INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

A murit Sven-Goran Eriksson » Marele antrenor suedez i-a „interzis” Craiovei visul de a juca finala Cupei UEFA. A câștigat trofee cu aproape toate echipele pe care le-a antrenat

Sven-Goran Eriksson / Foto: Imago +8   FOTO
Sven-Goran Eriksson / Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 26 august 2024 14:42 / Actualizat luni, 26 august 2024 15:57

Sven Goran Eriksson, celebrul antrenor suedez, a decedat luni, la vârsta de 76 de ani.

Primul tehnician din afara Marii Britanii care a antrenat naționala Angliei dezvăluise în luna ianuarie că se luptă cu cancerul pancreatic. Cancerul era deja în fază terminală.

Sven Goran Eriksson i-a „interzis” Universității Craiova finala Cupei UEFA din 1983

Sven-Goran Eriksson a fost primul antrenor străin care a pregătit naționala Angliei. Înainte de asta, scrisese istorie la multe alte cluburi.

Și-a început cariera de antrenor la echipa suedeză Degerfors la doar 30 de ani. A urmat pasul făcut la Goteborg, unde a câștigat trofeul european, dar și titlul de campion. Eriksson a cucerit cu IFK Goteborg Cupa UEFA în ediția 1981-1982 și a oferit Suediei primul trofeu european la nivel de club din istorie.

A urmat prima experiență în străinătate, la Benfica Lisabona, cu care a răpit visul românesc de a avea prima oară o echipă într-o finală de cupă europeană. Benfica a eliminat-o pe Universitatea Craiova (0-0 la Lisabona, cu 1-1 la Craiova) din semifinalele Cupei UEFA, ediția 1982 - 1983. Golul în deplasare i-a dus pe portughezi în ultimul act. Cu Benfica a ieșit de 3 ori campion și a cucerit o cupă a Portugaliei, dar și o Supercupă.

Am avut o viață bună. Cred că toți suntem speriați de ziua în care murim, dar viața este și despre moarte. Trebuie să înveți să o accepți așa cum este. Sperăm că la sfârșit oamenii vor spune, „Da, a fost un om bun”, dar nu toată lumea va spune asta. Sper că vă veți aminti de mine ca de un tip pozitiv, care a încercat să facă tot ce putea face. Să nu vă pară rău, zâmbiți! Mulțumesc pentru tot, antrenori, jucători, fani, a fost fantastic! Ai grijă de tine și ai grijă de viața ta! Și trăiește-o! La revedere!
Sven-Goran Eriksson în documentarul intitulat Sven

A câștigat trei cupe ale Italiei cu 3 echipe diferite

Au urmat primele experiențe în Serie A, la AS Roma, timp de 3 ani (1984 - 1987), și la Fiorentina, 2 ani (1987 - 1989). Cu AS Roma, finalistă a Cupei Campionilor Europeni, a debutat în jocurile europene (Cupa Cupelor, turul 1, ediția 1984 - 1985), tocmai contra Stelei antrenate de Florin Halagian. A fost 1-0 la Roma și 0-0 la București.

Cu ambele formații, AS Roma și Fiorentina, a reușit să câștige Cupa Italiei. La toscani, el l-a făcut mare pe un anume Roberto Baggio. După 5 sezoane petrecute în „Cizmă”, Sven-Goran s-a reîntors la Benfica, unde a pregătit echipa trei sezoane, ajungând în finala Cupei Campionilor Europeni, ediția 1989 - 1990. Era a doua finală europeană pierdută cu Benfica, dar se știe de „blestemul Bella Guttman”.

A transformat-o radical pe Lazio dintr-o formație de pluton într-o super-putere în Serie A

Sven-Goran Eriksson a vrut să mai încerce o dată să antreneze în Italia și a ales să preia Sampdoria în 1992. Peste 5 ani, în 1997, Sven-Goran a ajuns la Lazio, echipă căreia avea să-i schimbe destinul. Dintr-o formație modestă, Lazio a ajuns să cucerească trofeu după trofeu, cu o formație în care străluceau Alessandro Nesta, Marcelo Salas, Juan Sebastian Veron, Hernan Crespo și multe alte staruri.

Până la mandatul lui Sven Goran Eriksson, Lazio avea în palmares doar un titlu (1973 - 1974) și o Cupă a Italiei (1957 - 1958).

Antrenorul suedez a preluat Lazio în 1997 și a pregătit-o până în 2000. A câștigat tot ce se putea cu Lazio: un titlu în Serie A, o cupă a Italiei, 2 supercupe ale Italiei, o Cupa Cupelor și o Supercupă a Europei.

La capitolul echipe naționale, suedezul a pregătit Anglia între 2001 și 2006, Mexic din 2008 până în 2009, Coasta de Fildeș 6 luni în 2010 și Filipine 4 luni în sezonul 2018-2019. A mai pregătit Manchester City, Leiceste, Guangzhou R&F și SH SIPG.

Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield, după ce a pregătit Liverpool o seară

Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield/ foto Imago Images
Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield/ foto Imago Images
Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield/ foto Imago Images
Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield/ foto Imago Images
Sven-Goran Eriksson, în lacrimi pe Anfield/ foto Imago Images
+3 FOTO

Antrenorul suedez și-a dorit mereu să antreneze Liverpool, dar nu a avut niciodată ocazia. Visul i s-a împlinit în primăvara acestui an, imediat după ce a aflat că are cancer. A fost invitat să antreneze Liverpool într-un meci de pregătire între legendele lui Ajax și legendele lui Liverpool. Meciul a fost unul caritabil.

„De când eram antrenor, am visat mereu să o conduc pe Liverpool. Însă asta nu s-a întâmplat niciodată. A fost aproape o dată. Au fost numai niște discuții.

Acum, când mi-au propus, eu am crezut că este o glumă. Dar m-au contactat prin intermediul fiului meu, Johan. Bineînțeles că am acceptat. Este și un meci de caritate, ceea ce-l face mai frumos. Va fi grozav, abia aștept să vină meciul”, a spus Sven-Goran Eriksson.

Cu o lună înainte de deces, antrenorul suedez a oferit un set de declarații emoționante

Dacă mă îngrijorează anunțul medicilor? Pot spune că mai bine nu știam. În tot răul există și un aspect pozitiv. De obicei, toată lumea vorbește de bine despre oameni atunci când aceștia au murit. Însă eu sunt norocos că se vorbește bine despre mine cât sunt în viață!

Sven-Goran Eriksson, într-un interviu pentru The Telegraph

Am călătorit prin toată Suedia, Anglia, Italia și Portugalia. Și am avut de multe ori lacrimi în ochi văzând bunătatea oamenilor. Toți mi-au vorbit frumos și m-au impresionat

Sven-Goran Eriksson
, într-un interviu pentru The Telegraph

12cluburi și 4 naționale a condus Sven Goran Eriksson ca antrenor

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce va face Tătărușanu după retragere? Prietenul lui dezvăluie: „E momentul potrivit”
Superliga
Ce va face Tătărușanu după retragere? Prietenul lui dezvăluie: „E momentul potrivit”
Darya, soția selecționerului Rusiei, implicată într-o controversă » Și-a mutat fiicele la școală într-o țară din UE: „Acum sunt acolo!”
Campionate
Darya, soția selecționerului Rusiei, implicată într-o controversă » Și-a mutat fiicele la școală într-o țară din UE: „Acum sunt acolo!”
A venit anunțul mult așteptat! FCSB pune la vânzare pachetele pentru meciurile din Europa League » Cum arată prețurile
Europa League
A venit anunțul mult așteptat! FCSB pune la vânzare pachetele pentru meciurile din Europa League » Cum arată prețurile

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (15)
muie_csu_halep
muie_csu_halep  •  26 August 2024, 17:35

Să-i fie țărâna ușoară...

deemon_ss
deemon_ss  •  26 August 2024, 17:30

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Van_Basten
Van_Basten  •  26 August 2024, 17:13
Postat de Vardy.Party pe 26 August 2024, 16:19

Nici cu fetele n-a dus-o rău, Nenea Seven. Pardon, Sven.

Sven facea ravagii cum facea cu stangul Hagi...

Vezi toate comentariile (15)
Comentează