Articol de Adrian Jitea - Publicat joi, 15 iunie 2023 00:26 / Actualizat joi, 15 iunie 2023 00:33
Croația a învins Olanda, scor 4-2 după prelungiri (2-2 în timpul regulamentar) și s-a calificat în finala Ligii Națiunilor. Meciul a avut de toate, două penalty-uri dictate de Istvan Kovacs, răsturnări de situație și o reușită dramatică la ultima fază a timpului regulamentar.
- Cealaltă semifinală, Spania - Italia, este programată joi, de la ora 21:45.
- Ultimul act al Final Four-ului e programat duminică, ora 21:45, în direct la TV pe Antena 1.
- Mizele Final Four-ului sunt trofeul și premiul de 10,5 milioane de euro pe care îl va primi câștigătoarea. Finalista va încasa 7 milioane.
Istvan Kovacs a fost răsplătit de UEFA cu încă un meci de gală, în ciuda gafelor comise pe plan intern. „Centralul” român a fost trimis la Rotterdam, la prima semifinală din Liga Națiunilor și s-a descurcat onorabil.
Istvan Kovacs, meci complicat în Liga Națiunilor
În prima repriză a avut multă treabă cu intrările dure ale croaților. I-a potolit rapid, cu două cartonașe galbene arătate lui Kovacic și Pasalic.
Meciul n-a avut un ritm deosebit. Olandezii au reușit să deschidă scorul în minutul 34. Malen a finalizat o acțiune colectivă superbă cu un șut la colțul lung, din 12 metri.
Cel mai controversat moment al serii s-a petrecut în minutul 53. Istvan Kovacs a dictat penalty după ce Cody Gakpo l-a tras pe Luka Modric în interiorul careului. Starul lui Real a căzut convingător. Cum arbitrul român a avut faza sub control, nu s-a intervenit din camera VAR. Kramaric a transformat fără emoții.
Elevii lui Dalic au prins curaj, iar Pasalic a punctat în minutul 73, un voleu din 8 metri. Croații s-au jucat cu ocaziile pe contraatac și au fost pedepsiți. La ultima acțiune a meciului, în al 6-lea minut adițional, Lang a trimis semifinala în prelungiri.
Semifinala Croația - Olanda, decisă după prelungiri
Kovacs a fost ocupat și în prelungiri, fiind nevoit să îl tempereze pe selecționerul croat. Cei doi au bătut palma în final.
Drumul oaspeților spre ultimul act a fost deschis de „racheta” lui Petkovic, șut de la 20 de metri, pe lângă Van Dijk. Modric a liniștit finalul cu penalty-ul transformat în minutul 117. „Centralul” român a luat și de această dată decizia corectă, o „secerare” evidentă a lui Malacia.
În prelungirile prelungirilor, Petkovic a finalizat un contraatac. Asistentul Florin Artene a lăsat acțiunea să meargă, apoi a ridicat fanionul pentru ofsaid. A fost confirmat din camera VAR.
FINAL. Olanda - Croația 2-4
- Au marcat: Malen 34', N. Lang 90+6 / Kramaric 55 (pen.), Pasalic 73, Petkovic 98, Modric 117
- Click AICI pentru statistici
- Istvan Kovacs a avut o singură fază complicată în prima repriză. Olandezii au cerut penalty pentru un henț în careu. „Centralul” român a lăsat jocul să meargă, lucru confirmat din camera VAR.
- În rest, Kovacs a fost intransigent cu intrările dure ale croaților, Kovacic și Pasalic văzând cartonașe galbene.
Minutul 53, penalty dictat de Istvan Kovacs
În minutul 53, Istvan Kovacs a dictat penalty după ce Cody Gakpo l-a tras pe Luka Modric în interiorul careului. Contactul a fost unul ușor, dar starul lui a căzut convingător. Cum arbitrul român a avut faza sub control, nu s-a intervenit din camera VAR.
Olanda - Croația, echipe de start:
Olanda: Bijlow - Dumfries, Geertruida, Van Dijk, Ake - Wieffer, Koopmeiners, F. De Jong - Malen, Gakpo, Simons
Selecționer: Ronald Koeman
Croația: Livakovic - Juranovic, Sutalo, Vida, Perisic - Modric, Brozovic, Kovacic - Pasalic, Ivanusec - Kramaric
Selecționer: Zlatko Dalic
Stadion: De Kuip
Arbitru: Istvan Kovacs / Asistenți: Vasile Marinescu și Florin Artene
Arbitru VAR: Bastian Dankert (Germania) / Arbitru AVAR: Soren Storsk (Germania)
Olanda - Croația, semifinala Ligii Națiunilor
Olanda a avut un parcurs impecabil în grupa din Liga Națiunilor, 5 victorii și o remiză în fața Belgiei, Poloniei și Țării Galilor. „Portocala Mecanică” are un mare atu înaintea Final Four-ului: este țară-gazdă.
Croația a avut o grupă mai complicată, cu Danemarca, Franța și Austria. Modric și compania au încheiat cu 13 puncte, unul peste nordici.