CORESPONDENȚĂ DIN QATAR GSP a luat pulsul mini-orașului creat special pentru Campionatul Mondial » Incursiune printre containerele care găzduiesc sutele de mii de fani internaționali

GSP a luat pulsul mini-orașului creat special pentru Campionatul Mondial +41   FOTO
GSP a luat pulsul mini-orașului creat special pentru Campionatul Mondial

Articol de , - Publicat luni, 21 noiembrie 2022 14:11 / Actualizat luni, 21 noiembrie 2022 14:55

GSP a vizitat mini-orașul creat special de Qatar pentru a suplimenta într-un mod original capacitatea de cazare a țării: mii de containere au fost transformate pe un câmp în camere de hotel, cu dotări minime și în care au fost instalate și ventilatoare, dar și aparate de aer condiționat, în lipsa cărora efectul e de adevărată saună.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar;
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu transmit din Doha pe durata competiției.
Cea mai nebunească poveste din Qatar de până acum: au plecat la „vânătoare” de bere și s-au trezit în palatul șeicului, lângă lei și păsări exotice!
QATAR
Cea mai nebunească poveste din Qatar de până acum: au plecat la „vânătoare” de bere și s-au trezit în palatul șeicului, lângă lei și păsări exotice!

Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat Qatar a fost cea legată de locurile de cazare pe care să le pună la dispoziție suporterilor care vor veni din toată lumea. Țara e mică, Doha e în plină expansiune și dezvoltare, hoteluri întregi sunt la stadiu doar de construcție, astfel că cele care existau deja nu puteau acoperi necesarul solicitat de FIFA.

Și atunci, șefii din Qatar au apelat la o metodă originală. Creată în premieră la o competiție de asemenea anvergură. Crearea unui centru imens de cazare, realizat exclusiv din containere. Efectiv, din containere. 

Locul, ca toate clădirile și ca tot ceea ce se ridică în Doha, e în deșert. Iar Gazeta Sporturilor l-a vizitat, chiar înainte de a veni primul suporter în această zonă.

GSP a vizitat „câmpul” de containere care găzduiesc fanii de la Campionatul Mondial

Totul a fost gândit, în primul rând, pentru ca fanii să aibă acces cu ușurință la această modalitate de cazare. S-a creat o stație de metrou, care să fie exact la această locație. După ce cobori din metrou, până să cobori scările rulante, priveliștea de dincolo de geam e spectaculoasă. O parcare imensă, după care containere, containere și iarăși containere. Cât vezi cu ochii!

Drumul pe jos durează puțin, 7-8 minute. Cu cât te apropii, cu atât realizezi că, de fapt, aici, nu e doar o locație de cazare, ci realmente un oraș. Intrarea conține 6 puncte de recepție, la care lucrează 3-4 angajați, anticipându-se în zilele viitoare un flux formidabil de suporteri, 99% dintre camere fiind deja antamate. 

+36 FOTO

O alee imensă taie pe jumătate complexul. De o parte și de cealaltă restaurante, cafenele, pizzerii, cu specific de aproape orice naționalitate. Chiar în ziua în care GSP a realizat vizita se deschideau aceste localuri.

Prețurile pentru fanii din Qatar: o cafea 25 de lei, o omletă 30 lei

Inaugurăm un fel de brasserie, spre încântarea angajaților. Sunt vreo 7-8 și toți vor să facă ceva la comanda de cafea și o omletă. Unul sparge ouăle, altul aprinde plita, alți 3 pregătesc cafeaua. E amuzantă scena. Scaunele și mesele sunt însă în plin soare, iar afară sunt cel puțin 37-38 de grade. 

Aceiași angajați găsesc un loc la umbră și regândesc designul terasei în așa fel încât să stăm cât de cât feriți de căldură.

Sunt extrem de ambili, mai puțin cu prețul cafelei. Undeva în jur de 25 de lei un pahar. Scump. Omleta, în schimb, rezonabilă și la preț, 30 de lei, dar și la gust. 

+36 FOTO

Lăsăm oamenii să se bucure liniștiți de faptul că ne-am simțit bine și ne-a plăcut ce am comandat și mergem să vedem cum e în containere. Toate ușile sunt închise, din exterior nu se pot face poze în interior din cauza jaluzelelor metalice de la geamuri.

Sufocant de cald în camere

Ușa unui container e deschisă. Stând pe scara de acces, un muncitor și-a scos din pungă un sandwich. Tresare când ne vede și mai ales când vede aparatul foto și microfonul. Ne permite accesul, după ce are grijă să-și strângă toate lucrurile, inclusiv ustensilele cu care făcea anumite retușuri. 

Intrăm. Senzația e apropiată de cea pe care o trăiești când pășești într-o saună. Efectiv nu e aer. Transpiri în cel mult 15-20 de secunde și ai senzația că te sufoci.

+36 FOTO

Corespondență din Qatar: apa de la robinet mai degrabă nu curge

Camera e extrem de mică, în care se găsesc două paturi. Cine e baschetbalist sau voleibalist va avea dificultăți majore să se odihnească bine aici. Distanța dintre paturi nu e mai mare de un metru. Există și o măsuță, dar și un dulap, în care ar încăpea geamantanele. 

Un aparat de aer condiționat și un ventilator sunt probabil cele mai prețioase lucruri de acolo. Baia, în schimb, deși extrem de mică, arată chiar bine: cabină de duș, vas de toaletă, plus o chiuvetă. Toate înghesuite în probabil 4-5 metri pătrați. Apa la robinet curge însă cam cât să umpli o sticlă de un litru în 10-15 minute!

+36 FOTO

Un cuplu poate avea și un copil în cameră, dar unde ar putea sta?

Miniholul e pentru un mini-frigider. Și atât, că apoi ajungi la ușa pe care ai intrat. Nu e confort, dar condițiile nici nu sunt departe de anumite hoteluri. Pe fiecare colț de container un bec imens, dar și o cameră video, conectată la centrul de comandă. Totul pare în siguranță, mai ales că în aceste containere oamenii își vor lăsa peste zi cam tot ce au în bagaj. 

Ciudat e un singur lucru, și anume că există inclusiv opțiunea ca un cuplu să aibă și cel mult un copil, în vârstă de cel mult 3 ani. Dacă toate containerele sunt la fel ca cel în care am intrat, atunci singura variantă pentru cel mic e fie să doarmă pe măsuță, fie în dulapul din cameră. Alt loc, fizic, în cameră, nu e!

+36 FOTO

Mochetă peste nisipul deșertului, pe care circulă mașinute ca la Golf

Tocmai pentru că e un loc total atipic, cei care l-au construit au atașat anumite facilități care să-l transforme într-un adecărat complex, gen Cosmopolis, de la marginea Bucureștiului. 

Spectatorii au la dispoziție mașinuțe, cum sunt cele folosite la Golf, cu care să se deplaseze de la locul de cazare în alt punct din acel centru. Senzația de Golf persistă pentru că pe jos a fost montată o mochetă verde, care să dea senzația de gazon. Sub mochetă? Nisip. E normal, aici era deșert înainte.

O zonă de cinema în aer liber, cea mai spectaculoasă

Există și un imens restaurant. De fapt, o hală, un cort de dimensiuni gigantice, cum se întâlnesc în saloanele de nunți, unde se poate mânca tip cantină, pentru cine nu vrea să apeleze la localurile de pe aleea principală. Nu putea lipsi un supermarket. De fapt, e hipermarket. 

Cum aici vor locui suporteri din toată lumea, vor fi mulți care nu vor avea acces la anumite meciuri. Nicio problemă, e creată și o zonă de cinema în aer liber, la care să se vadă meciurile. E dotată cu fotolii Puf extrem de confortabile.

+36 FOTO

Qatar a mai bifat o premieră. În atâtea lucruri originale pe care le propune pentru acest Mondial, un complex de cazare creat exclusiv din containere e chiar ceva atipic. Dar util. Și care va funcționa.

