INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Azdren Llullaku e în Belarus, ţară care a decis să joace campionatul cu spectatori: „Cei de aici nu realizează pericolul! Mi-e teamă, dar ce pot să fac?"

Azdren Llullaku s-a transferat de la Astra Giurgiu la Șahtior Soligorsk în iulie 2019
Azdren Llullaku s-a transferat de la Astra Giurgiu la Șahtior Soligorsk în iulie 2019

Articol de - Publicat vineri, 20 martie 2020 11:37

Gazeta Sporturilor a scris ieri despre decizia incredibilă a unei ţări din Europa de a sfida pandemia de coronavirus, care a infectat sute de mii de oameni şi a ucis doar în China şi în Italia peste 6.000 de persoane. Belarus a decis să înceapă campionatul de fotbal şi, mai mult, partidele să aibă loc cu spectatori în tribune. 

Lucru care s-a şi întâmplat, iar joi au avut loc primele două jocuri: Energetik - BATE Borisov 3-1 şi Soligorsk - Zhodino 0-1.

Decizia a fost luată după ce chiar preşedintele ţării, Alexander Lukaşenko a făcut declaraţii incredibile comentând pandemia cu covid-19:  „Faceţi saună, beţi multă vodcă şi munciţi din greu pentru a omorî virusul din organism. Acest virus e o psihoză, aşa cum decizia de închidere a graniţelor ţărilor din Europa e o mare prostie".

Belarus şochează întreaga planetă » S-a reluat campionatul, cu public în tribune: „Beţi vodcă şi faceţi saună! Virusul e o psihoză"

La Şahtior Soligorsk, echipă care a jucat joi seară, evoluează şi un fost fotbalist important din Liga 1. E vorba despre albanezul Azdren Llullaku (32 de ani), care a evoluat aproape 6 ani în România, la Gaz Metan, Poli Iaşi şi Astra.

- Azdren, te salut, cum e posibil ca în Belarus să e mai joace fotbal în această perioadă?
- Pfff, sincer să-ţi spun e cam de neînţeles. Marţi a fost o şedinţă aici, la federaţie, după care s-a anunţat că se va da drumul la campionat. Nu doar atât, au spus că nu e nici o problemă să vină şi spectatorii la jocuri.

- E o decizie care pare că sfidează orice logică, Belarus are şi ea cazuri de coronavirus!
- Are, da, aşa e, vreo 50 şi ceva!

- Păi şi cum se mai poate juca?
- Nu ştiu de ce s-a decis aşa. Eu n-am înţeles decizia luată.

- Pe voi, jucătorii, v-au întrebat?
- Nu ne-a întrebat nimeni, nimic. Doar ne-au informat: se joacă, joi aveţi primul meci.

„Familia mea e în Italia şi ştiu ce dramă e acolo"

- Şi ţie nu-ţi este teamă?
- Ba da, mai ales că eu ştiu foarte bine ce e în Italia, acolo unde am familia. Doar soţia este în România, restul familiei mele e în Italia, chiar în Nord, lângă Treviso şi îţi imaginezi cum sunt eu pus în gardă de această boală.

- Şi cum se descurcă familia ta?
- Stau închişi în casă. Nu ies deloc, deloc. De aproape 3 săptămâni stau acolo. Mama, fratele meu, soţia lui şi copii lor. Au voie să iasă câteva minute la supermarket pentru a cumpăra alimente, dar acest lucru îl face doar fratele meu. Soţia mea trebuia să vină şi ea aici, la mine în Belarus, dar dacă s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu coronavirusul a renunţat să mai plece la drum şi a rămas în România.

„Au pus meci şi când campionatul avea o dată liberă"

- Dar la meciul de joi seară au venit spectatori sau ei conştientizează pericoul?
- Ce să înţeleagă? Au venit, au fost vreo 1.000! Să ştii că din ce am vorbit eu cu ei nu prea realizează pericolul. Ne-au transmis aşa pe fugă spălaţi-vă pe mîini, aveţi grijă. Nu, aşa ceva nu e suficient.

- Te simt supărat!
- Sunt surprins că unii oameni nu înţeleg pericolul în care se află. Ca să vezi că nu iau această pandemie în serios e faptul că pe 28 martie era întrerupt campionatul pentru că urma să joace naţionala, dar s-au amînât acele meciuri. Ce crezi că au făcut, au pus şi atunci o etapă de campionat. Eu înţeleg graba din Italia, din Anglia, de a juca meciurile, sunt campionatele pe final şi nu mai e timp, dar aici acum e prima etapă. Până în decembrie e suficient timp.

