Articol de Oana Duşmănescu - Publicat sambata, 16 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 15 februarie 2013 22:18
Oscar Pistorius a izbucnit în plîns la tribunal, ieri, în timpul audierilor. Atletul a fost acuzat oficial de uciderea prietenei lui, Reeva Steenkamp.
Lumea întreagă încă se cutremură după ştirea de joi. Oscar Pistorius, primul atlet paralimpic care a obţinut calificarea şi la Jocurile Olimpice, şi-a împuşcat de patru ori iubita, după ce, se pare, a confundat-o cu un hoţ care i-a pătruns în casă.
Ieri, sud-africanul a fost adus în faţa unui tribunal din Pretoria, unde a fost acuzat oficial de uciderea iubitei sale, fotomodelul Reeva Steenkamp. Pistorius a fost introdus în clădire cu o jachetă peste chip, după ce fusese adus într-o maşină cu geamurile acoperite cu hîrtie. Imaginile campionului, plîngînd şi ţinîndu-şi disperat capul în mîini, într-un gest de abandon, au făcut înconjurul lumii.
Paranoia cu arme
Pistorius nu a susţinut nici o pledoarie în faţa magistraţilor. Procurorii au cerut să fie acuzat de crimă cu premeditare, caz în care, dacă va fi găsit vinovat, Pistorius ar putea să primească pedeapsa cu închisoarea pe viaţă. În sala de tribunal, Pistorius a fost consolat de tatăl său, de fratele şi sora sa.
Arma presupusă a crimei, un pistol cu calibrul de 9 milimetri, a fost şi ea prezentată instanţei. Potrivit mărturiilor gărzilor de la ansamblul de locuinţe unde stă atletul şi ale vecinilor, Oscar Pistorius a fost găsit lîngă trupul fără viaţă al iubitei sale, care zăcea împuşcată de patru ori în baie, lîngă uşă.
Avocatul apărării a spus că sportivul paralimpic este profund traumatizat. Audierea pentru eliberarea pe cauţiune va avea loc marţi şi miercuri.
Poliţia sud-africană a afirmat că este în curs de derulare şi autopsiei femeii de 30 de ani. Relaţia lui Oscar, 26 de ani, cu Reeva, începuse în noiembrie 2012 şi există martori care spun că între ei au mai avut loc scandaluri de-a lungul timpului.
În plus, despre atletul care are 6 medalii de aur la trei ediţii ale Jocurilor Paralimpice se ştie că era la marginea paranoiei cu teama de hoţi. Chiar el recunoştea, într-un interviu din 2012, că doarme cu un pistol lîngă pat şi cu o mitralieră pusă în dreptul ferestrei.
Lumea se dezice de el
Canalul sud-african M-Net a fost prima companie care s-a distanţat de Oscar Pistorius, după răspîndirea ştirii că şi-a ucis prietena. M-Net a retras o campanie publicitară pe premiile Oscar care îi avea în centru pe Pistorius şi pe doi actori sud-africani. Purtătoarea de cuvînt Lani Lombard a spus că postul TV a încetat contractul cu Pistorius, care oricum era pe o perioadă de şase săptămîni.
O familie distrusă
Rudele Reevei, şocate de moartea violentă şi stupidă a fetei, au preferat să nu facă multe declaraţii. Mike Steenkamp unchiul Reevei, a spus: "Familia este în stare de şoc. Tot ce pot spune este că o viaţă tînără s-a terminat repede. părinţi ei sînt devastaţi. Încercăm să ne dezmeticim, dar este o încercare teribil de grea". Reeva Steenkamp are un frate, care nu a dorit să comenteze tragedia prin care trece familia lui.
25 de ani va fi nevoit să petreacă minimum în închisoare Oscar Pistorius, dacă va fi condamnat pe viaţă
Reacţii din presa străină - Comparat cu Armstrong
"Cum a putut un prieten care ştia să transmită bucuria de a trăi să se transforme într-un asasin? Vestea mi-a parvenit în zori şi mi s-a părut demonică. Patru împuşcături în întunericul unei lumi a unui Oscar diferit. O altă faţă a lunii". (Gazzetta dello Sport, Gianni Merlo, cel care a scris biografia lui Pistorius)
"Sportul creează personaje, dar construieşte el caractere? În ce măsură ne aşteptăm să-i cunoaştem pe aceşti sportivi, care de cele mai multe ori ne prezintă dansul evantaiului - sugestiv, dar care nu dezvăluie nimic pe de-a întregul" (Jere Longman, The New York Times)
"Este vorba despre un alt episod al aceleiaşi poveşti: căderea subită a unui sportiv care i-a ajutat pe alţii să-şi urmeze visul, al cărui impact a depăşit graniţele sportului. Tiger Woods şi Lance Armstrong au inspirat milioane de oameni, mai ales pe tinerii afro-americani şi pe cei care au învins cancerul. De fiecare dată cînd un simbol se împiedică se ridică întrebarea: cît de mult aşteptăm de la aceşti oameni? Într-un fel noi sîntem cei care îi trimitem înspre pierzanie?" (Kevin Sullivan, Washington Post)