Articol de Eduard Apostol, Daniel Scorpie - Publicat luni, 23 decembrie 2024, 15:09 / Actualizat luni, 23 decembrie 2024 16:53
Membru important al comunității românești din Genova, părintele Constantin Sorin Filip a oferit câteva povețe milionarului Dan Șucu, care tocmai a preluat cel mai iubit și titrat club al orașului. Totodată, a relatat pentru GSP.ro cum trăiesc românii din Genova și Liguria în preajma sfintei sărbători a Crăciunului
Părintele Constantin Sorin Filip a oficiat ieri slujba Strămoșilor Domnului Nostru Iisus Hristos în cadrul bisericii ortodoxe românești din Genova, "Sfântul Dumitru". Este un nume respectat în comunitatea românilor din zona Liguria, este cunoscut în Genova, mai ales că slujește aici de 23 de ani.
Sus sufletul în biserica ortodoxă românească din Genova
A fost o slujbă frumoasă, ținută în limba română, cu momente de o sensibilitate aparte, mai ales atunci când cei peste 150 de români din interiorul bisericii se rugau împreună. În limba maternă, departe de țară, dar uniți de aceeași credință, ortodoxă. În care s-au născut și pe care și-au păstrat-o, chiar dacă destinul i-a dus departe de țara lor și a strămoșilor lor, ce i-au învățat calea cea dreaptă.
„În perioada Sărbătorilor, oricât de bine s-ar regăsi în Italia, în Genova, în special, nimeni nu le poate alina românilor dorul de casă. Dorul de familii, de prieteni, de tot. Noi pregătim sărbătoarea Nașterii Domnului din timp, susținem concerte de colinde, inclusiv la Palazzi Ducale. Iar italienii gustă, alături de români, din frumusețea colindelor și cântecelor românești", a povestit părintele într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor.
Biserica ne reunește, păstrează identitatea de român. Mulți vin la slujbă fiindcă se regăsesc în biserică. Ei se simt acasă aici! Sărbătoarea se slujește în limba română, ei devin sensibili, participă efectiv, cred că ați sesizat corul nostru extraordinar
Părintele Constantin Sorin Filip
Părintele Filip despre Dan Șucu: „Mă gândesc că are gânduri bune, sper să biruiască”
Discuția a continuat cu o întrebare despre Dan Șucu, noul proprietar al clubului Genoa 1893, cel mai iubit club din oraș și din zonă, dorind să aflăm impactul pe care mutarea - de uriaș impact și pentru italieni! - a născut-o printre românii stabiliți în urbea ce adună peste jumătate de milion de suflete.
23de mii de români trăiesc, cu acte în regulă, în regiunea Liguria, din cei aproape 1,1 milioane de conaționali ce s-au stabilit, definitiv sau temporar, în Italia
„Este o veste care ne face multă plăcere, să avem un român ce investește în sport și într-o formație cu un istoric, un simbol al orașului Genova. Este o bucurie să aflăm că domnul Șucu vine... A venit deja la Genoa. M-a surprins plăcut (mutarea).
Au mai fost români ce-au jucat în oraș și ne-au făcut cinste. Veneau mai puțin la biserică, dar ei au și meciuri, cantonamente... Probabil, cu domnul Șucu ne vom vedea mai des. (zâmbește) Dumnealui nu joacă, ar putea să vină la biserică.
Probabil, dumnealui are un plan ce-l pune în aplicare, dacă a devenit patronul clubului. Mă gândesc ca tot românul care are gânduri bune, sănătoase, să facă din acest club măreț unul care să aibă succes din nou. Cred și sper că va avea această biruință.
Eu îl iau ca un român de bună-credință. Îl aștept cu mare plăcere în rândurile noastre și să facem lucruri bune împreună", a comentat părintele Filip.
Părintele Filip îi cunoaște bine pe genovezi: "Dacă-ți știu bunele intenții, dacă te cunosc, devii cel mai bun prieten al lor"
Ca om stabilit la Genova de peste două decenii, părintele român i-a lansat un avertisment milionarului Dan Șucu.
„Nu va fi ușor aici. Genovezii au această reticiență, sunt puțin suspicioși la început, până intră în contact cu tine. Dar, dacă te cunosc, dacă-ți știu bunele intenții, devii cel mai bun prieten al lor și colaborezi bine cu ei. Trebuie să se țină de cuvânt! Dacă a promis... Este fundamental. Sigur că da.
Să pună suflet. Dacă pui suflet în ceea ce faci, lucrurile se desăvârșesc bine", a transmis preotul, bucureștean la origini.
Nu sunt un tifoso, cum spun italienii, n-aș avea nici timp să mă ocup de acest lucru. Îmi rămâne puțin timp pentru familie, darămite pentru fotbal. Știu că avem fani ai Genoei, ai Sampdoriei în parohie, e normal, ne place să susținem și partea socială
Părintele Constantin Sorin Filip
Nu i-am văzut pe fotbaliștii români pe la biserică, dar ne-am rugat pentru ei. Ne facem treaba noastră, e treaba noastră de fapt
Părintele Constantin Sorin Filip
Credem că România e pe drumul cel bun, așa vedem de aici. Poate așteptările n-au fost la înălțimea la care voiam să fie România. Credem în democrație, în faptul că România are rostul ei în Europa și va avea un aport considerabil în Comunitatea continentală
Părintele Constantin Sorin Filip