- Te-ai gândit chiar să pleci din cauza aceasta?
- Nu neapărat, dar nu-i înţeleg. Sincer, mă tem, dar n-am nici o putere, cine sunt eu să schimb ceva în privinţa asta?

„Nu e închis nimic, stadioane, şcoli, restaurante, cafenele"

- Dar acolo s-a apelat la ceva restricţii pentru a evita pandemia?
- Absolut nimic. Şcolile sunt deschise, restaurantele la fel, lumea e pe stradă, în parcuri, la meciuri, în cafenele, peste tot. Din fericire, aici nu sunt multe cazuri, dar aşa zicea şi Italia acum vreo o lună, iar acum trăieşte o dramă. Doamne fereşte, mi-e şi frică să mă gândesc!

- Tu cum te protejezi?
- Încerc să nu fac altceva în afară de antrenament şi drumul spre casă, atât. Oraşul în care sunt e la vreo o oră şi jumătate de Minsk şi e destul de mare. Îmi fac singur de mâncare acasă, nu ies în restaurante, mă spăl des pe mâini. Am grijă, sunt atent!

„Sunt plătit la zi, nu ca la Astra, dar nivelul de aici e sub Liga 1"

- În rest, cum e viaţa ta acolo, în Belarus, cum îţi merge?
- E OK, e bine, e linişte, condiţii bune.

- Bani se plătesc?
- Da, totul la zi, nu mai sunt nevoit să aştept 3-4 luni ca să-mi intre un salariu, cum din păcate s-a întâmplat cînd am fost la Astra.

- Nivelul fotbalului e peste sau sub cel din Liga 1?
- Sunt vreo 3 echipe care au jucători buni şi foarte buni, dar nu cred că fotbalul de aici e superior celui din România.

16 goluria marcat Llullaku pentru Gaz Metan în turul sezonului 2016-2017, după care a plecat la Astana, dar a câştigat în acel campionat titlul de golgheter în Liga 1

6 selecţiia bifat Llullaku pentru naţionala Albaniei, pentru care a debutat în 2013

Medic italian: „Meciul Atalanta - Valencia a fost ca o bombă"

Un renumit medic italian a oferit zilele trecute, într-un interviu din Corriere dello Sport, explicații despre răspândirea extrem de rapidă pe care coronavirusul a avut-o în ultimele săptămâni în Italia. 

„În Bergamo, virusul s-a transmis în toate direcţiile. E ceva incredibil! E o zonă de tranzit, o localitate foarte activă, dar ceva a contat decisiv şi a fost precum o bombă, e vorba despre meciul Atalanta - Valencia, din Champions League. Au fost peste 40.000 de spectatori, iar conform rapoartelor noastre, a fost un moment cheie în răspândirea acestui virus. Totul se trage de la bucuria colectivă a acelui succes obţinut de Atalanta", a declarat Francesco Le Foche.

Atalanta - Valencia, 4-1, s-a disputat pe 19 februarie, la Milano, pe San Siro şi în tribune au asistat 44.236 de spectatori.

41.035 de cazuride infectări cu coronavirus a raportat Italia pe 19 martie, aproape cât au la un loc Spania, Germania şi Franţa

3.405 persoaneau decedat în Italia din cauza infecţiei cu coronavirus, raportare făcută pe 19 martie, la ora 19:00

REGULI CORONAVIRUS

Citește și alte știri despre cum afectează coronavirus sportul mondial:

  1. EURO 2020 devine EURO 2021! Șefii fotbalului mondial au decis să amâne cu un an competiția anului în fotbalul internațional.
     
  2. UEFA a stabilit reprogramarea competițiilor Champions League și Europa League. 
     
  3. Voleiul, primul campionat decis de coronavirus. Federația Română de Volei a decis închiderea campionatului în curs și a anunțat cine primește titlul de campioană. 
     
  4. FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit cele două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt.
     
  5. Fanii Football Manager se pot juca gratis în perioada următoare după decizia luată  de producătorii jocului.
     
  6. Peste 140 de vedete din sportul românesc fac parte din campania #vafibine, lansată de Gazeta Sporturilor, în contextul panicii generate de coronavirus.
     
  7. Sala de presă a Arenei Naționale a fost transformată în sediu pentru operatorii ce răspund la TELVERDE, linia specială realizată pentru întrebări legate de coronavirus.
     
  8. Fotbalul din Serie A ar putea reveni la începutul lunii mai.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează