Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 19 martie 2020 17:33
Primele 5 campionate din Europa pot pierde până la 4 miliarde de euro dacă meciurile din actualul sezon nu se vor mai disputa din cauza pandemiei de coronavirus.
Organizația Internațională a Muncii a avertizat recent că se așteaptă la 25 de milioane de șomeri noi la nivel mondial, cu trei milioane de oameni mai mulți decât a generat criza din 2008-2009. Numărul e cel dintr-un scenariu pesimist pe care l-a studiat instituția. „Guvernele trebuie să intervină ca să salveze economia” e concluzia Organizației.
Un ajutor de 50 de milioane de lire
Printre sectoarele din economie care suferă cel mai tare din cauza pandemiei de coronavirus se află și fotbalul. Un raport al societății de audit KPMG evaluează pierderile pe care le vor avea de suportat cele mai mari cinci ligi europene din cauza opririi pe care le-a cauzat-o noul virus. Premier League, LaLiga, Bundesliga, Serie A și Ligue 1 pierd, împreună, până la patru miliarde de euro!
Federația din Anglia a anunțat că va debloca 50 de milioane de lire sterline, bani pe care îi injectează în cluburile afectate cel mai tare de pauza pe care a luat-o fotbalul. Suma poate să mai aline doar un pic suferința echipelor obișnuite cu cheltuieli uriașe pe care le acopereau, în condiții normale, veniturile grandioase. Veniturile au dispărut brusc și nu se știe clar când se va putea juca din nou, pentru a readuce televiziunile, sponsorii, suporterii, clienții obișnuiți pe care se bazau cluburile de fotbal.
Dau banii înapoi?
„Pentru fotbal nu există opțiunea «home office»" e constatarea de la care pornește analiza auditorilor, într-o vreme în care multe companii și-au lăsat angajații să lucreze de acasă. Antrenamente, meciuri de fotbal nu pot fi organizate cu jucătorii aflați în casele lor. „Întoarcerea fotbalului mai devreme de mai-iunie e improbabilă” este altă opinie luată în calcul în studiul acesta.
Pierderile sunt calculate pentru lunile în care se estimează că nu vor mai fi meciuri. Au fost luate în calcul trei surse mari de venituri: încasările din zilele cu meciuri, drepturile TV și veniturile comerciale. Cluburile ar putea fi forțate chiar să le restituie bani suporterilor care aveau abonamente pentru întreg sezonul, dacă ligile nu vor mai reuși, din cauza coronavirusului, să încheie stagiunea curentă.
Televiziunile ar sancționa și ele cluburile proporțional cu numărul de meciuri pe care le-au pierdut. Iar sponsorii plăteau, în majoritatea cazurilor, în funcție de randamentul echipelor: clasarea internă, calificarea europeană, rezultatele din Champions League și din Europa League. Toate aceste variabile au dispărut, măcar pentru moment. Un club care lua în calcul bonusuri din partea sponsorilor pentru câștigarea campionatului trebuie să uite de sumele acelea. Cluburilor le-au rămas fixe doar costurile cele mai mari, salariile!
Spre zece milioane de euro pierde Liga 1
Sumele care le dispar cluburilor din România dacă sezonul nu va fi dus la capăt nu se apropie deloc de miliardele din ligile mari, însă impactul e măcar la fel de mare în campionatul nostru, în care multe formații abia supraviețuiau chiar și înaintea coronavirusului. Televiziunile ar avea de recuperat 7,5 milioane de euro pentru partidele pe care nu apucă să le mai transmită, ceva mai mult de un sfert din sezonul întreg.
La fel ca în Anglia și ca în Spania, echipele românești pierd și ele sponsorizări, venituri din bilete vândute. Cu tot cu cele 7,5 milioane din drepturile TV, "gaura" ajunge cam la 10 milioane de euro și zgâlțâie rău de tot o ligă în care cele mai multe cluburi subzistau de la o lună la alta.
Dinamo a avut nevoie de o chetă a suporterilor ca să mai acopere din datorii și să poată lua licența pentru stagiunea care vine. Lovită și de coronavirus, cum se va mai descurca societatea lui Negoiță? Mai pot suporterii să adune iar câteva sute de mii de euro, când ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, tocmai a estimat că se așteaptă la un val de un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic?
„Vor mai fi achitate salariile jucătorilor?"
Raportul KPMG ia în calcul probleme despre care se discută și în România: cluburile le vor mai plăti fotbaliștilor și antrenorilor integral salariile pentru perioada în care nu se joacă și poate fi considerată pandemia de coronavirus un caz de forță majoră, un pretext pentru suspendarea contractelor?
