Vin pentru că pădurea, care este casa lor, se micşorează", a explicat Toman.
Olimpicii de la Beijing
Nume probă vîrstă
Ioan Toman talere 50 ani
Sori Babii pistol 44 ani
Lucia Mihalache talere 40 ani
Iulian Raicea pistol 35 ani
Alin Moldoveanu puşcă 22 ani
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro