Articol de GSP - Publicat vineri, 15 octombrie 2021 18:05 / Actualizat vineri, 15 octombrie 2021 18:05
Jurgen Klopp, antrenorul lui Liverpool, a vorbit deschis despre subiectul momentului în Premier League: Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle.
„Sunt probleme legate de drepturile omului. Așteptam o reacție din partea Premier League, n-a venit. La începutul anului, a fost o ceartă uriașă cu privire la Super Liga Europei. Acum, se creează cam în același mod o superechipă. Va fi al 3-lea club deținut de un stat. Asta trebuie să confruntăm toți.
Însă nu sunt atât de îngrijorat. În 2019, când am câștigat Liga Campionilor, erau alte două țari implicate în fotbal (n.r. - Qatar și Emiratele Arabe Unite, care pompează sume imense la PSG, respectiv Manchester City). Dar mai importante decât banii sunt deciziile. Newcastle nu e foarte sigură că va rămâne în Premier League în acest an. Iar o retrogradare ar încetini procesul”, a declarat Klopp într-o conferință de presă.
🗣️ "A few months ago we had a massive issue with 12 clubs trying to build a Super League... this is pretty much the same."
— Sky Sports News (@SkySportsNews) October 15, 2021
Jurgen Klopp questions what the Saudi takeover at Newcastle will mean for football, comparing it to the Super League. pic.twitter.com/juJHMCKBCi
Proteste masive după cumpărarea lui Newcastle: „Criminalii își spală reputația și murdăresc sportul”
Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite a devenit proprietarul clubului Newcastle, plătind 415 milioane de dolari. E cel mai bogat patron din fotbal, dar și cel mai controversat. În umbră stă Mohammed bin Salman, prințul moștenitor saudit, acuzat de încălcarea gravă a drepturilor omului: răpiri, tortură și crime!
La Newcastle, în fața stadionului "St James' Park", fanii alb-negrilor au sărbătorit. Se bucură că au scăpat de Mike Ashley, proprietarul clubului din 2007, având acum cel mai bogat patron din fotbalul mondial.
Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), care a achiziționat 80% din acțiunile "coțofenelor" cu 415 milioane de dolari (celelalte 20 de procente aparțin, în mod egal, PCP Capital Partners și RB Sports & Media), controlează 400 de miliarde de dolari. Peste Fondul de Investiții în Sport al Qatarului (QSI, 300 de miliarde $), care deține PSG, și mult deasupra șeicului Mansour (Man. City, 30 de miliarde $).
Mohammed bin Salman, cel mai puternic în Arabia Saudită
Ca imagine, noul președinte al grupării engleze, este Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul PIF, însă în spatele acestui fond este chiar Mohammed bin Salman, 36 de ani, prințul moștenitor saudit, vicepremierul, ministrul apărării și cel care coordonează problemele politice, economice și de securitate ale regatului. Cel mai puternic în Arabia Saudită. Dar și extrem de controversat, acuzat de multe voci și organizații din afara țării de încălcarea gravă a drepturilor omului, de răpiri, tortură și crime.
Liga engleză s-a mulțumit doar cu răspunsul oficial, că Newcastle nu va fi proprietatea statului saudit și că beIN Sports, postul qatarian care are drepturile de televiziune pentru Premier League în Golful Persic, nu mai este interzis la Riad. Și a acceptat tranzacția refuzată în 2020.
„Trebuie să spună NU criminalilor”
Hatice Cengiz, soția ziaristului saudit Jamal Khashoggi, un fervent contestatar al lui Mohammed bin Salman, ucis în octombrie 2018 la cererea lui MbS în consulatul de la Istanbul, a protestat vehement.
"La câteva zile de la a treia comemorare a asasinatului, e îngrozitor să aflu că prințul moștenitor reușește ceea ce caută de mult timp: să-și spele reputația și să murdărească sportul", a declarat Cengiz. "Nici acum nu s-a făcut dreptate. Cer ligii engleze să le arate ucigașilor că aceste crime nu pot fi spălate. Trebuie să spună Nu criminalilor".
La rândul său, directorul general al organizației Amnesty International UK, Sacha Deshmukh, a dezaprobat afacerea: "Sub Mohammed bin Salman, situația rămâne dezastruoasă în Arabia Saudită. Criticii guvernului, militanții feminiști, șiiți și cei ce apără drepturile omului sunt hărțuiți și aruncați în închisoare după procese-mascaradă". Chiar uciși, ca în cazul lui Jamal Khashoggi.
Citește mai multe știri din fotbalul internațional:
Un star de la City l-a iritat pe Guardiola: „Nu-i convine? Eu nu fac echipa pentru el!”