INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

Din nou pe minus! Datoria pe care Barcelona a acumulat-o în 2023 - 2024, deși clubul a raportat profit

Joan Laporta, președintele Barcelonei / Foto: Imago
Joan Laporta, președintele Barcelonei / Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 01 octombrie 2024, 11:39 / Actualizat marti, 01 octombrie 2024 11:41

Clubul a anunțat un profit de 12 milioane de euro pentru 2023 - 2024, însă surse din interior au declarat cotidianului As că realitatea este alta.

Barcelona nu scapă de datorii, oricât de bine își fac treaba conducătorii și finanțiștii clubului. Consiliul de administrație s-a întrunit deunăzi într-o ședință extraordinară, pentru a conveni asupra închiderii exercițiului financiar pe 2023 - 2024 și a prognozei bugetare pentru sezonul 2024 - 2025, care vor trebui supuse aprobării membrilor comitetului la Adunarea Generală Ordinară, programată pentru 19 sau 20 octombrie.

Clubul a raportat 12 milioane de euro profit pentru 2023 - 2024

Iar președintele Joan Laporta și-ar fi exprimat satisfacția că a reușit să oprească „robinetul” pierderilor din ultimii ani, cifrate la 200 de milioane de euro, și că acest lucru a fost realizat fără a apela la credite. Gruparea blaugrana a anunțat un profit de 12 milioane de euro pentru 2023 - 2024, în condițiile în care fuseseră bugetate 11 milioane.

Cotidianul As dezvăluie însă că auditorul Grant Thorton, în conformitate cu Planul general de contabilitate, a obligat consiliul să deprecieze o serie de creanțe derivate din acțiunile companiei Bridgeburg Invest SL (Barca Studios), din cauza faptului că unii dintre partenerii de investiții implicați (Libero și alții) nu și-au respectat obligațiile.

„Cheltuielile extraordinare” se ridică însă la 141 de milioane de euro înainte de impozitare

Suma recunoscută drept „cheltuială extraordinară” se ridică la 141 milioane euro înainte de impozitare și, prin urmare, rezultatul consolidat pentru 2023/24 ar fi de fapt de -91 milioane euro! Aspect confirmat de o sursă a ziarului din club: „Am îndeplinit ceea ce aveam în buget.

Ceea ce a fost deturnat sunt operațiunile extraordinare. Am fost nevoiți să provizionăm pentru clienții delincvenți și să depreciem active, ceea ce ne-a condus la pierderi nete de -91 milioane″.

210 milioane de euro din sponsorizări. Record!

Altfel, Barcelona a bifat un nou record istoric de venituri din sponsorizare, cifrate la peste 210 de milioane de euro, grație în primul rând filialei de merchandising, BLM, care a ajuns la aproape 110 de milioane de euro în cifră de afaceri, o creștere de 72 % în raport cu 2018.

Totodată, clubul a reușit să reducă bugetul de salarii cu 170 de milioane, aducându-l la puțin peste 500 de milioane de euro, exact așa cum au sunat recomandările făcute de către UEFA.

În 2024 - 2025, Barcelona și-a propus să facă un profit de 5 milioane de euro. Pentru a-l realiza, mizează pe revenirea pe Camp Nou, programată pentru finalul anului, pe banii din drepturile de televiziune ale Ligii Campionilor, pe îmbunătățirea acordurilor de sponsorizare (250 milioane euro) și a vânzărilor BLM (125 milioane).

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Liga 2
Adrian Mititelu și-a anunțat decizia, după 24 de ore de „du-te-vino” cu Croitoru » Cine va conduce echipa la următorul meci + concluzia analizei interne: „Plecarea lui a însemnat prăbușirea”
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „E gata, fariști!”
Superliga
Hagi și Popescu au fost la Guvern, apoi a venit anunțul oficial: „E gata, fariști!”
Știm ora când se joacă Simona Halep - Arina Rodionova, la WTA Hong Kong
Tenis
Știm ora când se joacă Simona Halep - Arina Rodionova, la WTA Hong Kong

„E un fel de Sorana Cîrstea” » Din părinți români, un talent german a ales să se antreneze în România: „Mi-am dat seama că are mare potențial”

Ioan Varga a răbufnit la adresa jucătorilor lui CFR Cluj într-o discuție cu GSP: „Le dai bani și își bat joc de tine?!” » Anunță o măsură extraordinară: „Vom cumpăra o tehnologie din care să aflăm dacă jucătorii pierd nopțile”


Comentarii (1)
tk2014
tk2014  •  01 Octombrie 2024, 12:03

nu sunt fan barcelona, dar situatia arata semnificativ mai bine ca in anul revenirii lui laporta. amanetări de drepturi tv, taieri de salarii, renegocierea cu nike, un ochi inchis de tebas. omul, cu toate defectele lui, a facut ce a putut. iar datorie si profit / pierdere sunt doua lucruri diferite. o barcelona sanatoasa dpdv financiar e ok pt toata lumea.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează