INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Le Havre! De la fotbal hibrid la triplă campioană națională

Articol de - Publicat sambata, 10 august 2019 13:24

GSP.RO scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Le Havre, prima echipă de fotbal din Franță, apărută în 1872.  

Le Havre evoluează în prezent în al doilea eșalon francez, dar nu reușește să obțină și promovarea, menținându-se în primele 10 echipe. În prezent e pe locul 6, însă sezonul precedent a terminat pe 7, iar acum doi ani pe locul 4.  

Fotbal hibrid  

Începuturile clubului sunt, însă, mult mai interesante. La doar 10 ani după apariția primei echipe din Anglia, acest sport nou a ajuns și în Franța, fiind adus de britanicii care soseau în portul orașului.  

Prima echipă s-a format în cadrul Le Havre Football Club, un club sportiv care la bază avea echipe de rugby și de atletism. Deoarece rugby-ul era mult mai bine înțeles și apreciat de către francezi, o perioadă s-a jucat un fotbal hibrid. Meciurile se disputau între jucătorii din aceeași echipă, iar regulile erau amestecate cu cele de la rugby, așa că ieșeau partide de fotbal-rugby.  

Regulile s-au mai limpezit în 1873, an în care echipa de fotbal a clubului s-a deplasat în Anglia, la Southampton, unde a disputat un amical cu Portswood Park FC. Partida amicală s-a disputat după regulile care au stat la baza fotbalului actual, așa că a început să fie trasată o linie clară între rugby și fotbal.  

Printre primele forțe ale Franței  

În toamna anului 1884 s-a schimbat structura, dar și denumirea clubului. Membrii au decis ca echipa să se numească Le Havre Atheltic Club și să fie un club omnisport, cu secții de hochei pe iarbă, tenis, cricket și fotbal.  

O bună perioadă, însă, echipa de fotbal a jucat doar meciuri amicale între propriii jucători sau împotriva unor echipe formate ad-hoc, posibilitatea unei partide cu alte cluburi de fotbal fiind redusă. 

Când au început să apară alte echipe în Franța, Le Havre era deja o echipă de temut și unul dintre cele mai organizate cluburi. 

3 titluri în palmares  

Din sezonul 1893/1894 au început să se dispute campionate la nivel național în Franța, însă la nivel amator. Inițial, în acest campionat au participat doar echipele de fotbal din Paris.  

Abia în sezonul 1893/1894 USFSA (asociația organizatoare) a invitat în competiție și echipele din provincie. S-au înscris doar Le Havre și Iris Club Lillois (predecesoarea actualei Lille, din Ligue 1). Cele două ar fi trebuit să dispute un meci de baraj, iar câștigătoarea să joace finala cu campioana Parisului.  

În finală, clubul din Normandia ar fi trebuit să joace cu Club Français, însă echipa pariziană a refuzat să se prezinte la meci, așa că USFSA a desemnat-o campioană pe Le Havre. Primul titlu din palmares! 

Al doilea titlu a fost câștigat după același format: campioana echipelor din provincie juca cu campioana din Paris finala pentru titlu. În semifinale, Le Havre a învins-o pe US Tourcoing cu 4-0, iar în finală a dat peste același Club Francais, care de această dată s-a prezentat la meci, însă a pierdut cu 0-1.  

În următorul sezon, au ajuns din nou în finală, însă de această dată au pierdut contra Standard Athletic Club. Inițial finala s-a încheiat cu scorul 1-1, însă la rejucare Standard s-a impus cu 6-1.  

Următoarele sezoane nu au fost la fel de strălucite, Le Havre ajungând cel mult până în semifinale.  

Campionatul a fost întrerupt de Primul Război Mondial, însă a fost reluat timp de un sezon în 1918/1919, ediție care a asigurat al treilea titlu pentru echipa din nordul Franței.  

De această dată, Le Havre și-a început parcursul încă din optimi, trecând de Stade vélo club Abbeville (2-0), RC Paris (1-0) și Club Sportif et Malouin Servannais (4-0). Finala a fost disputată contra Olympique Marseille, echipă pe care a învins-o cu 4-1! 

Cluburi uitate: Le Havre! De la fotbal hibrid la triplă campioană națională

Le Havre în epoca fotbalului profesionist  

Ulterior, însă, nu s-a mai jucat fotbal la nivel național în Franța timp de șapte ani. A fost o încercare de relansare a competiției în perioada 1926-1929, după care o nouă pauză de trei ani.  

Din 1932, Ligue 1 a fost reluată în format profesionist, cu meciuri disputate în sistem campionat, un nivel cu care Le Havre nu a mai ținut pasul. De atunci, clubul a prins doar 24 de sezoane în prima ligă, cel mai bun rezultat fiind locul 3 în sezonul 1950/1951.  

În schimb, are mult mai multe prezențe în Ligue 2, eșalon pe care l-a și câștigat în cinci rânduri.  

La capitoul performanțe intră și Cupa Franței, cucerită în sezonul 1958/1959, după o finală disputată contra FC Sochaux, scor 3-0.  

În ultima perioadă însă, performanțele importante au lipsit de la Le Havre, echipă care se remarcă mai mult prin constanța de a se menține în Ligue 2.  

2008/2009e ultimul sezon în care Le Havre a jucat în Ligue 1. A retrogradat de pe ultima poziție. Precedenta prezență în Ligue 1 datează din 2002/2003 când, la fel, a retrogradat imediat

Jucători importanți

  • Steve Mandanda
  • Ibrahim Ba
  • Jean-Alain Boumsong
  • Eduardo Di Loreto
  • Vikash Dhorasoo
  • Lassana Diarra
  • Anthony Le Tallec
  • Benjamin Mendy
  • Florent Sinama-Pongolle
  • Paul Pogba
  • Riyad Mahrez

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig,FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (3)
katta
katta  •  10 August 2019, 16:32

O pată de lumină în sfârșit

educatorgsp
educatorgsp  •  10 August 2019, 14:33

Rareori avem o insulita intr-un ocean de mizerie care a devenit aceasta fituica. Bravo Bogdane, mi-a placut articolul, felicitari!

110050670309137
Ion Ion  •  10 August 2019, 14:24

Las pe Oprisan sa se ocupe de trecut, voi spiruharetistii nu va prea pricepeti. Oricum, bravo pt initiativa. Totusi esti la un nivel peste colegii tai gigisti si cancanisti care se laudau acu vreo 1o ani ca " le pasa de sport, poate prea mult"!, muncind pentru gsp.ro, aka ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează