Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 13 august 2020 12:29 / Actualizat joi, 13 august 2020 13:09
Zeci de mii de oameni protestează de patru nopți în Belarus, cerând demisia dictatorului Aleksandr Lukașenko. Poliția a intervenit brutal, folosind bastoane, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Cel puțin doi morți, peste 200 de răniți și 6.000 de arestați.
Situația din Belarus e gravă. După ce Aleksandr Lukașenko, ultimul dictator al Europei, la putere de 26 de ani, a câștigat alegerile (al 6-lea mandat), anunțând un procent incredibil (80,23%), oamenii au ieșit în stradă. Au contestat votul și au cerut demisia președintelui și a guvernului, protestele începute la Minsk cuprinzând întreaga țară.
Toți se așteptau însă ca Lukașenko să răspundă cu violență. Au fost întâmpinați de barajele poliției și armatei, de bastoane, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene. Patru nopți de lupte, cu cel puțin doi morți, peste 200 de răniți și 6.000 de arestați (50 de jurnaliști au fost răniți sau arestați).
Pe Saroka l-au luat cu duba
Fotbaliștii bieloruși s-au implicat și ei în revolta populară. Unii au participat la manifestații, alții au dat declarații dure, mai ales pe rețelele de socializare. Chiar dacă internetul e deseori întrerupt la Minsk. Autoritățile fac orice pentru a întrerupe legăturile protestarilor.
Anton Saroka, atacantul celei mai importante echipe locale, BATE Borisov, care a înscris două goluri în cinci meciuri de campionat, a fost luat cu duba și pus după gratii, la fel ca alți doi sportivi, hocheistul Ilia Litvinov (Dinamo Malagiecina) și luptător de MMA Alexei Kudin.
"Nu mai sunt animale în uniformă, ci bandiți"
„Nu mă interesează politica, dar nu mai pot să tac. E îngrozitor să vezi brutele de polițiști cum bat oameni ca niște animale. Nu, nu mai sunt animale în uniformă, ci bandiți", a declarat Artem Gomelko, portarul lui Smolevici. "Tot ce ne arată canalele televiziunii de stat e un nonsens. Au fost proteste pașnice, am vrut alegeri corecte. Oamenii sunt pur și simplu ridicați de pe stradă și tratați precum criminalii. Și cel mai urât lucru e că și copiii sunt loviți și arestați. Poate fi un genocid".
„Aceștia sunt copiii noștri”
Egor Semenov, mijlocașul de la Sluțk, a postat o fotografie cu o fetiță în vârstă de 5 ani. Rănită, pe targă, bandajată la cap. "Aceștia sunt copiii noștri", a comentat el. La Grodno, o mașină militară de teren intrase în autoturismul unei familii.
"Mi-e frică pentru rude, pentru prieteni"
Și Vitali Kutuzov a tras un semnal de alarmă. "De mult timp nu am mai simțit frică pentru rudele mele, pentru prieteni. Acum mă tem. Aveți grijă unii de alții", a scris fostul atacant al naționalei.
"Bătuți, răpiți și torturați"
Alexei Andronov, jurnalist sportiv ucrainean, îi susține de la distanță pe vecinii din nord în încercarea lor de a-l da jos pe Lukașenko. "Iubesc Belarusul, am mulți prieteni și merg deseori acolo. Sunt înspăimântat de ce se întâmplă. Niciodată poliția și Garda Națională nu au intervenit atât de violent. Oamenii sunt bătuți, răpiți și torturați. Nu se va termina bine...".
"Oamenii au ieșit în stradă să protesteze pașnic. Nu insultă, nu fură. Vor doar alegeri libere. Și sunt luați ca niște criminali"
- Artem Gomelko, portar Smolevici
Citește și alte știri din sportul internațional:
Strigător la cer » Federația din Brazilia a lăsat 4 fotbaliști infectați cu coronavirus să joace
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora