INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

SPECIAL GSP Arta de a construi o echipă » Cum s-a reinventat un club din Premier League prin strategia „Moneyball”

foto: Imago
foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 08 ianuarie 2022 13:08 / Actualizat sambata, 08 ianuarie 2022 14:04

Într-o eră a fotbalului dominată de investiții masive, Brentford arată lumii că nu este nevoie de fonduri nelimitate pentru a atinge performanța.

„Pentru ca David să-l învingă pe Goliath, are nevoie de o armă diferită. Dacă ar folosi același tip de armă, cu siguranță ar pierde bătălia. Tu trebuie să găsești această armă. Despre asta este Brentford", declara cu ceva timp în urmă Rasmus Ankersen, cel care a fost în ultimii șapte ani directorul grupării londoneze.

În anul 2012, când se afla în liga 3 din Anglia, echipa a fost cumpărată de către Matthew Benham, un fan vechi care s-a îmbogățit de pe urma pariurilor sportive, folosind în favoarea sa statisticile detaliate. Succesul obținut aici l-a făcut să investească și în fotbal, unde rezultatele nu au încetat să apară. 

Condiția lui Cristiano Ronaldo pentru a rămâne la Manchester United: „Aveți grijă ce manager puneți!”
MANCHESTER UNITED
Condiția lui Cristiano Ronaldo pentru a rămâne la Manchester United: „Aveți grijă ce manager puneți!”

„Moneyball"

Premier League este un campionat în care investițiile sunt la nivel înalt, și nu doar în cazul cluburilor mari. Formații din subsolul clasamentului își permit să transfere pe sume de 30-40 milioane de euro. În pauza de vară care a urmat după promovare, Brentford s-a întărit cu câțiva jucători, dintre care cel mai scump a fost Kristoffer Ajer, fundaș central cumpărat de la Celtic cu 15 milioane. 

Niciodată însă achizițiile pe bani mulți nu au reprezentat strategia în vestul Londrei. Conducerea lui Brentford și-a pus în plan să învingă granzii din Premier prin intermediul tacticii „Moneyball".

Aceasta a fost inventată de Bill James  și presupune construirea unor echipe capabile de performanțe înalte cu bani puțini. James a observat că jucătorii sunt refuzați de cluburile importante din cauza unor lucruri care nu au legătură cu realitatea din teren: vârsta, viața extrasportivă, aspectul fizic, modul în care se descurcă în fața presei. A creat o strategie prin care, cu ajutorul unor formule matematice, se poate construi o formație puternică din sportivi valoroși și fără pretenții financiare ridicate. 

Succes în baseball

Strategia „Moneyball" a fost aplicată inițial în baseball. Folosită cu succes mai întâi de Billy Beane la Oakland Athletics, cea mai săracă echipă din Major League Baseball, care a stabilit în sezonul 2001-2002 recordul de victorii consecutive din istoria ligii, apoi de Boston Red Sox, care a reușit să rupă  „Blestemul Bambino" și să câștige titlul după o pauză de 86 ani, avându-l pe Bill James ca membru al staff-ului ce a construit team-ul câștigător.

Cei de la Oakland Athletics au primit o lovitură grea atunci când unii dintre jucătorii de bază au semnat cu cluburi mai bogate, care le ofereau beneficii financiare mai mari. Billy Beane a reușit să-i înlocuiască pe aceștia, folosind recrearea în agregat. În locul unui sportiv cu un procentaj de lovire a mingii ridicat, aceștia au adus 3 a căror medie a procentajului de lovire să fie egal cu procentajul jucătorului pe care l-au pierdut.

25 de filtre de scouting

Brentford s-a inspirat din aceste reușite și și-a creat propriul mod de cooptare a fotbaliștilor, urmărind anumite aspecte statistice care au ajutat-o. Dacă marile puteri cumpără de obicei tineri, după ce au avut evoluții extraordinare, „albinele" au folosit un mod diferit de a-și construi formația. Au monitorizat o mulțime de jucători de la echipe mai mici și, folosindu-se de cifre, i-au achiziționat pe cei în care au văzut un potențial de exploatat. 

Mulți dintre aceștia au confirmat la Brentford, unde au rămas în continuare, ajutând la promovare, sau au plecat la cluburi mai cunoscute, aducând un profit bun micuței grupări londoneze. Acest succes nu este însă ușor de obținut. Selecția a fost făcută minuțios de departamentul de scouting. Pentru a ajunge la prima echipă, jucătorii trebuie să treacă prin 25 de filtre de scouting.

