Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 04 noiembrie 2021 14:45 / Actualizat joi, 04 noiembrie 2021 16:48
Abby Wambach, 41 de ani, golgeterul absolut al naționalei feminine americane, dublă campioană olimpică și campioană mondială, cea mai bună jucătoare a lumii în 2012, a scos la lumină povestea unei cariere spectaculoase și a unei vieți pline de suferință.
Abby Wambach. Golgeterul golgeterilor naționalei americane. O mare campioană, excelentă jucătoare, cu o ambiție uriașă, generoasă față de colege, pe teren și în afara lui, mereu în luptă pentru promovarea fotbalului feminin. Dar aceasta este și povestea unei suferințe teribile în copilărie și adolescență.
Neapreciată, permanent criticată de mamă, lipsă de iubire care a afectat-o profund în viață, făcând-o să treacă prin încercări cumplite. A devenit un atacant extraordinar, performant, perfecționist, însă un om măcinat de teamă, neînțeleasă în dragoste de iubitele sale, lovită de depresie, dependentă de alcool, de medicamente, de droguri. Oprită de poliție, arestată, încătușată, după ce s-a urcat la volan, deși băuse.
„Mi-e teamă de moarte de femeia asta"
Conflictul cu mama era înspăimântător. Și-a amintit cu frică de „Privirea". Privirea necruțătoare a părintelui, „o tirană. Mi-e teamă de moarte de femeia asta". Până într-o zi, când a urlat la ea: "Aș vrea să mori!". Revoltată împotriva mamei, împotriva ei, împotriva a tot ceea ce i se întâmpla.
Se răzbuna pe corpul său: „Îl provoc să văd cât pot abuza de el... Înainte de antrenament mănânc 15 rulouri cu pizza și apoi alerg un kilometru și șase sute de metri în viteză. Vomit după finiș. Conduc un Jet Ski direct într-o furtună cu descărcări electrice. Fumez iarbă și descopăr că sunt capabilă să beau cantități copioase de bere".
Abby Implicata vs Abby Relaxata
A jucat fotbal și a făcut totul să învingă, să cucerească trofee, dintr-o disperată dorință de a fi acceptată, apreciată de cei din jur, de ea însăși: „Câștig și poate că mă vor iubi. Câștig și poate că mă voi iubi și eu, în sfârșit". I-a fost foarte greu, pentru că, recunoștea în cartea sa biografică, „Mai departe", "sunt în zodia Gemeni și am, într-adevăr, două personalități conflictuale.
Pe urmărul meu drept se află Abby Implicata, responsabilă, dedicată, serioasă, care vrea să-și perfecționeze tehnica și să rămână în formă, întotdeauna conștientă de rolul ei de lider al echipei.
Pe umărul stâng, șoptind suficient de tare cât să-mi umple ambele urechi, se află Abby Relaxata, rea și rebelă, care argumentează cu pricepere că dacă lasă fotbalul să devină prioritar în fața oricărui aspect al existenței sale, nu va putea juca deloc".
Fractură de tibie și peroneu înaintea Olimpiadei
În cele din urmă, pasiunea pentru fotbal a învins totul. Mingea i-a oferit „siguranță, încredere", pe care nu le găsea în altă parte. A cucerit aurul olimpic și la 24 de ani (2004), marcând golul victoriei în finală, și la 32 (2012). Și aurul mondial la 35 de ani (2015).
A fost aleasă de FIFA cea mai bună jucătoare a lumii în 2012. A depășit clipele dificile ale unei grave accidentări - fractură de tibie și peroneu - chiar înaintea Jocurilor din 2008, transformându-se în liderul de acasă, cu un mesaj tulburător pentru colege.
Iată o mică parte din el: „Priviți în jur prin cameră! Priviți-vă în ochi! Este echipa care va câștiga aurul și nu vă puteți îndoi nicio secundă. Da, veți greși. Da, veți fi emoționate. Da, veți primi goluri. Nu este vorba despre ce se întâmplă, ci despre cum reacționați la ce se întâmplă. Jucați pentru a vă autodefini, jucați ca să vă lăsați amprenta asupra acestui sport".
Și ea le-a propulsat spre acel loc 1 la Olimpiadă.
„Dacă joci ca o fată, înseamnă că ești tare"
Iar la final, la al patrulea și ultimul său Mondial, de retragere, a fost „liderul de pe bancă" spre titlu. Nu mai juca din primul minut, era mai mult rezervă, dar le-a vorbit coechipierelor, le-a sfătuit, le-a încurajat și împreună au fost campioane. Ea, Abby Wambach, a fost una dintre campioanele primite la Casa Albă.
Președintele Barack Obama s-a înclinat în fața ei, în fața lor: „Au inspirat milioane de fete să viseze mai mult și, apropo, au inspirat milioane de băieți să privească diferit fetele - ceea ce mi se pare la fel de important. Echipa aceasta a învățat toți copiii Americii că dacă joci ca o fată, înseamnă că ești tare".
Abby Wambach: 1,80 m, 81 kgForța naturii din Rochester, New York
184 de goluria marcat Abby Wambach, cea mai prolifică jucătoare din istoria naționalei feminine americane
0,72este media reușitelor pe meci a atacantului pentru țara sa, cea mai bună a selecționatei "Stars and Stripes"
73de pase decisive a oferit Abby în tricoul alb al naționalei americane, pe locul 3 într-un clasament al assisturilor
255de partide a jucat Wambach pentru reprezentativa SUA de fotbal feminin timp de 14 ani, între 2001 și 2015
Best seller New York Times
Biografia lui Abby Wambach, "Forward" (Mai departe), lansată în septembrie 2016 în Statele Unite, a fost best seller pentru New York Times. În România a apărut la Pilot Books, o editură care promovează cărțile cu tematică sportivă.
Citește și:
Raluca Olaru poate juca la Turneul Campioanelor: „Un mod frumos de a încheia acest an foarte bun”
„Țara lui Trent” » Secretul lui Liverpool e fundașul-extremă. Creatorul de goluri