1.000 de lei pe noaptee costul unei astfel de camere, în complexul creat exclusiv din containere

Există și rulote, corturi în deșert și vase de croazieră

Nu doar zona de cazare în container e singura atipică în privința capacităților de cazare. Există alte trei tipuri de puncte în Doha, în care s-au creat camere într-un stil asemănător:

  • Un parc amenajat pentru rulote, în care suporterii să se cazeze 
  • 1.800 de corturi în deșert, fiecare conținând câte două paturi. Acestea sunt amplasate în Qetaifan islan Fan Camp. Cea mai mare problemă pentru cazarea la cort e lipsa aerului condiționat. Spre deosebire de centrul orașului însă, în afara lui, vântul bate destul de puternic, iar temperatura nu se mai resimte la fel de mare și inclusiv dinsconfortul termic e mai mic. 
  • 3 vase de croazieră, închiriate de statul qatarez și care sunt deja acostate în Portul Arabic. Au în total aproape 10.000 de cabine, cu câte două paturi, iar acest tip de cazare e considerat unul de lux, ținând cont și de facilitățile pe care respectivele vase le oferă la bord

Cifrele de la Campionatul Mondial în privința suporterilor:

  • 1,5 milioane e numărul de suporteri pe care FIFA îl așteaptă în Doha;
  • 31.000 de camere de hotel au fost blocate în Doha exclusiv de echipele participante, personalul lor, dar și de angajații FIFA și partenerii forului mondial;
  • 3 milioane de bilete au fost vândute de FIFA.

Bogații stau în Dubai și fac naveta cu avionul 

Există și un alt tip de cazare, exclusivist, dar la care au apelat foarte mulți dintre cei care se vor afla în tribune la meciurile turneului final. Unii oameni cu dare de mână și-au rezervat camere de hotel în țările vecine cu Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Bahrain, iar de acolo ajung în Doha cu avionul, care, în funcție de rută, zboară cel mult o oră. 

Prețul unui bilet, de exemplu, pe axa Dubai - Doha și retur, în această perioadă, ajunge și la 2.000 de euro, în vreme ce în lunile ianuarie și februarie 2023, un astfel de bilet costă doar 170-180 de euro.

Mai multe corespondențe din Qatar: 

La pas pe Lusail Bulevard, un veritabil „Times Square Manhattan” în mijlocul lumii arabe

Dacă Ceaușescu trăia, avea de ce să fie invidios » 5 informații tari de la Qatar - Ecuador: scene ireale în jurul stadionului + ce se găsea în săculeții puși pe fiecare scaun din arenă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Superliga
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Stiri extrasport
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”
Special
Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (14)
alenb
alenb  •  21 Noiembrie 2022, 17:49
Postat de Bibistrocel pe 21 Noiembrie 2022, 15:25

" Scaunele și mesele sunt însă în plin soare, iar afară sunt cel puțin 37-38 de grade." Oare cine minte ? GSP sau Google..? Conform Google, temperatura in Qatar asumge undeva la maxim 29-30 de grade..deci de unde 37-38 grade ? ***

Efectul de sauna boss plus ca soarele incinge metalul din care este construit containeru.

elgabri
elgabri  •  21 Noiembrie 2022, 17:34
Postat de petschovschi pe 21 Noiembrie 2022, 16:40

Udrea, te aștept la căminele din Barwa Barahat Al Janoub. Aici sunt cei mai multi suporteri. Și cazare ofer :) . In total, sunt vreo 5 complexuri de cazare in zona Doha. Fie camere de cămin, fie containere, fie corturi.

La pestera nu ai ceva liber ?

rottwailer
rottwailer  •  21 Noiembrie 2022, 17:23

Si va cadea pixul din mana daca mai scriati cat costa o camera la container? Sau nici n-ati fost pe acolo? Ati luat imaginile si informatiile de pe net... Bine ca ne-ati zis ca ati mancat paparada cu 30 de lei!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează