Articol de Theodor Jumătate - Publicat sambata, 10 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 09 noiembrie 2012 20:21
Fostul mare fotbalist tocmai şi-a lansat ediţia în spaniolă a cărţii "Stelele mele negre", spunînd în interviul pentru Mundo Deportivo: "Oamenii nu se nasc rasişti. Devin rasişti din cauza mediului".
Lilian Thuram nu a fost doar o legendă în fotbal. A fost mereu o Voce, care s-a luptat împotriva rasismului şi pentru drepturile imigranţilor în Franţa. O voce devenită tot mai puternică, mai ales după publicarea cărţii "Stelele mele negre", în paginile căreia fostul campion mondial şi european evocă destinul a 50 de inventatori, filosofi, poeţi, sportivi şi politicieni de culoare.
"Am ignorat istoria, pentru că nu menţiona decît sclavagismul în dreptul nostru. Istoria negrilor, astfel prezentată, nu era decît o vale a plîngerii şi a armelor. Puteţi să-mi spuneţi un om de ştiinţă negru? Un explorator negru? Un filosof negru? Un faraon negru? Dacă nu ştiţi, oricare ar fi culoarea pielii voastre, această carte este pentru voi. Stelele mele m-au ajutat să evit victimizarea, să fiu capabil să cred în Om şi, mai ales, să cred în mine", scrie Thuram în "Mes etoiles noires", o carte apărută în 2010 în Franţa şi a cărei ediţii în spaniolă tocmai a fost lansată. De aici, de la "Mis estrellas negras", porneşte interviul din Mundo Deportivo.
"Oricare ar fi culoarea sa, omul va avea mereu 639 de muşchi, 5 litri de sînge şi va fi similar genetic cu alţii în proporţie de 99,9%" (Lilian Thuram, citat din cartea sa)
- De ce ai scris această carte?
- Cînd eram fotbalist, oamenii îmi cereau autografe şi îi întrebam înainte: "Cînd a fost prima oară cînd vi s-a vorbit în şcoală despre negri?". Majoritatea mi-a răspuns: "La lecţia despre sclavagism". De aceea, e normal ca oamenii să aibă prejudecăţi. Încerc să schimb această manieră de gîndire.
Exemplul cu vaca neagră şi vaca albă
- Cînd ai simţit ce înseamnă rasismul?
- M-am născut în Guadelupa şi am ajuns la Paris la nouă ani. Exista la acea vreme un desen animat cu două vaci: una neagră şi alta albă. Prima era proastă, a doua era deşteaptă. Iar copiii mă strigau după numele vacii negre. Atunci am început să mă întreb de ce există discriminarea. Clasificarea după rase este făcută pentru a spune că unii sînt inferiori. Oamenii se uită la culoarea pielii pentru că există un trecut. Nimeni nu se naşte rasist. Devine rasist din cauza mediului.
"Un coleg a vrut să se bată pentru mine"
- Ai fost insultat în timpul meciurilor?
- In Italia, un adversar a făcut o aluzie la culoarea mea, iar un coleg a vrut să sară la bătaie pentru mine. L-am liniştit. I-am zis că nu s-a întîmplat nimic.
- Dar îi înţelegi pe cei care pleacă de pe teren după ce sînt jigniţi?
- Un jucător negru nu trebuie să fugă niciodată. Altfel ar recunoaşte că suferă. Pentru a nu suferi, trebuie să înţelegi ce este rasismul.
- Ar fi bine să se suspende partidele?
- Da, ar fi soluţia corectă.
Îl contrazice pe Eto’o
- Şi dacă jucătorii albi ar părăsi arena?
- Ar fi chiar un exemplu! Să afirmăm că nu putem juca într-un asemenea mediu. Nu din solidaritate cu un negru insultat, ci ca răspuns la ce se întîmplă în jurul nostru.
- Eto’o spunea odată: "Să alergi ca un negru pentru a trăi ca un alb". E o afirmaţie rasistă?
- Ar sugera că albii se nasc şi sînt bogaţi, ceea ce nu e adevărat. De aceea nu înţeleg ideea sa. Plus că nu toţi negrii aleargă la fel. Kenyenii trăiesc şi se antrenează la altitudine, de aceea cîştigă la cursele pe distanţe mari. În schimb, senegalezii nu se dedică maratonului.
"Egalitatea e o bătălie"
- Ai un antidot la rasism?
- O persoană rasistă nu este o persoană rea. Are doar prejudecăţi. Pentru a gîndi clar şi liber e necesar să ştim ce s-a petrecut în trecut. Egalitatea e o bătălie, care a fost şi este încă în Europa. Oamenii au zis la un moment dat: "Ajunge! Să nu mai vorbim despre culoarea pielii!". E nevoie de curaj pentru a schimba lumea.
Bubka, steaua lui albă
- Curajul lui Abidal este un exemplu pentru lupta antirasismului?
- Da. Lumea nu îl vede ca pe un negru, ci ca pe un simbol al tuturor culorilor. E un model. Eşti considerat negru cînd nu eşti cunoscut. În clipa în care eşti cunoscut, devii un Abidal. Cheia este să nu tratezi oamenii după culoarea pielii.
- Cine ar putea fi steaua ta albă?
- Îmi place mult Serghei Bubka. Nu avea rival la săritura cu prăjina, dar voia să se autodepăşească.
"Oamenii Zoo"
Cartea sa nu este singura cale de a lupta împotriva rasismului. În noiembrie 2011, Thuram a fost curator al unei expoziţii la Musee du quai Branly, din Paris, intitulată "Oamenii Zoo: Invenţia Sălbaticului". O temă ce începea de la parada indigenilor brazilieni Tupinamba la intrarea Regelui Henric al II-lea al Franţei la Rouen în 1550 pînă la spectacolul băştinaşilor din Congo la Bruxelles, în 1958.
2 este numărul marilor competiţii cîştigate de Thuram cu "naţionala" Franţei: CM 1998 şi CE 2000; în 2006, a fost vicecampion mondial
9 trofee a cucerit Thuram la club; cele mai importante: două titluri în Serie A (Juventus, 2002, 2003) şi Cupa UEFA (Parma, 1999)
142 de meciuri a jucat pentru echipa "cocoşilor galici" în 13 ani şi 301 zile (1994-2008); este cel mai selecţionat fotbalist din "naţionala" Franţei
"Cînd eram mic, exista în Franţa un desen animat cu două vaci: una neagră şi alta albă. Prima era proastă, a doua era deşteaptă. Iar copiii mă strigau după numele vacii negre" (Lilian Thuram)
"Un jucător negru nu trebuie să fugă niciodată cînd este abuzat rasist. Altfel ar recunoaşte că suferă" (Lilian Thuram)
"O persoană rasistă nu este o persoană rea. Are doar prejudecăţi. Pentru a gîndi clar şi liber e necesar să ştim ce s-a petrecut în trecut" (Lilian Thuram)
"Eşti considerat negru cînd nu eşti cunoscut. În clipa în care eşti cunoscut, devii un Abidal. Cheia este să nu tratezi oamenii după culoarea pielii" (Lilian Thuram)
CV - Thuram
- Vîrsta: 40 de ani
- Post ca jucător: Fundaş central sau dreapta
- Cluburi: Monaco (1990-1996), Parma (1996-2001), Juventus (2001-2006), Barcelona (2006-2008)
- Meciuri: 193 în Franţa (11 goluri), 395 în Italia (două goluri), 57 în Spania
- Retras: 26 iunie 2008
- După retragere: Membru în Consiliul director al federaţiei franceze, membru al Înaltului Consiliu francez al Integrării, ambasador UNICEF