Articol de GSP - Publicat sambata, 06 martie 2021 08:59 / Actualizat sambata, 06 martie 2021 10:41
Cotidianul britanic The Guardian publică o opinie avizată, în care subliniază durerea pe care o simte familia celebrităților din sport când sunt puse în circulație imagini macabre cu persoanele iubite decedate. Și întreabă: care e limita?
„În weekendul trecut, văduva lui Kobe Bryant, Vanessa, a cerut departamentului de poliție din Los Angeles să dezvăluie numele persoanelor care au făcut sau au dat publicității fotografii ale locului accidentului elicopterului unde au murit 9 persoane, inclusiv soțul și fiica ei, Gianna. Vanessa a dat în judecată departamentul șerifului, fiindcă «în fața unui moment de o durere inimaginabilă, nu mai puțin de 8 adjuncți ai șerifului, ajunși la locul accidentului, și-au scos telefoanele mobile personale și au făcut fotografii ale copiilor morți, părinților și antrenorilor. Adjucții au făcut aceste fotografii pentru propria lor satisfacție personală»”. Aceasta este premisa de la care pleacă articolul semnat de Jonathan D Gelber, un chirurg ortoped și specialist în medicină sportivă.
„Curiozitatea morbidă poate fi exploatată ușor în afișări și clickuri”
Guardian aduce aminte de un alt caz foarte mediatizat, cel al pilotului de NASCAR Dale Earnhardt, decedat într-o cursă din februarie 2001. Atunci, a existat o controversă asupra felului în care a murit Earnhardt, iar jurnaliștii au cerut o copie a dosarului de autopsie, care conținea fotografii și detalii despre raportul legistului. Pentru a proteja familia, guvernatorul statului Florida a promulgat pachet de legi Dale Earnhardt, care interzicea publicarea în media a fotografiilor cu sportivi celebri morți, pentru a proteja rudele. Mulți au spus că legea interzice informarea corectă a publicului.
Deși Guardian nu-l menționează, cazul seamănă izbitor cu cel al răposatului Diego Maradona. Argentinianul a murit anul trecut și angajații de la firma de pompe funebre și-au făcut selfieuri cu corpul neînsuflețit al starului argentinian. Acestea au umplut internetul.
- Prin urmare, când a face fotografii este unul dintre cele mai simple lucruri de pe planetă, deoarece aproape oricine are în buzunar un smartphone, autorul subliniază un conflict de natură legală între dreptul la intimitate al victimei și al familiei victimei și dreptul la informare publică;
- „Difuzarea de fotografii sensibile de la moartea unei vedete este la doar un click distanță. Curiozitatea morbidă poate fi acum ușor exploatată în vizualizări și clickuri. Potrivit șerifului din Los Angeles, Alex Villanueva, polițiștii prezenți la fața accidentului din cazul Kobe Bryant au făcut între ei schimb de fotografii și cel puțin una dintre imagini a fost distribuită în afara departamentului”, notează autorul;
În ianuarie, în California, guvernatorul a semnat un pachet de legi denumit după Kobe Bryant. Acesta „își propune să interzică primilor respondenți să facă fotografii ale victimelor în alte scopuri decât cele legitime pentru forțele de ordine. Nerespectarea legii poate duce la o contravenție sau la o amendă de până la 1.000 dolari americani. Pe lângă proces, Vanessa Bryant a cerut eliberarea numelor ofițerilor, însă biroul șerifului a răspuns că ar fi potențial periculos pentru ofițerii implicați. Că numele lor ar fi la un click distanță pe internet. Desigur, și pozele sunt tot la un click distanță”.
Autorul încheie cu o întrebare importantă pe care societatea trebuie să și-o pună în astfel de cazuri: „Întrebarea care se află în fața noastră este în ce măsură ar trebui să limităm distribuirea de fotografii sau videoclipuri cu vedete moarte? Unde intră în conflict libertatea presei sau a internetului cu suferința familiilor celor care au fost vedete?”