Articol de GSP - Publicat marti, 20 septembrie 2016 12:22
Jocul bazat pe angajament fizic din Premier League este o constantă a campionatul englez, însă noi studii arată că echipele nu-și protejează suficient fotbaliștii.
Luke Griggs, purtătorul de cuvant al "Headway Charity", o organizație ce se ocupă cu tratarea afecțiunilor apărute în urma unor contuzii sau lovituri în zona capului atenționează: "De prea multe ori în ultimele sezoane am observat jucători trimiși în teren la foarte scurt timp după ce au suferit accidentări la cap".
Loviturile de acest gen sunt foarte frecvente în Anglia, unde chiar etapa trecută Anthony Martial s-a ciocnit violent cu Daryl Janmaat. Chiar și așa, francezul a mai continuat timp de 10 minute, dar a fost schimbat după ce avea amețeli în urma loviturii.
Într-un interviu acordat cotidianul englez "The Sun", același Luke Griggs precizează :"Un jucător care a suferit o lovitură în zona craniului are nevoie de cel puțin 14 zile de repaus. În cazul în care fotbalistul este expus la o a doua situație de acest gen, el poate suferi leziuni periculoase care îl vor afecta pe termen lung."
Discuția pe această temă este cu atât mai problematică cu cât federația engleză a impus un "doctor de tunel", la a cărui expertiză să se poata apela în cazuri extreme. Totuși, acesta nu are voie să intervină fără acordul staff-ului medical al echipelor.
"Necesitatea consultării "medicului de tunel" nu poate fi pusă la îndoială. Abilitațile lui pot fi cruciale în protejarea fotbaliștilor și de aceea este vital ca el să fie parte integrată în jocul de fotbal".
Hugo Lloris, Dejan Lovren sau Thibaut Courtois sunt doar câteva exemple de jucători ce au suferit lovituri la cap în ultimii 3 ani, dar au fost re-introdusi în joc într-un timp relativ scurt.