Armonie totală

Staff-ul tehnic este, de asemenea, foarte bine pus la punct. Include analiști care monitorizează fiecare adversar și îi transmit antrenorului detalii tactice. Are oameni care îi ajută pe fotbaliști în viața extrasportivă. De exemplu, există un specialist care programează perioada de somn a jucătorilor, ca aceștia să poată da randament maxim.

Nu ne uităm la clasament ca să măsurăm performanța, ci pentru anumiți parametri oferiți de cifre. Să le spui oamenilor că un clasament minte e ca și cum le-ai zice că pământul este plat. Dar noi știm foarte bine cum să măsurăm performanța, tocmai de asta avem și succes. Există multe statistici în fotbal, trebuie să știi doar să le interpretezi 
- Rasmus Ankersen,  7 ani director tehnic la Brentford

Un alt lucru la care cei din staff sunt atenți este chimia echipei. Nu ar aduce niciodată un atacant care este extraordinar în jocul aerian, dar nu excelează la alte capitole, dacă nu ar avea mijlocași de bandă capabili să ofere centrări bune, care să-l ajute. Brentford trebuie să fie într-o armonie totală, piesele completându-se ca într-un puzzle.

12este locul ocupat de Brentford în acest moment în Premier League, cu 23 de puncte în 19 etape

„Căutăm fotbaliști dați afară de granzi"

Un alt aspect important. Specialiștii săi monitorizează evoluțiile tinerilor puși pe liber de cluburile mari și îi cooptează pe cei în care văd potențial. Sunt convinși că academiile faimoase se înșală față de anumiți jucători, renunțând la unii cu o frumoasă perspectivă. 

Rasmus Ankersen declara: „Dacă jucăm același joc nu vom câștiga niciodată. Căutăm fotbaliști dați afară de granzi. Sunt mulți tineri cu potențial lăsați fără contract. Cluburile greșesc pentru că iau decizii asupra unor jucători cu vârste foarte fragede. Noi îi monitorizăm și luăm o parte dintre ei. Nu vedem echipele din vârf ca pe adversari, ci ca pe colaboratori. Uitați-vă la Jamie Vardy, un jucător care a dat randament în Premier League, dar care a avut o explozie târzie, la 26 de ani! În trecut a fost refuzat de multe formații".

De când Brentford a ales să meargă pe acest drum, rezultatele nu au încetat să apară. Acum câțiva ani, clubul londonez era aproape necunoscut în elită. Astăzi, rezistă cu brio în cel mai puternic campionat din lume, reușind să pună probleme superputerilor și să ofere o altă abordare a fotbalului, într-o eră în care performanța este dictată de potența financiară a patronilor. 

213 milioane de eurovalorează lotul lui Brentford (transfermarkt.de); liderul City, de aproape 5 ori mai mult

Jucători cu care Brentford a făcut profit

Nume Sumă achiziție Club de la care a fost cumpărat Sumă vânzare Club la care a fost vândut Andre Gray 0,62* Luton 12,4 Burnley Ollie Watkins 7,2 Exeter 34 Aston Villa Neal Maupay 2 Saint-Etienne 22,2 Brighton Ezri Konsa 2,85 Charlton 13,3 Aston Villa Said Benrahma 1,7 Nice 24 West Ham Chris Mepham 0 Brentford B 13,6 milioane Bournemouth * Sumele sunt exprimate în milioane de euro.

Săracii sunt mai buni în dezvoltarea jucătorilor decât bogații. Pentru că echipele sărace nu au de ales
 - Rasmus Ankersen, 7 ani director tehnic la Brentford

VIDEO Cele mai tari goluri din meciurile Chelsea - Brentford

Citește și: 

CEO-ul Borussiei Dortmund, mesaj tranșant despre transferul lui Erling Haaland: „Nu va pleca în ianuarie”

Mbappe, Pogba, Bale, la liber! Cum arată primul 11 al vedetelor care pot pleca gratis în vară

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
sibelius
sibelius  •  08 Ianuarie 2022, 14:45

Daca ati ordona putin ultima parte ar fi perfect.

adriann_
adriann_  •  08 Ianuarie 2022, 14:28

Poate ar trebui reformulat un pic articolul avand in vedere ca strategia a fost prima oara aplicata la nivel inalt de Billy Beane (la Oakland) nu de Bill James. E mentionat si Beane mai jos, dar el are meritul de a fi vazut primul aplicabilitatea teoriei numite sabermetrics in baseball-ul pro. In rest, un articol binevenit, despre profesionisti cu idei bazate pe ratiune.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează