GSP SPECIAL  »  TANARUL SAPTAMANII  »  TÎNĂRUL SĂPTĂMÎNII

Andrei Radu, cel mai bun portar al generaţiei Under14: "Sora mea din Ceruri e îngerul meu păzitor"

Andrei Radu şi sora lui.
Andrei Radu şi sora lui.

Articol de - Publicat miercuri, 15 februarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 14 februarie 2012 20:24

Andrei Radu a plecat din Ghencea din cauza condiţiilor foarte proste de pregătire. A fost dorit de cluburi din Franţa şi Anglia, dar părinţii l-au direcţionat spre Ştefan cel Mare: "Nu putem trăi fără să-l ştim aproape". În 2006, fiica lor cea mare a decedat, la doar 14 ani, din cauza unei bolii a imunităţii.

Andrei Radu (14 ani) este considerat un adevărat fenomen în lumea fotbalului juvenil. La 14 ani, specialiştii vorbesc de el ca despre viitorul portar al "naţionalei". "E cel mai bun din ţară la vîrsta lui, poate chiar în primii trei din Europa", susţin antrenorii federali de la lotul U15.

Steaua l-a ochit de la 11 ani şi a plătit 12.000 de euro în 2005 pentru a-l transfera de la FC Viitorul Bucureşti. Roş-albaştrii l-au pierdut însă gratis în această iarnă, după ce comisiile FRF l-au declarat jucător liber, iar Dinamo a pus imediat mîna pe Andrei.

Nemulţumit de condiţiile de la Steaua
Andrei a plecat din Ghencea nemulţumit de condiţiile de antrenament oferite juniorilor în ultima vreme. "Cei de la Steaua ne-au rugat să mai aşteptăm, dar nu se mai putea, nici acum n-au antrenor de portari. Ajunsese să facă pregătire pe bitum la Voinţa", spune părintele juniorului. "M-au impresionat condiţiile de pregătire şi atenţia acordată în Ştefan cel Mare pentru promovarea juniorilor. Sînt foarte ambiţios şi, cu multă muncă, sper să apăr într-o zi poarta primei echipe a lui Dinamo", adaugă puştiul.

Şocul de la 9 ani
Portarul cooptat în lotul lui Dinamo II deplasat în Antalya are ascunsă în suflet o mare durere. În 2006, cînd avea 9 ani, Andrei a trecut printr-o dramă cumplită: şi-a pierdut sora mai mare, decedată prematur la 14 ani din cauza unei bolii de imunitate. Părinţii talentatului junior poartă încă doliu după fiica lor, Alexandra, fostă campioană naţională la dans sportiv la categoria 6-9 ani. Suferinţa e apăsătoare, dar Andrei le mai alină sufletele. "A fost un şoc mare pentru el atunci. Cînd m-a văzut intrînd pe uşa casei a sărit în sus de bucurie. Era convins că rugăciunile lui făcute timp de 55 de zile, cît am stat în spital cu fata, i-au fost ascultate. S-a întunecat însă brusc cînd şi-a dat seama că Ema, cum îi spunem noi Alexandrei, nu era cu mine", oftează adînc mama.

Poartă poza Emei pe sub tricou
Femeia povesteşte cu lacrimi în ochi legătura divină dintre băiat şi sora lui din Ceruri: "Andrei simte că Ema este îngerul lui păzitor. Se roagă mereu pentru ea, iar pe sub echipamentul de joc poartă întotdeauna un tricou imprimat cu poza ei". Mama portarului continuă: "La un meci cu Academia Hagi eram în spatele porţii lui Andrei, iar Ianis Hagi se pregătea să execute un penalty. Andrei s-a întors spre mine, s-a închinat şi mi-a zis: «Ema e Sus şi mă veghează! Voi apăra». A parat şutul, apoi mi-a spus «Am simţit că a fost o altă mînă în calea mingii»".

"Mergem zilnic la mormîntul Emei"
Părintele lui Andrei Radu explică transferul fiului său în Ştefan cel Mare: "Au existat mai multe oferte pentru Andrei, dar avem problema noastră, să fim lîngă Ema! Mergem zilnic la mormîntul ei, din cimitirul Cernica. Băiatul a fost dorit de Valenciennes, de Lorient, de Fulham, de Academia Hagi şi de alte echipe din ţară, dar am ales Dinamo pentru ca Andrei să fie aproape de familie. Nu vrem nici să neglijeze şcoala. Pînă în clasa a opta a avut numai medii peste 9. Limba română este materia lui preferată".

Mama e stelistă, el şi tata dinamovişti
Puştiul a început fotbalul la Viitorul Bucureşti, la 8 ani. "Eu l-am şi dus la Steaua cînd avea 11 ani, fiindcă sînt stelistă", a mărturisit mama. Tatăl a adăugat: "Eu şi Andrei sîntem dinamovişti. Mergeam cu el la meciuri în Ştefan cel Mare şi cînd era la Steaua. Dar cît a jucat în Ghencea a trebuit să strîngem totul de prin casă cu însemnele lui Dinamo, fiindcă mai venea lumea pe la noi. Andrei a mai fost în probe la Dinamo la 11 ani, dar nu l-au oprit atunci. Cît a apărat la Steaua i-a bătut mereu pe «cîinii roşii». Acum e la echipa lui de suflet". "Şi voi reuşi tot ce mi-am propus! Promit să ajung un portar de super-clasă", încheie Andrei.

