CORESPONDENȚĂ GSP DIN DOHA Mondialul a schimbat regulile în Qatar » Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol. Fotografia grăitoare surprinsă în Piața Veche

Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol +26   FOTO
Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol

Articol de , - Publicat miercuri, 23 noiembrie 2022 11:20 / Actualizat miercuri, 23 noiembrie 2022 13:28

Înainte de Campionatul Mondial, Doha era un oraș acuzat că încalcă drepturile femeilor și inclusiv turistele erau obligate să nu aibă umerii la vedere sau să nu afișeze o îmbrăcăminte așa-zis indecentă. Organizarea turneului final a schimbat însă regulile: azi, pe străzile din capitala Qatarului femeie arabe, care poartă în general niqab și li se văd doar ochii, se plimbă printre fane sau ziariste în fuste scurte, cu umerii goi sau cu buricul la vedere.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar; 
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.

Una dintre principalele acuzații la adresa Qatarului, înainte de startul Mondialului, era faptul că nu respectă drepturile omului și în special pe cele ale femeii. De exemplu, conform legilor din această țară, sexul în afara căsătoriei se pedepsește cu până la 7 ani de închisoare. 

Tocmai de aceea, anumite țări, în sfaturile lor pentru turistele care urmau să ajungă la Doha pentru meciurile turneului final, le-au recomandat, în cazul în care știu că sunt însărcinate, să aibă asupra lor un certificat de căsătorie, pentru a nu risca absolut nimic.

Care erau temerile înainte de Campionatul Mondial

Temerea acestor țări era dată de faptul că, în orice spital din Qatar, o femeie care intră pentru orice fel de problemă medicală prima dată e întrebată dacă e sau nu însărcinată și poate fi chiar supusă unui control. 

Sub presiunea imensă a mai multor ONG-uri, dar și în fața unui flux mare de turiste în această perioadă, unul dintre responsabilii pe probleme de sănătate din comitetul de organizare a dat asigurări că „femeile nu vor fi întrebate dacă sunt sau nu căsătorite, dacă sunt sau nu însărcinate sau ce religie au”. 

În plus, alte state au atras atenția femeilor să aibă grijă ce fel de îmbrăcăminte își pun în bagaj, Qatar fiind o țară arabă în care, în general, femeile sunt tratate extrem de strict și poartă ținuta conform religiei islamice. Adică haine care să le acopere practic întreg corpul. Și că dacă își vor lăsa picioarele, umerii sau alte părți ale corpului la vedere, ar putea avea probleme.

Realitatea acestor zile la Doha: contrast izbitor într-o fotografie  realizată de GSP

Sub aceste realități, dar poate și prejudecăți, Doha trăiește de o săptămână situații pe care probabil cei care condus această țară nu și le-ar fi imaginat. Acum, pe orice stradă vezi, aproape unele lângă altele, într-un mozaic democratic, religios și cultural, femei care se poartă, din punct de vedere vestimentar, fix așa cum își doresc. 

Iar într-una din zilele trecute, GSP, stând la o terasă din Piața Veche, a realizat o fotografie care confirmă din plin un clișeu foarte vechi: o poză face câteodată cât o mie de cuvinte.

+21 FOTO

În imaginea de mai sus, o femeie qatareză se odihnește pe o bancă. E îmbrăcată în negru și poartă și un niqab, care îi acoperă întreaga față, mai puțin ochii. 

În spatele ei, undeva deasupra, la doar câțiva metri distanță, într-un studio TV de la fața locului, o jurnalistă se odihnește și ea înainte de a intra în live. Dar o face fără a ține cont de vreo restricție locală: stă relaxată, întinsă pe spate, picior peste picior, poartă pantaloni foarte scurți. Și își face un selfie cu telefon. Lângă ea, colega de studio se machiază, tot în așteptarea emisiei.

O imagine simbol pentru această parte de lume, în care, măcar pentru perioada Mondialului, anumite reguli restrictive pentru femei nu mai sunt de actualitate.

La plajă în Doha se merge și cu costum de baie în două piese

Și restul orașului, indiferent de zona în care te plimbi, produce scene cât de cât asemănătoare. Sud-americancele se poartă exact ca la ele acasă, cu tricouri scurte, lăsând la vedere buricul, dar și cu decolteuri adânci. 

+21 FOTO

Și circulă printre femeile arabe, cărora aproape că nu le distingi nici măcar culoarea ochilor prin niqab-ul negru. Europenele n-au renunțat nici ele la fustele scurte, dar nimeni nu le spune nimic și nici măcar nu sunt privite ciudat de localnici.

Anumite părți din oraș aduc aminte sau arată că, totuși, aici femeile nu sunt libere 100%. De exemplu, la plajă sunt pancarte, scoase acum din funcțiune, care interzic femeilor ce merg acolo să poarte altceva decât costum dintr-o singură piesă. Adică să le acopere aproape tot corpul. 

