GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Straniu în munţi » Singura pîrtie privată de biatlon din lume există aici, în România

Pista de biatlon de la Fundata-
Cheile Grădiștei, cu un traseu de 4
kilometri, va găzdui întrecerile din
cadrul FOTE 2013 Foto: Alex Nicodim +5   FOTO
Pista de biatlon de la Fundata- Cheile Grădiștei, cu un traseu de 4 kilometri, va găzdui întrecerile din cadrul FOTE 2013 Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat miercuri, 16 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 15 ianuarie 2013 21:46

Patronul investiţiei de la Cheile Grădiştei a ridicat o bază sportivă la altitudinea de 1.300 metri ce rivalizează cu cele ale COSR şi Ministerului Tineretului şi Sportului


Pe drumul de la Bran spre Piteşti, în dreptul localităţii Moeciu de Jos, se face la stînga pentru a ajunge la Moeciu de Sus. Este o zonă în care agroturismul s-a dezvoltat enorm în ultimii zece ani. După cinci kilometri parcurşi pe un drum plin de hîrtoape, în vale, pe dreapta, după un podeţ, răsare complexul Cheile Grădiştei. Cele zece hoteluri şi vile cu o arhitectură identică ascund în spate o pîrtie de schi pentru începători. Drumul însă nu se termină aici. El continuă prin pădure, pe versantul muntelui. După o serie de serpentine abrupte, care se încolăcesc pe o distanţă de 5,5 kilometri, şi pe un asfalt neted ca-n palmă, totul se luminează. Priveliştea de jur-împrejur copleşeşte. Se văd Masivul Piatra Craiului, Munţii Bucegi, iar cînd cerul e senin se observă şi Postăvarul. Alte hoteluri şi vile, identice cu cele din vale, compun complexul Fundata-Cheile Grădiştei.

Este locul pe care multe loturi sportive l-au preferat pentru stagiile de pregătire pe timp de iarnă. Canotoarele, echipele naţionale şi unele de club, precum Oltchim Rîmnicu-Vîlcea, de volei, rugby sau fotbal au fost aici în cel puţin un cantonament. Mai nou, locul este rîvnit şi de loturile de biatlon şi de schi fond.

Se construieşte şi sală de sport!
Situat la altitudinea de 1.300 de metri, complexul turistic Fundata-Cheile Grădiştei beneficiază de 480 de locuri de cazare, de două săli de antrenament, una pentru haltere şi alta pentru judo, de terenuri de tenis, de handbal şi fotbal cu teren sintetic, de un centru spa, dar şi de o pistă de biatlon şi schi fond pe un traseu de patru kilometri lungime! Pe această pîrtie se vor desfăşura probele de biatlon din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, eveniment organizat în România şi ce va debuta pe 17 februarie.

Toată investiţia este privată şi îi aparţine lui Ovidiu Gîrbacea, fost schior şi antrenor la lotul naţional. "Am construit această bază din pasiune. Am vrut să ajut copiii din zona pentru că-i vedeam cum se duc în pădure să schieze", mărturiseşte unul dintre cei mai mari investitori autohtoni privaţi în turismul României. Dar proiectul nu este încă finalizat! A nivelat suprafaţa de pămînt unde la primăvară va fi amenajat un teren de fotbal de dimensiuni normale şi a demarat deja lucrările la o sală pentru sporturile de echipă. "Cred că mă voi opri aici", a spus zîmbind Gîrbacea.

Pista de biatlon, de Cartea Recordurilor
La sfîrşitul anului trecut, i-a avut ca oaspeţi pe cei din conducerea Federaţiei Internaţionale de Biatlon, care au ţinut şedinţa Comitetului Executiv. "Au rămas cu toţii uimiţi de ce au găsit aici. Au spus că e cea mai frumoasă pîrtie de biatlon pe care au văzut-o, iar cînd au aflat că este una privată ne-au recomandat să-i sunăm pe cei de la Cartea Recordurilor pentru că nu mai există nici una în lume", a declarat Puiu Gaşpar, secretarul general al FR Schi şi Biatlon.

"Nu vreau nici un leu de la stat!"
Ovidiu Gîrbacea finanţează o echipă de biatlon, formată din sportivi tineri, şi organizează anual concursul "Cupa Cheile Grădiştei", care este introdus în calendarul FRSB. Tot acesta deţine şi complexul turistic de jos, de la Cheile Grădiştei, aflat la altitudinea de 650 de metri. De fapt, de aici a început afacerea din turism. Nu-i place să vorbească despre bani, în schimb, este mîndru de ce a realizat. "Voi lăsa ceva după mine", spune acesta.

- Cînd aţi aflat că aici se vor ţine probele de biatlon de la FOTE?
- În septembrie anul trecut. De atunci a trebuit să măresc poligonul la 30 de culoare de tragere, să ridic vestiarele şi celelalte anexe necesare competiţiei. Acum mai am de lucru cu tribunele, care vor fi acoperite şi care vor putea adăposti o mie de spectatori.

Investiţie de sute de mii de euro
- Şi la cît se ridică investiţia cu această pistă?
- Îmi e greu să spun o cifră deoarece totul l-am făcut în regie proprie. Cu materialele mele, cu muncitorii şi utilajele mele. Probabil la cîteva sute de mii de euro.

- Cînd aţi demarat proiectul?
- În urmă cu trei ani.

- Şi de ce pîrtie de biatlon şi schi fond?!
- Pentru că am fost şi sportiv şi antrenor şi iubesc în continuare sportul. Mulţi mi-au spus că sînt nebun că cheltui banii cu aşa ceva. Dar tot nebun m-au făcut şi în 1990, cînd din casa bătrînească am ridicat prima pensiune din zona Moeciu-Bran. Am început cu 7 camere şi am ajuns acum să am 800 de locuri de cazare. 320 în complexul de jos, cu care am şi început, şi 420 aici, sus. Pîrtia de biatlon am făcut-o abia cînd am reuşit să cumpăr terenul din jur. Acum mă întind pe 32 de hectare.

Nu va caza pe nimeni de la FOTE
- Statul v-a ajutat cu ceva?
- Cu ce să mă ajute?!. Drumul pînă aici, de peste cinci kilometri, l-am făcut tot eu, cu oamenii mei şi cu utilajele mele. Şi este cel mai bun din tot judeţul! Apa şi curentul tot eu le-am tras pînă sus. Trebuie să recunosc că cel mai mult m-am dezvoltat începînd cu 1994, cînd am beneficiat timp de zece ani de scutirea de impozit pe profitul realizat din turism. Dar tot ce am cîştigat am investit în dezvoltare. Nu am împrumutat nici un leu de la nimeni. Şi am acum în responsabilitate 200 de angajaţi.

- Aici va fi cazat vreun sportiv sau oficial în timpul FOTE?
- Nu. Aici se vor ţine doar concursurile. Nu am vrut să se vorbească că am vreun interes să-mi umplu hotelurile... deşi ar fi fost mai bine din punct de vedere organizatoric ca echipele de biatlon să stea aici... Ar fi dispărut grija transportului acestora din Poiana Braşov... Este vorba doar despre un parteneriat făcut cu organizatorii festivalului de pe urma căruia nu cîştig nici un ban. Cei de la federaţia internaţională m-au asigurat că în curînd vor avea loc aici competiţii internaţionale. Mi-am depus deja candidatura pentru Campionatele Mondiale pe role din 2014, competiţia similară a biatlonului pe timp de vară. Este doar începutul...

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Un kosovar „trădează” și își face praf conaționalii: „Imaturitate! Rrahmani ne-a pierdut meciul”
Nationala
Un kosovar „trădează” și își face praf conaționalii: „Imaturitate! Rrahmani ne-a pierdut meciul”
Cea mai sexy antrenoare din România a îmbrăcat tricoul echipei din Superligă! Culmea: în februarie era cu rivalii
Handbal
Cea mai sexy antrenoare din România a îmbrăcat tricoul echipei din Superligă! Culmea: în februarie era cu rivalii
„Te șochează!” » Directorul GSP i-a „împachetat” pe kosovari: „Îmi prezint scuzele pentru cuvântul pe care o să-l folosesc acum”
Nationala
„Te șochează!” » Directorul GSP i-a „împachetat” pe kosovari: „Îmi prezint scuzele pentru cuvântul pe care o să-l folosesc acum”

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (4)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  16 Ianuarie 2013, 10:19

Da ...foarte frumos ...mai ramane sa avem si sportivi care sa conteze pe plan international ....

rimaru98
rimaru98  •  16 Ianuarie 2013, 08:34

am vazut complexul, este de vis . cel putin sus ai impresia ca esti deasupra lumii si e tare dragut cand se lasa norii peste varfurile muntilor.

tomagh
tomagh  •  16 Ianuarie 2013, 04:36

Felicitări Dle Ovidiu! Împreună cu băieții faceți o treabă excelentă,bravo! Doamna, din ceruri, se bucură de munca Dvs. Mult succes!-Toma-P.Neamț

Vezi toate comentariile (4)
Comentează