Articol de Răzvan Luţac - Publicat joi, 13 iunie 2019 22:10
Totul despre calificarea incredibilă a Ucrainei în finala CM U20, aceeași echipă condusă care a întors fantastic România U19 și s-a calificat la Euro, unde și-a început periplul.
„Incredibil! Incredibil! Incredibil!”. Pe Rai 2, comentatorii italieni repetă în neant oful și deznădejdea trăită, acum câteva luni, de Manchester City și Sterling. E minutul 90+3 al semifinalei cu Ucraina U20 și „Squadrei” mici îi este anulat un gol în fața Ucrainei la chiar ultima fază periculoasă de joc. VAR. Fault în atac. Prelungirile, specialitatea echipei vecine, care bătuse, cu un an în urmă, România la fel. Cu un gol dat târziu, după minutul 90! La egal era out de la CE. Automat, și de la acest CM. Acum e în finala Mondialului.
Ratări multe
Însă n-a fost un noroc pentru ucraineni la acest 1-0 cu Italia. Care, deși jucau în 10 de un sfert de oră, atacaseră. Buleța făcuse 1-0, Supriaga ratase desprinderea, apoi o bară transversală sosită târziu putea închide și ea meciul. Așa că n-a fost de mirare.
Calificarea Ucrainei în finala unui Mondial U20 ar trebui să fie un mare boost moral pentru România. Am dominat-o în martie anul trecut, un final de coșmar ne-a întors. Și nu exagerăm, pentru că 10 din cei 11 titulari de la Ploiești, de la 1-2, sunt și-n lotul Ucrainei la acest Mondial!
Au jucat 8 din 11
La Bagno di Romagna, Denis Drăguș, unul dintre cei patru internaționali U19 care acum sunt la U21 (ceilalți sunt Dragomir, Băluță și portarul Andrei Vlad), recunoștea că relaxarea i-a costat pe oamenii lui Boingiu. Care e și el la lot, secund al selecționerului Rădoi!
„Ne vedeam deja în Finlanda”, povestea Drăguș. Același Drăguș care spunea că i-a urmărit pe ucraineni. Și n-avea cum să nu-i recunoască. Din semifinala cu Italia au jucat, contra României, și următorii:
- Bondar, rămas căpitan;
- Safronov, intrat acum în minutul 83;
- Drișliuk, integralist;
- Hahlov, intrat în minutul 69;
- Korniienko, integralist;
- Supriaga, intrat în minutul 63;
- Kașciuk, folosit tot meciul;
- Buleța, marcatorul golului decisiv.
Cu Snurnițin și Kuceriuk rezerve, plus accidentatul Mikolenko, se face exact echipa care ne-a bătut la Ploiești.
Tot Anglia și Franța în grupă!
Cine sunt acești băieți, misterioși învingători ai Italiei? Și cum au ajuns aici? Vin iar asemănări care ne dau încredere. Au depășit în grupă chiar Anglia (1-1) și Franța (2-1), pentru a bate, într-un al treilea meci, Turcia (1-0). Chiar dacă au luat 5 de la portughezi în penultimul act, calificarea la CM era deja în buzunar grație semifinalei. Cum și obiectivul Jocurile Olimpice e satisfăcut, pentru noi, românii, în cazul în care ieșim din grupă.
Lunin, luni la seniori, marți la U20
Apoi, la Mondial, parcursul n-a fost chiar greu până în semifinale. Sincer. 2-1 cu SUA, 1-0 cu Qatar, 1-1 cu Nigeria (grupe), 4-1 cu Panama, 1-0 cu Columbia. Din elan. Doar că trebuie văzut cine sunt ucrainenii. Care-l au în poartă, în plus față de Ploiești, pe un lider. Andrei Lunin. Cumpărat vara trecută de Real Madrid, acesta fusese rezervă luni în Ucraina - Luxemburg 1-0, la Lvov. Apoi a luat avionul la Gdynia, în Polonia, unde a apărat model în fața Italiei.
Peste la prezențe, antrenor la fel
Cine sunt ceilalți titulari? Eh, dacă titularii U19 aveau meciuri destule în Liga 1 (Drăguș, Băluță, Moruțan, Mățan, Screciu, chiar și Vlad), ucrainenii nu excelează. Căpitanul Bondar abia dacă are un meci la Șahtior, Safronov doar ce-a promovat în prima ligă cu Dnipro-1, Popov nu prinde lotul la Dinamo Kiev, Konoplia nici atât la Șahtior. Sunt însă oameni găsiți de un antrenor cu mare simț, al juniorilor - practic, un Boingiu al lor - Oleksandr Petrakov. Din 2002 antrenor de juniori fie la Dinamo Kiev, fie la loturile mici. Nu vedeți destule asemănări?
82 e minutul în care Ucraina ne-a egalat la Ploiești, în ultimul meci al turului de elită premergător Euro U19 din 2019: ne-au întors în prelungiri
Cel mai nebun meci
Cealaltă finalistă e Coreea de Sud, 1-0 cu Ecuador în semifinale. Modul în care a ajuns în penultimul act a fost însă de ținut minte. A egalat de două ori Senegalul, ultima oară în minutul 90+8!, a condus în prelungiri cu 3-2, a fost egalată în minutul 120+1, a ratat primele două penalty-uri, însă africanii au ratat și ei două. Penalty-ul cu numărul cinci a fost irosit de Oh Se-hun, însă arbitrul a decis repetarea din cauza ieșirii mult prea în afară a portarului senegalez. Oh a marcat, adversarul a ratat și Coreea a făcut un pas imens.