Acum însă, turistele stau la soare și, unele chiar îndrăznețe, renunță și la sutien atunci când aleg să se bronzeze stând întinse pe burtă. Localnicele însă continuă să facă plajă și să intre în apă îmbrăcate cu un costum lung. 

+21 FOTO

Coranul impune restricții vestimentației

Felul în care se îmbracă oamenii din lumea islamică e influențat de anumite restricții și limitări impuse de Coran. „O, fii ai lui Adam! Am pogorât asupra voastră veșmânt și pene care să vă acopere goliciunea, însă veșmântul pioșeniei este mult mai bun” se spune în Coran. 

Practic, rolul hainelor, așa cum e văzut în lumea islamică, este de a acoperi goliciunea corpului și nu de a atrage admirația celorlalți prin extravaganță. Tocmai de aceea, bărbații sunt aproape toți îmbrăcați la fel, cu veșminte albe largi, iar femeile, în general, în negru.

Care sunt cele 4 componente vestimentare diferite ale femeilor din lumea islamică

Mondialul a schimbat regulile în Qatar » Fotbalul pune Hijab, Burka și Niqab lângă fustă-mini și buricul gol. Fotografia grăitoare surprinsă în Piața Veche
sursă foto: abc.net.au
  • Niqab. O bucată de material care acoperă și fața aproape în întregime, lăsând descoperiți doar ochii. Este vestimentația cel mai des întâlnită în Doha.
  • Hijab. Este o bucată de material pusă pe cap și prinsă sub bărbie. E piesa care lasă fața descoperită în întregime. În Doha, există multe femei localnice care poartă așa ceva.
  • Burka. Un văl care acoperă tot corpul, inclusiv ochii. În dreptul acestora însă există o plasă, asemănătoare cu ce folosesc spadasinele. Extrem de rar e folosită burka în Doha, în schimb e extrem de populară în Afghanistan.
  • Chador. O mantie care acoperă femeia complet. Nu are nici un sistem de prindere și este menținută închisă de mâinile femeii. În general, femeile din Iran și Irak folosesc așa ceva.
    *Sursa: wikipedia

Spune credincioaselor: să-și plece privirile, să-și păzească rușinea să nu-și dea la iveală frumusețea în afară de ceea ce apare, să-și pună văluri peste piept.

- Citat din Coran

O femeie din Iran a protestat la meciul cu Anglia

În tribunele stadionului pe care s-a jucat mecciul Anglia - Iran, una dintre zecile de mii de suporteri pe care naționala Iranului i-a avut a găsit o modalitate extrem de simplă de a protesta și de a cere o viață mai bună pentru femei. Și-a scris în palmă următorul mesaj: „Femeie, viață, libertate”. 

+21 FOTO

Mesajul era cu trimitere directă la protestele de amploare care au avut loc în Iran în ultimele două luni, declanșate după ce o tânără de 22 de ani a murit fiind bătută de doi polițiști din cauza faptului că a refuzat să poarte hijab. În protestele care au urmat, conform BBC, au murit peste 350 de persoane, iar alte aproape 16.000 au fost trimiși la închisoare.

Chestiunea asta că femeile sunt obligate să poarte hainele respective nu are nici o legătură cu realitatea de aici. Cele care le poartă o fac mai mult din punct de vedere cultural, nu religios

- Sorin Furcoi, român angajat la Al Jazeera și care trăiește de 20 de ani în Qatar

Acum doi ani a fost scandal cu 13 australience

În Doha, în toamna lui 2020, s-a petrecut un incident care a inflamat situația pe axa Australia - Qatar. După ce într-o toaletă a aeroportului din Doha s-a găsit un nou-născut abandonat, autoritățile locale au luat decizia de a controla cu forța nu mai puțin de 13 australience, acestea acuzând că au fost examinate ginecologic cu forța. 

Nu doar ele s-au regăsit în această situație, ci și alte pasagere de pe alte 10 zboruri operate de compania aeriană qatareză, Qatar Airways.

Mai multe corespondențe din Qatar: 

Esmael l-a cumpărat pe Andone din Anglia și l-a pus în muzeu » Ce au descoperit reporterii GSP în Doha

Românul care ajută Poliția din Qatar prezintă cum se gestionează un meci de la Campionatul Mondial: „Complet diferit față de un FCSB - Dinamo”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Superliga
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni
Nationala
„Dinamitează” conflictul de la România - Kosovo » Acuzații în Austria după două săptămâni

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (11)
kordell
kordell  •  23 Noiembrie 2022, 21:02

Wow , nu credeam ca atati romani sunt fani burka si cearceafuri .

Chess
Chess  •  23 Noiembrie 2022, 17:45

....

pirusis
pirusis  •  23 Noiembrie 2022, 17:38

Foarte bun articolul. Si prin fotbal se educa natiile.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează