Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 09 mai 2016 11:53
Poliția și procurorii au descins azi la sediul Ambulanței Puls, într-o anchetă declanșată după decesul lui Patrick Ekeng.
UPDATE 14:30
După ce au desigilat au desigiliat ambulanța care l-a transportat pe Ekeng la spital, polițiștii au pus din nou un sigiliu pe ușă.
Știrea inițială:
Astăzi, mai mulți polițiști și procurori au venit la sediul Ambulanței Puls, au desigiliat ambulanța care l-a transportat pe Ekeng la spital și au luat defibrilatorul, pentru a-i face teste, potrivit surselor GSP.
activitatea puls suspendată
Și ieri au avut loc mai multe investigații și s-au luat probe și din ambulanța care l-a transportat pe fotbalist la spital, În plus, dpartamentul pentru situații de urgență a MAI a decis să suspende pentru 30 de zile autorizația firmei de ambulanțe private Puls.
Comunicat de presăEchipa din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și specialiștii Ministerul Sănătății au finalizat controlul început ieri la o societate comercială care asigură servicii private de ambulanță.În urma acestui control au fost identificate următoarele:
- modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.
- au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.
- pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.
- reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății.Aceste aspecte reprezintă neglijențe și abateri grave care revin în sarcina societății comerciale care asigură servicii private de ambulanță, fapt pentru care au fost dispuse următoarele sancțiuni:
- suspendarea pe o perioadă de cel puțin 30 de zile a autorizației de funcționare a firmei private de ambulanță, până la remedierea tuturor deficiențelor.
- aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanțelor.
- aplicarea de către Direcția de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate și modul de tratare a deșeurilor medicale.
- extinderea controlului de către Direcția de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competența acesteia.Măsura suspendării autorizației urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcția de Sănătate Publică.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul morții fotbalistului de 26 de ani.