Îşi ţine jurnal
Juniorul este foarte pasionat. "N-a întîrziat niciodată la antrenamente. Cînd era la Steaua se trezea la şase dimineaţa, iar la şapte plecam spre Ghencea. Făceam o oră pe drum din Pantilimon. Activitatea lui sportivă mi-a schimbat viaţa, de şapte ani lucrez numai după-amiază ca să nu-l las singur niciodată. I-am făcut jurnal în care îi notez tot ce face la antrenamente şi la meciuri. Cînd e în cantonamente mă sună şi-mi povesteşte tot", dezvăluie tatăl băiatului.

Mai are o soră de 4 ani
Andrei nu a rămas singurul copil al familiei. Mai are o soră mai mică, Anastasia, 4 ani, care e ca argintul viu prin casă. "Este darul lui Dumnezeu", spun părinţii. "După decesul Alexandrei, un duhovnic mi-a zis «Ai să vezi, la parastasul de un an vei fi însărcinată cu o fetiţă». Nu mă gîndeam eu atunci la aşa ceva, dar aşa a fost. Acum sînt gravidă din nou în 6 luni, cu un băieţel pe care îl vom boteza Filip".

Poate atinge 1,95 metri înăţime
Andrei Radu are un fizic perfect pentru postul de portar. "Are 1,86 metri şi 70 de kilograme. În ultimul an s-a înălţat 13 centimetri, iar piciorul i-a crescut de la 38 la 42. I-am făcut probabilitatea de creştere la INMS şi se duce undeva spre 1,93 - 1,95 metri. Doctorii ne-au recomandat să-l alimentăm bine, dar să nu-l băgăm de pe acum în sala de forţă pentru a nu-i stopa dezvoltarea", dezvăluie tatăl.

"Idolul meu este Petr Cech, iar visul meu este să ajung să apăr la Chelsea. Îmi plac foarte mult meciurile tari, cu miză" (Andrei Radu, portar Dinamo II)

"Îi datorez Stelei ascensiunea mea. Am învăţat multe de la antrenorul de portari Ion Gabriel. Sper să progresez prin antrenamentele pe care le voi face la Dinamo cu domnul Gheorghe Niţu" (Andrei Radu, portar Dinamo II)

"Andrei este foarte inteligent. Are o memorie fantastică, în trei staţii de tramvai a învăţat o poezie cu 20 de strofe" (tatăl lui Andrei Radu)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (35)
mircea_o
mircea_o  •  20 Februarie 2012, 13:11

Autorul articolului o dă spre tabloid... ://mirceaordean.blogspot.com/2012/02/psihologie-viata-vorbele-mari.html

xhthu
xhthu  •  17 Februarie 2012, 23:23
Postat de cainele_leonidas pe 17 Februarie 2012, 13:43

Prietene, esti usor retardat... in tot articolul asta si in comentarul meu de mai jos, e vorba de jucatori care au folosit Dinamo ca rampa de lansare in fotbalul mare, dar ce sa ma astept de la o maimuta bipeda ca si tine? Scoti din context ceea ce incerc sa-ti explic. Si unde am zis eu ceva de Borcea ca sa relatezi tu explicatia mea la un subdezvoltat mintal precum Borcea (si tu intri in aceeasi categorie, evident)? Ca sa vezi cat de prost esti... Mai treci pe la scoala, mai pune mana pe o carte, dezvoltati modul de a gandi, a percepe, a filtra si de a analiza si hai inapoi sa ducem o conversatie. Pana atunci, nu uita ca am mai multa scoala decat tot arborele tau genealogic adunat.

scoala ciocanelu vesel nu se pune .si ai inteles gresit,io nu te invitam la conversatie ,io doar te faceam de cc pentru amuzamentu personal,as purta o discutie rationala cu tine in care sa ciocnim opiniile da n-am cum ,tu n-ai dreptu la opinie ca esti prost .da sa nu fiu chiar rau iti zic reciteste ce am zis de marica si chiar de stelea pana la urma daca tot comparam echipe romanesti si intelege ce inseamna rampa de lansare.daca poti. nu mai pune dinamo si fotbal mare una langa alta ca rad si curcile de tine .torje sau mutu erau deja cunoscuti ca talente cand au venit la caine fc ,monitorizati de straini,torje era capitan la tineret ,mitea si marica au plecat dinainte sa termine junioratu

cainele_leonidas
cainele_leonidas  •  17 Februarie 2012, 13:43
Postat de saviola2_8 pe 15 Februarie 2012, 14:31

pe mutu l`a dat dinamo sau arges? pe moldovan l`a crescut dinamo? pe torje? hai sa fim seriosi, adevaratele scoli de fotbal au fost prin craiova pe la arges in nici un caz la steaua sau la dinamo,au mai scos si steaua si dinamo jucatori dar asta cam pana acum 4 5 ani sau chiar mai mult de atunci e jale.

Repet ceea ce i-am explicat si gibonului biped "xhthu", mare ganditor si analist al secolului XXI: nu am enumerat jucatori produsi de Dinamo, am enumerat jucatori care datoreaza pasul spre fotbalul mare unei mutari la clubul Dinamo. Chiar asa grea e limba asta? N-aveti rabdare sa cititi ce scrie omul sau pur si simplu nu intelegeti?

Vezi toate comentariile (35)
Comentează