Articol de Valentin Damian - Publicat joi, 03 iulie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 02 iulie 2014 21:53
Prestaţia portarului american în meciul cu Belgia a fost uluitoare. Goalkeeperul, care a devenit erou în ţara sa, a avut de apărat 27 de şuturi pe poartă, statisticile numărîndu-i 16 parade
La 35 de ani, Tim Howard a făcut meciul vieţii împotriva Belgiei. I s-au tras 38 de şuturi pe poartă, dintre care 27 au fost cadrate, iar goalkeeperului american i s-au numărat 16 parade.
E de notorietate faptul că Howard suferă de sindromul Tourette. Într-un interviu acordat în urmă cu un an revistei germane Der Spiegel, Howard a vorbit despre boala sa, pe care a descoperit-o pe cînd avea 10 ani. "Mi se întîmplă des în timpul antrenamentelor sau al meciurilor să am cîrcei la unul dintre braţe sau la gît. Ticul nervos îl am la ochi. Uneori tuşesc sau mi se contractă anumiţi muşchi", a povestit americanul.
Întrebat ce face dacă se întîmplă ca sindromul Tourette să se manifeste tocmai cînd poarta sa e în pericol, Howard a explicat că "reuşesc să mă adun. Nici doctorii n-au avut o explicaţie. Probabil concentrarea mea e mai puternică decît boala mea. Niciodată n-am scăpat mingea din cauza sindromului. Cînd jocul nu e în zona mea, las ticurile în voia lor".
În rest, Tim Howard e un om normal. Mănîncă, doarme ca oricare altul. "Doar că am ticuri. Nu-s handicapat şi nici nu înjur cum a zis la un moment dat presa britanică despre mine! Nu m-a deranjat, doar că acei ziarişti n-au ştiut prea bine ce înseamnă sindromul Tourette"
Ce este sindromul Tourette
Este numită "boala ticurilor". Este o afecţiune neurologică, sindromul Tourette fiind determinat de anumite disfuncţii la nivelul neurotransmiţătorilor precum dopamina şi serotonina, care sînt implicaţi în controlul mişcărilor corpului. Primele simptome ale sindromului Tourette apar în intervalul de vîrstă 2-15 ani şi constau în ticuri simple ale feţei, gîtului, mîinilor şi picioarelor. Apoi, după o perioadă mai lungă, apar ticuri complexe, care se adaugă celor existente. Totodată există şi posibilitatea ca persoana în cauză să rostească cuvinte obscene. În cazul sindromului Tourette, moştenirea genetică are un rol important.
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat