Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 14 ianuarie 2021 14:14 / Actualizat joi, 14 ianuarie 2021 17:21
5 din primele 6 campionate ale Europei au, în momentul de față, pe întâiul loc echipe care n-au mai câștigat titlul de foarte multă vreme. Excepția e Germania, unde Bayern Munchen se pregătește de al 9-lea trofeu consecutiv.
De aproape un an, fotbalul se joacă într-un cadru cu totul nou. Fără spectatori, cu protocoale medicale extrem de stricte, cu multe meciuri amânate sau cu echipe descompletate din cauza testelor pozitive la coronavirus. Iar noul sezon, cel care a debutat în august-septembrie anul trecut, s-a disputat de la start și până în prezent după aceste reguli fără precedent.
Concluzia, luând ca reper cele mai importante, puternice și bine clasate campionate din Europa din perspectiva coeficientului cupelor europene, e una surprinzătoare. În nu mai puțin de 5 din primele 6 întreceri de pe continent, pe primul loc, după disputarea a aproape 50% din sezon, sunt echipe care n-au cucerit niciodată titlul în ultimii 6 ani!
PSG nu mai bate pas de defilare în Ligue 1
Până și un campionat precum cel al Franței, extrem de dezechilibrat în precedentele ediții, unde PSG domina categoric și se impunea cu un avans de puncte impresionant, propune acum o luptă mai mult decât pasionantă, dar și un lider nou: Lyon.
Un club care a cucerit ultima dată titlul în 2007-2008. Și e deja finalul turului actualei ediții! Anul trecut, la jumătatea întrecerii, PSG avea o distanță, în frunte, de nu mai puțin de 10 puncte.
Manchester United și AC Milan, ce reveniri!
Apariții total inedite pe primul loc sunt și în alte două campionate de 5 stele: Anglia și Italia! Chiar dacă numele echipelor reprezintă branduri impresionante, cu o istorie mare, Manchester United și AC Milan nici măcar nu s-au apropiat de lupta pentru titlu în ultimii ani.
United a cucerit cel din urmă campionat chiar în sezonul care a însemnat retragerea din antrenorat a marelui Alex Ferguson, adică vara lui 2013, în vreme ce AC Milan n-a mai terminat în Serie A pe prima poziție de un deceniu! Iar de atunci, Juventus a bifat an de an lo scudetto!
Atletico Madrid, aproape campioană!
În Spania, Atletico Madrid e prima. În precedentele 6 campionate n-a terminat pe primul loc, n-a avut loc de Barcelona și Real, dar acum, chiar și fără ajutorul publicului exuberant de pe Wanda Metropolitano, trupa lui Simeone are un avans incredibil: 4 puncte față de Real și 7 față de Barca, în condițiile în care mai are și două restanțe de susținut! Și suntem deja cu o rundă înainte de terminarea turului!
Portugalia e cel de-al 5-lea mare campionat care și-a răsturnat complet ierarhia. O întrecere dominată de Porto și Benfica o are acum pe primul loc pe Sporting Lisabona, un club care și-a pus în vitrină ultima dată un titlu tocmai în 2002, cu Ladislau Boloni antrenor.
De atunci, doar Porto și Benfica s-au impus, dar acum, Sporting are un parcurs senzațional: singura care n-a cunoscut înfrângerea și a pierdut doar 4 puncte din 39 posibile! Excepția de la noua regulă impusă de pandemie o reprezintă Germania, unde Bayern e pe primul loc. Și e echipa care se pregătește să-și ridice și mai sus ștacheta în privina recordului: ar fi al 9-lea titlu consecutiv, o performanță care nu s-a mai întâlnit în Bundesliga.
Și în Liga 1 e la fel!
Ceea ce se petrece acum în marile campionate ale Europei are corespondență și în Liga 1. Campionatul din România o are pe FCSB ca lider, o echipă care n-a mai câștigat titlul de multă vreme. Mai precis din sezonul 2014-2015, ultimul disputat în format cu 18 echipe și fără play-off.
De atunci, chiar dacă a bifat an de an prezența între primele 6 și a accesat play-off-ul, FCSB nu a reușit să ia campionatul, pe care l-au cucerit Astra, Viitorul și de 3 ori CFR Cluj. Anul trecut, după 15 etape, FCSB era abia pe locul 5, la 6 puncte în spatele CFR-ului, care era prima!
China: Olăroiu a profitat de pandemie...
Doi dintre antrenorii români care activează în străinătate s-au aflat în situații originale, mai ales din cauza pandemiei. Cosmin Olăroiu a furnizat una dintre cele mai mari surprize din fotbalul anului 2020: a cucerit titlul în China cu o echipă de jumătatea clasamentului, Jiangsu Suning.
El a profitat în primul rând de sistemul pe care Federația chineză l-a implementat, cu două grupe de câte 8 echipe, după care au urmat meciuri eliminatorii. Așa s-a ajuns ca Jiangsu să ia titlul, deși nu a jucat cu toate celelalte formații din campionat, una dintre ele fiind Beijing Guoan, considerată între cele mai bune 3 din China.
... Răzvan Lucescu a avut de suferit
În schimb, un alt tehnician român a fost lovit din plin de protocoalele, dar și de regulamentele impuse în Champions League Asia, competiție pe care echipa antrenată de Răzvan Lucescu, Al Hilal, o câștigase în 2019. Deși conducea autoritar grupa din care făcea parte în ediția din 2020, Hilal n-a putut beneficia de cel puțin 13 jucători testați negativ la ora ultimului joc din grupă.
Indiferent de rezultatul acelui meci însă, Hilal tot ar fi terminat pe primul loc, dar Federația Asiatică de Fotbal a descalificat-o pe Al Hilal, care a părăsit prematur întrecerea. În schimb, Răzvan Lucescu a câștigat titlul sezonul trecut și va fi din nou la startul Champions League Asia și în 2021, așa cum se va petrece și cu formația lui Olăroiu.
VIDEO. S-a aflat averea colosală pe care o are Cosmin Olăroiu: „Eu m-am îmbogățit în străinătate. Recunosc lucrul ăsta!”
Citește mai multe știri din fotbalul internațional:
Surpriză mare în Cupa Germaniei! Bayern Munchen, eliminată de o echipă de liga a 2-a
Mauricio Pochettino, primul trofeu cu PSG după 12 zile la Paris! A cucerit Supercupa Franței