Articol de GSP - Publicat duminica, 21 octombrie 2018 17:52
Ilie Balaci, 62 de ani, a murit în această dimineață, la Craiova, din cauza unui infarct.
- Familia a decis ca trupul să fie depus luni dimineață la Biserica ”Sf. Ilie” din Craiova, locul în care a avut loc atât cununia religioasă a legendei fotbalului românesc cât și botezul celor două fiice, Lorena și Liana.
- Înmormântarea va avea loc marți după-amiază, ora 12:00, la cimitirul Ungureni.
Am fost contemporani cu marele Balaci
editorial de Daniel Nanu
"Atât de mult a iubit Craiova încât a murit aici". Declarația înfiorătoare îi aparține Danei Balaci, soția Marelui Blond.
Așa e. Deși stătea în Pipera și mai avea un apartament vizavi de Facultatea de Drept din București, o dată la două-trei săptămâni fugea la Craiova, orașul glorioasei sale tinereți. Îl așteptau Roșca, Marinel, Enrico, Doru Petrescu, tovarășii săi de vreo patru sau cinci decenii. Încingea cu ei pietrele de rummy și le povestea atâtea și atâtea, de-i apuca dimineața.
Din când în când organiza mese pentru foștii coechipieri din Craiova Maxima, unde el era finanțatorul, iar Nae Tilihoi responsabil cu aprovizionarea. Se făceau glume, se cânta și se vorbea tot despre Fiorentina, despre Kaiserslautern, Bordeaux și semifinala blestemată cu Benfica Lisabona. Ilie a iubit enorm Craiova, chiar dacă ștabii comuniști i-au luat casa după ce el a plecat la FC Olt, după lanțul de accidentări ce au curmat o carieră mare, la doar 27 de ani.
Se și mândrea cu originea lui. Se întorcea mereu la un ciolan cu fasole, una dintre mâncărurile sale preferate. Ovidiu Ioanițoaia a povestit faza cu cârnații cu care l-a servit la arabi. Când l-am vizitat în Dubai, prin 2004, mi-a dat telefon: "Țărane, te duci la un supermarket și pui în papornița cu care vii vreo 3 suluri de parizer din ăla gros, ca pe vremuri, că mi-e poftă". Mă tachina cu apelativul ăsta, deși el s-a născut la Bistreț, iar eu la Târgu Jiu, metropolă cum ar veni...
Ghinion, geanta cu parizerul lui Ilie s-a rătăcit la Istanbul în escală! Mi-a fost adusă a doua zi de la sosirea mea la Dubai. Timp suficient pentru ca el să se tot întrebe, foc de supărat, de ce nu s-a rătăcit geanta cu bagajul meu și s-a rătăcit tocmai cea cu "comoara" lui care-i amintea de vremurile de altădată?!
A dominat fotbalul românesc în anii '80, datorită personalității sale puternice și unui joc de clasă mondială, dovadă că AC Milan pusese ochii pe cel mai valoros fotbalist al României. Ne vor rămâne amintirile cu el, fazele memorabile pe care le-a interpretat mereu cu capul sus, așa cum și-a jucat și viața. Și ne vor rămâne poveștile lui, istorisite în stilul său, ca și pe teren, fără pereche.
Pentru mulți dintre noi, fotbalul și viața, în general, se vor judeca după anii petrecuți cu Balaci și cei petrecuți fără el. La urma urmei, am fost niște privilegiați. Am fost contemporani cu marele Ilie Balaci.
Ilie Balaci
- născut pe 13 septembrie 1956, la Bistreț
- decedat pe 21 octombrie 2018, la Craiova
CA JUCĂTOR...
- a debutat la 16 ani, 11 luni și 5 zile în Liga 1;
- a evoluat de-a lungul carierei la Universitatea Craiova, FC Olt și Dinamo;
- a marcat 84 de goluri în 347 de meciuri în Liga 1;
- a câștigat trei titluri în Liga 1 și de patru ori Cupa României;
- a debutat la 17 ani, 6 luni și 10 zile în tricoul naționalei României;
- a marcat 8 goluri în 65 de partide jucate în ”tricolor”.
CA ANTRENOR...
- le-a antrenat pe Pandurii, Drobeta Turnu-Severin, Club Africain, Olympique Clasabanca, Al Shabab, Al Nassr, Al Hilal, U Craiova, Al Ain, Al Hilal, Al Sadd, Al Ahli, Al Arabi, Kazma, Raja Casablanca, Al Nahda, Al Hilal Omdurman și Al Suwaiq;
- a câștigat 21 de trofee în Africa și Asia, cel mai important fiind Cupa Campionilor Africii;
- în 2017 a stat ultima oară pe bancă, în Oman, la Al Suwaiq.
Citește și: Editorial tulburător al lui Marius Mitran despre moartea lui Ilie Balaci: "Nici măcar nu e adevărat"