INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

Comentariu Andrei Niculescu » Mai avem nevoie și de fotbal? De ce reluarea competițiilor înseamnă un pas spre normalitate

foto. Guliver/Getty Images
foto. Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat joi, 23 aprilie 2020 12:00

Una din puținele părți bune ale acestei părți negre din viețile noastre este că avem ceva mai mult timp la dispoziție pentru lucruri pe care înainte de pandemie le plasam mai pe la mijlocul ierarhiei noastre de priorități.

Filmele, de exemplu. Există pe Netflix un serial, "The English Sport", tradus la noi "Sportul Englez". Nu vă speriați, nu-mi propun să fac aici analiză de film, deși în lipsa fotbalului poate că s-ar găsi loc. Mai ales că mini-seria respectivă are chiar fotbalul în prim plan, mai exact începuturile sale, atunci când "era un sport de amatori, dominat de echipele înaltei societăți". 

În chiar primul episod, o replică dintr-un dialog mi-a atras atenția. "Oamenii n-au nevoie de banii ăștia?, a sunat o întrebare. La care răspunsul a fost: "Poate că da. Dar au nevoie și de fotbal". 

De ce trebuie să jucăm

N-o să pătrund absolut deloc în scenariu, n-o să explic contextul acelui dialog. Poate că v-am stârnit într-un fel curiozitatea și veți căuta să vedeți "Sportul Englez" pentru a înțelege un pic din impactul pe care fotbalul îl are asupra vieților noastre. L-a avut încă de-atunci, acțiunea începe undeva în 1879, și-l are infinit mai mult astăzi.

Constatarea de mai sus devine azi o temă de dezbatere. Trăim vremuri grele, nu cred că are rost să mai explic de ce. Lumea fotbalului, scuturată și ea serios de acest virus, caută soluții pentru reluarea activității. Se propun idei, se conturează datele, dar întâi de toate se calculează pierderile ce-ar putea rezulta din înghețarea competițiilor. Totul se învârte în jurul cuvântului "trebuie". 

Dar oare chiar trebuie? E o întrebare bună. Mai avem nevoie și de fotbal în aceste zile în care avem nevoie de atâtea altele. Rămâne fotbalul cel mai important lucru dintre lucrurile cel mai puțin importante? Se zice că Jorge Valdano ar fi spus asta, alții pretind că Arrigo Sacchi, în fine, nu asta e esențial acum. Ci ideea în sine. 

Ne așteaptă o vară fierbinte

Eu cred că da. Chiar dacă oamenii politici din unele țări, care acționează însă de multe ori în jurul propriului interes, încă se mai gândesc. Eu cred că fotbalul trebuie să revină, fie și numai pentru că prin fotbal putem să facem un pas spre normalitate.

Va fi un fotbal mai tăcut, fără zgomotul tribunelor, fără oameni în jurul gazonului. Dar pasiunea nu poate avea mască, ea există, iată, din secolul 19 și chiar de pasiunea asta avem nevoie pentru a simți că trăim din nou. 

De adrenalina unui gol marcat de echipa favorită, de bucuria unui succes, chiar și de amărăciunea unui eșec. Toate astea fac parte din viața noastră, toate aceste reacții ale creierului ce se transformă ulterior în sentimente ne diferențiază pe noi oamenii de roboți. Va fi o vară fierbinte. 

Vom avea fotbal în iulie și august, probabil că mult, probabil că zilnic. Eu unul abia aștept, chiar dacă un meci fără public e mult mai greu de comentat. Cu siguranță e și mult mai greu de jucat. Dar va fi și asta e tot ce contează. Fiindcă viața fără fotbal e prizonieră a fricii.

P.S. Dacă tot am plecat în construcția acestui text de la un serial, îmi permit să vă mai dau un pont. Au apărut primele episoade din "The Last Dance", tradus la noi "Cântecul de lebădă". Tot pe Netflix. E despre baschet și despre Michael Jordan. Și e de neratat Iar acum îmi dau seama de un lucru. Înlocuiți mai sus cuvântul fotbal cu baschet. Sau cu oricare alt sport. E același lucru. Da, avem nevoie și de baschet, și de tenis, handbal, hochei! Avem nevoie să simțim iarăși că trăim!

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

„The Terminal” reloaded » Blocați în aeroport la Frankfurt, doi fotbaliști dorm pe jos și mănâncă de două ori pe zi!

Un star din Premier League câștigă 350.000 de lire pe săptămână și are vilă de 10 milioane, dar refuză tăierea salariului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (5)
sorinache
sorinache  •  23 Aprilie 2020, 14:56

Mai era o replică celebră în filmul românesc Totul despre fotbal. Directorul fabricii le spune conducătorilor echipei de fotbal, fără semne de punctuație :"Noi avem nevoie de fotbal". Iar aceștia se chinuiau să înțeleagă ce a vrut directorul să spună, "Noi avem nevoie de fotbal. " sau "Noi avem nevoie de fotbal? "

foitapescareasca
foitapescareasca  •  23 Aprilie 2020, 14:32

Revin cu o rugăminte,apropo de anii '70. Dacă tot nu avem fotbal acum, de ce nu faceți o retrospectivă cu mari meciuri ale anilor 70 și 80? Sau despre mari echipe ale acelor ani? Leeds United-ul anilor 69-75 sau Liverpool-ul din 77-85? Că despre Ajax și Bayern din acei ani s-a tot vorbit.... Uite,meciuri care vor rămâne în istorie: Liverpool vs. Saint Ettiene, parca 1977,cand francezii jucau formidabil... Sau, de ce nu, meciuri cu echipe românești, un Dinamo - Inter din 1981 sau Dinamo - Eintracht Frankfurt, parca 1979 sau Steaua- Young Boys Berna 6-0, când Marcel Raducanu râdea în hohote în timp ce-i dribla pe elvețieni...

foitapescareasca
foitapescareasca  •  23 Aprilie 2020, 14:04

Salut, Andrei. Serialul se numește "The English Game". Nu că ar conta prea mult în economia celor scrise de tine, dar parcă sună mai bine "Game", mai ales că este jocul lor. Interesant este ca, la 1879, fotbalul devenea deja profesionist, prin cei 6 pounds pe săptămână pe care-i primea scoțianul Suter. Peste vreo 80 de ani, în 1967, Celtic Glasgow lua Cupa Campionilor Europeni, 2-1 cu Inter, într-o perioadă în care vedetele scoțiene câștigau 30 pounds pe săptămână. Putem vorbi așadar despre ritmul lent în care au crescut, pe atunci, salariile la vârf ale profesioniștilor. Astăzi, Sterling câștigă 200,000 pounds pe săptămână. Știu ce o sa-mi spui. Că piața liberă, că oferta și cererea etc. Totuși : creștere de 5 ori în 80 de ani vs creștere de 6,500 ori în următorii 50 de ani. Parca e prea mult. După părerea mea, este unul dintre motivele pentru care actualul "The English Spirit" al fotbalului nu mai seamănă deloc cu cel al anilor '70. Ca să nu fie vreo confuzie, mă refer la spiritul fotbalului englez. Altfel, cele bune.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close