„Dacă pauza ar fi durat doar câteva săptămâni, toată lumea ar fi trecut, probabil, peste problema aceasta, dar dacă se adună luni fără meciuri și fără venituri, cluburile ar avea dificultăți mari în a mai achita sumele din contracte” e opinia auditorilor, bazată pe masa salarială imensă din ligile de top și pe pierderile pe care le suferă cluburile.
Calculul e valabil și în România. Dacă fotbalul va fi întrerupt trei luni, fiecare dintre CFR și FCSB va trebui să plătească salarii de peste un milion de euro pentru perioada aceasta în care veniturile nu există. O soluție ar fi ca patronii să acopere din buzunare găurile din bugete, însă Becali deja a anunțat că nu are de gând să facă așa ceva, el cere scăderea salariilor. Iar Ioan Varga, proprietarul lui CFR, mai are, oricum, de recuperat din investiția de peste 20 de milioane de euro pe care a făcut-o în acești trei ani de când a preluat clubul.
„Cluburile foarte bogate pot să profite”
Va exista solidaritate sau societățile din fotbal cu fonduri nelimitate le vor chinui și mai tare pe cluburile obișnuite? E o întrebare din raportul auditorilor, cu referire la campania de transferări care urmează. Cluburile care au în spate acționari capabili să vină cu bani mulți din alte industrii ar putea să treacă mai ușor peste criză și să profite achiziționând la preț de dumping fotbaliști ai echipelor normale, în care acționarii nu pot să suporte pagubele și vor fi nevoiți să vândă tot ce va putea fi vândut.
UEFA amână licențierea
A apărut prima măsură cu care UEFA încearcă să sprijine cluburile. În ședința cu șefii federațiilor naționale, avută pe 17 martie, forul european a hotărât să extindă perioada pentru licențiere. Cluburile care aplicau pentru licențe de cupe europene erau obligate ca la 31 martie să demonstreze că nu aveau datorii la data de 31 decembrie 2019. Perioada a fost extinsă cu o lună, până la 30 aprilie.
„În contextul situației cauzate de pandemia COVID-19 și a impactului financiar, Comitetul Executiv al UEFA a decis modificarea regulamentului. UEFA continuă să monitorizeze situația și va informa din timp despre oricare alte modificări în procesul de acordare a licenței de participare în competițiile continentale”, scrie în anunțul pe care l-a postat siteul FRF.
Licențierea pentru Liga 1 a rămas, pentru moment, de îndeplinit la 31 martie.
4,495 miliarde de euroau fost veniturile cluburilor din prima ligă spaniolă în sezonul 2018-2019, în creștere cu 9 la sută față de ediția precedentă a campionatului
100 de milioane de euroconstituie fondul anual de salarii de la Liverpool. Liderul detașat din Premier League nu mai știe clar acum nici dacă va continua sezonul, nici dacă va mai primi toți banii pe care conta pentru sezonul acesta
200.000 de lirecâștigă Salah în fiecare săptămână în care fotbalul e întrerupt de coronavirus. Contractul egipteanului, ca și ale celorlalți fotbaliști, nu conține nicio clauză care să anticipeze un astfel de scenariu, în care o pandemie întrerupe aproape toate ligile profesioniste din lume
VIDEO / Informații importante despre coronavirus
Sportul mondial, afectat de coronavirus
- EURO 2020 devine EURO 2021! Șefii fotbalului mondial au decis să amâne cu un an competiția anului în fotbalul internațional.
- UEFA a stabilit reprogramarea competițiilor Champions League și Europa League.
- Voleiul, primul campionat decis de coronavirus. Federația Română de Volei a decis închiderea campionatului în curs și a anunțat cine primește titlul de campioană.
- FRF, LPF și cluburile din Liga 1 au convenit cele două scenarii în care competiția ar putea fi dusă la capăt.
- Fanii Football Manager se pot juca gratis în perioada următoare după decizia luată de producătorii jocului.
- Peste 140 de vedete din sportul românesc fac parte din campania #vafibine, lansată de Gazeta Sporturilor, în contextul panicii generate de coronavirus.
- Sala de presă a Arenei Naționale a fost transformată în sediu pentru operatorii ce răspund la TELVERDE, linia specială realizată pentru întrebări legate de coronavirus.
- Fotbalul din Serie A ar putea reveni la începutul lunii mai.